opetus

14.04.2020 blog

Koronakriisi vauhdittaa digitalisaatiota ja monipuolistaa tutkimusta yliopistossa

Kuukausi sitten koronavirusepidemia muutti yliopistojen arkea hyvin nopeasti. Lähes yhtäkkiä siirryttiin etäopintoihin ja etätöihin. Tapahtumia jouduttiin siirtämään ja vierailuja perumaan, mutta nopeasti käynnistyivät myös korvaavat virtuaalitapahtumat. Olen vilpittömän ylpeä siitä, kuinka hyvin Oulun yliopistossa on pystytty sopeutumaan tilanteeseen.  Teknisiä vaikeuksia on ollut kohtuullisen vähän, liki 90 prosenttia opetuksesta pystytään tällä hetkellä pyörittämään, ja muun opetuksen osaltakin ratkaisuja selvitellään.
27.02.2020 blog

Kohti uusia haasteita

Maantieteen tutkimusyksikkö on yksi vanhimmista Oulun yliopiston tutkimuslaitoksista ja ensimmäinen professuuri alalle perustettiin jo vuonna 1959. Minä aloitin Oulun yliopiston maantieteen tutkimusyksikössä aluekehityksen ja aluepolitiikan professorina vuoden 2020 alusta, ensimmäisenä vakituiseen professoriin tehtävään koskaan yksikössä valittuna naisena. Valintaprosessi kesti ulkopuolisine arviointeineen lähes vuoden, kuten professuurien kohdalla usein on tapana.
01.12.2016 blog

Vaikea matka tilivirastosta julkisoikeudelliseksi yliopistoksi

Yliopistoja koskeva lainsäädäntö muuttui vuoden 2010 alusta alkaen. Uudistuksella pyrittiin antamaan yliopistoille aiempaa paremmat toimintaedellytykset. Uuden lain myötä yliopistot pystyvät paremmin reagoimaan toimintaympäristön muutoksiin, monipuolistamaan rahoituspohjaansa, kilpailemaan kansainvälisestä tutkimusrahoituksesta, tekemään yhteistyötä ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa, kohdentamaan resursseja huippututkimukseen ja strategisiin painoaloihinsa sekä vahvistamaan tutkimus- ja opetustoimintansa laatua.
05.04.2016 blog

Kyll on pilvee

Yliopistossamme on tällä hetkellä positiivinen digimeininki. Myös oppimisympäristöjen saralla on pian tarjolla useampikin innostava vaihtoehto turvallisen, mutta vähän vanhahtavan Optiman seuraksi.
03.03.2016 blog

Kirjoituksia oppimisen digitalisaatiosta ja liepeiltä

Digitalisaatioon on ladattu paljon lupauksia, ja mielikuvat siitä vaihtelevat paljon. Termi joko kumisee tyhjyyttään tai on niin runsas, ettei siitä tunnu saavan otetta. Mitä se oikeasti on ja mihin se johtaa, riippuu meistä kaikista.