rahoitusmallit

11.05.2020 blog

Vetovoimainen yliopisto takaa pohjoisen hyvinvoinnin

Oulun yliopiston kehityksen kannalta vuodet 2007 – 2011 olivat kohtalokkaita. Yliopiston osuus Suomen yliopistorahoituksesta putosi raskaasti. Nykybudjetteihin siirrettynä se tarkoittaa noin 30 miljoonan alentumaa vuosibudjetissa. Tuolta rahoituspudotuksen ajalta muistetaan Kajaanin opettajakoulutuksen alasajo ja monet muut kipeät säästötoimet. Sittemmin yliopiston tulosperusteisen rahoituksen vapaapudotus on saatu loppumaan, mutta osuutemme yliopistojen kokonaisrahoituksesta on jäänyt tuolle alentuneelle tasolle.
13.06.2017 blog

Koulutuspolitiikka on tärkeintä aluepolitiikkaa

Oulun alueen nousu Nokian matkapuhelintoiminnan jälkeen on hieno esimerkki siitä, kuinka suuri on osaajien merkitys. Kun suuri määrä ammattilaisia vapautui työmarkkinoille, monet yritykset näkivät tilanteen mahdollisuutena ja sijoittuivat tai avasivat toimipisteitä Ouluun. Samaan aikaan syntyi merkittävä määrä uusia yrityksiä, joilla on mahdollisuuksia kasvaa ja tähdätä kansainväliseen menestykseen. Ilman noita alueeseen sitoutuneita ammattilaisia Oulun olisi saattanut käydä köpelösti.
09.08.2016 blog

Rehtorin blogi: Rahoitusmallit määrittelevät yliopistojen toimintaa

Yliopistoille on annettu autonominen asema, joka takaa sen, että yliopistossa voidaan tehdä vapaata tieteellistä tutkimusta ja antaa tutkittuun tietoon perustuvaa opetusta. Autonomia tarkoittaa myös vastuuta tuloksellisuudesta. Vaatimus on verovaroilla toimittaessa toki oikeus ja kohtuus.