Tiedekirjeet

16.12.2019 blog

Petteri Pietikäisen kirje Edvard Westermarckille: ”Tieteellisesti olet taas ajankohtainen!”

Hyvä Edvard, Rohkenen lähestyä Sinua sinutellen, koska tiedän sinun kaihtaneen tärkeilyä, titteleitä ja hierarkioita. Haluan heti alussa kertoa Sinulle iloisia uutisia: tieteellisesti olet jälleen kerran ajankohtainen! Osittain sinun oman työsi vaikutuksesta levinnyt darwinilainen evolutionismi on tehnyt vahvan paluun ihmistieteisin puolen vuosisadan korpivaelluksen jälkeen. Voisit vaivatta aloittaa keskustelun tämän päivän evoluutiopsykologin tai moraalin juuria tutkivan primatologin kanssa ja tulla sekä ymmärretyksi että ymmärtää heidän ajatuksiaan.
03.12.2019 blog

Jarkko Saarisen kirje Adolf Erik Nordenskiöldille: "Kaikki ei ole hyvin Adolf"

Hyvä Adolf Erik Nordenskiöld, Terveiset synnyinmaastanne, yhä tyypillisemmiksi käyvien lumettomien ja loskaisten alkutalvien maisemista. Sallittehan sinuttelun, aatelisista sukujuuristanne ja vapaaherran asemastanne huolimatta.
19.11.2019 blog

Maija Toivasen kirje Alexander von Humboldtille: “Sinun jalanjäljissäsi”

Hyvä Alexander von Humboldt, Jos olisit elossa, toivottaisin sinulle hyvää syntymäpäivää 250. juhlavuoden kunniaksi. Osasitkohan arvata, että ihmiset muistaisivat sinut näin pitkän ajan jälkeen? Tai ehkä toivoit sitä. Kukapa tutkija ei haluaisi, että hänen työnsä muistettaisiin vielä vuosisatojenkin jälkeen.
12.11.2019 blog

Pauliina Raution kirje Jane Goodallille: ”Jokaisella yksilöllä on väliä”

Hyvä Jane Goodall, Kirjoitan tätä kirjettä Sinulle kodissani, paukkuvan takkatulen äärellä ja undulaattien laulaessa niille juuri rakennetun uuden kotipuun oksilla. On kuusikymmentä vuotta siitä, kun yliopistoni perustettiin ja ensi vuonna tulee kuusikymmentä vuotta siitä, kun sinä aloitit tutkimuksesi luonnonvaraisten simpanssien parissa. Luulenpa, ettei minun olisi tänään mahdollista tutkia ihmisten ja eläinten suhteita – toisten eläinten merkitystä ihmisenä elämiselle tai ihmisyyden uudelleen ymmärtämiselle – ilman sinun raivaamiasi polkuja. Ilman sinun kertomustasi.
29.10.2019 blog

Jouni-Matti Kuukkasen kirje Thomas Kuhnille: "Tarkoititko todella, että tiede ei olisi rationaalista toimintaa?"

Hyvä Thomas Kuhn, Kirjoitan tätä kirjettä Sinulle paikasta ja maasta, jossa et tietääkseni koskaan vieraillut. Täällä olisi Sinulle paljon tehtävää!
22.10.2019 blog

Marko Mutasen kirje Carl von Linnélle: ”Melkein kaksi miljoonaa lajia”

Arvoisa Carl von Linné, Hiukan yli 280 vuotta sitten sait ajatuksen. Vaikka varmasti ymmärsit ajatuksesi suuruuden ja merkittävyyden, epäilen, olisitko itsekään uskonut, että luomasi eliöiden luokittelun järjestelmä olisi käytössä kaikkialla maailmassa vielä 2000-luvulla. Ja jos olisit vielä tiennyt, miten suuria mullistuksia biologia (anteeksi kummallinen kielenkäyttöni, tarkoitan tällä termillä elollisen luonnon tutkimusta) seuraavina kahtena vuosisatana tulisi kokemaan, luokittelusi kestävyys olisi saattanut näyttää vieläkin epätodennäköisemmältä.
08.10.2019 blog

Heli Jantusen kirje Marie Curielle: ”Saavutit paljon mutta vaikeimman kautta”

Rakas Marie Curie, sinulla oli uskomaton ja uskomattoman hankala elämä. On hienoa, että olet jäänyt tieteen historiaan. Kaikkien haastavien vaiheiden jälkeen ja aikana pystyit tekemään tutkimusta. Nykyään kenenkään ei tarvitse kulkea niin vaikeaa tietä. Tarinasi pitäisi inspiroida meitä nykyisiä tutkijoita. Uskon sen niin tekevän.
24.09.2019 blog

Seppo Vainion kirje Charles Darwinille: "Tieteellinen intuitiosi oli nerokas"

Hyvä Charles Darwin, Tämä nykyinen tietokoneiden internet on kuin keinotaivas, jota ei aikanasi osattu edes kuvitella. Tietokoneet ja niiden ohjelmat kopioivat maailmaa yhä kiihtyvällä tahdilla digitaaliseksi ja virtuaaliseksi. Osin sen ansiosta voin nyt saada sinut kuoleman takaa virtuaaliseksi keskustekumppanikseni. Kun makustelen tässä kanssasi elämääni, kaikkea kokemaani ja oppimaani, niin mieleni valtaa ikävä.
10.09.2019 blog

Röntgenkristallografi Rosalind Franklin innoittaa Heini Hakosaloa

Arvoisa tri Franklin, Kirjoitan teille Oulusta, Pohjois-Suomesta. Työskentelen Oulun yliopistossa, joka perustettiin vuonna 1959, siis vuosi kuolemanne jälkeen. En itse ole luonnontieteilijä vaan 1900-luvun biolääketieteeseen erikoistunut tieteenhistorioitsija. Teidän nimenne on tuttu kaikille tällä alalla työskenteleville – itse asiassa se on tuttu useimmille koululaisillekin, ainakin englanninkielisessä maailmassa. Olette monessa mielessä yhä keskuudessamme.