tieteenfilosofia

09.06.2020 blog

Mihin tarvitsemme totuutta?

Totuus on eräs kulttuurimme tärkeimpiä käsitteitä. Se ylevöittää. Jos jonkun sanotaan olevan tosi, sanotun arvo kohoaa niiden sanomisten yläpuolelle, joilta tämä määre puuttuu. Mutta mikä niiltä oikeastaan puuttuu? Mitä tarkoitetaan, kun sanotaan, että jokin on ”totta”?
12.05.2020 blog

Entiseen ei ole paluuta

Julkisuudessa on arvuuteltu, milloin on mahdollista palata takaisin entisenlaiseen elämään. Paluuta ainakaan entiseen tuskin tulee. Koronakriisi tuntuu iskeneen ennen kaikkea vanhan maailman turvallisuuden, vapauden ja elämän hallinnan tunteisiin. Se on nostanut esiin monia uusia tai vähintäänkin pinnan alla vaikuttaneita piirteitä ja onnistunut jopa kääntämään yhteiskunnallisten trendien suuntaa. On hyvä hetki muodostaa kokonaiskuva muutoksesta.
14.04.2020 blog

Sekä teot että perustelut tärkeitä poikkeustilanteessa

Elämme poliittisen elämän hulluja päiviä. Vasemmistovetoinen hallitus pistää vihreiden tukemana rajat kiinni ja poliisin kaduille. Oikeisto kannattaa innokkaasti massiivista valtion talouspoliittisen roolin kasvattamista. Opetusministeri sulkee koulut ja Ruotsalaisen kansanpuolueen ministeri rajoittaa kansalaisoikeuksia. Interreililla maailmankuvaansa avartanut ulkoministeri kehottaa kaikkia suomalaisia palaamaan ja olemaan lähtemättä enää mihinkään.
18.02.2020 blog

Brexitistä tuli symboli maailmankuvien kamppailussa

Nyt se on sitten ohi. Brexit. Britannia todella jätti Euroopan unionin monen vuoden jahkaamisen jälkeen tammikuun lopussa. Valmistauduin h-hetkeen kuin vaalivalvojaisiin konsanaan: television ääressä seuranani erään suomalaisen panimon kekseliäästi nimeämä virvoitusjuoma Bitter Brexit. Illasta tuli kuitenkin antikliimaksi sekä tapahtumien että televisiolähetyksen osalta.
21.01.2020 blog

Historia voidaan ylittää hyvässä ja pahassa

Jokaisella on varmasti ollut kokemus, jonka jälkeen entinen näyttäytyy täysin uudessa valossa. Muutoksen jälkeen vanhat ongelmat ja ratkaisut saattavat vaikuttaa oudoilta ja jopa merkityksettömiltä. Aivan kuin elämä olisi siirtynyt tutun ja tunnetun yli jollekin toiselle tasolle.
24.12.2019 blog

Miksi jouluna pitäisi olla kiltti – tai mitään muutakaan?

Tänään on taas se päivä, jolloin kodin kynnykseltä kajahtaa tuttu kysymys: “Onkos täällä kilttejä lapsia?” Vastauksen sijaan kysymys herättää minussa useita vastakysymyksiä. Miksi juuri jouluna pitäisi olla kiltti? Mistä vaatimuksessa on ylipäätään kysymys? Pitäisikö joulua viettävän ihmisen olla kiltteyden ohella myös jotakin muuta, kuten vaikka rehellinen, ahkera tai rakastava?
26.11.2019 blog

Matkailu avartaa ja tuhoaa maailmaa?

Ei ole liioittelua sanoa, että ilmastoskeptikko rinnastuu henkilöön, joka ei ole varma kiertääkö maa aurinkoa. Talvipakkasilla voi olla vaikea uskoa ilmaston lämpenevän, mutta niinpä se aurinkokin näyttää kiertävän maata paljain silmin katsottuna. Tieteellistä todistusaineistoa sekä ilmaston lämpenemiselle että maan kiertämiselle auringon ympäri on kuitenkin sen verran paljon, että epäilemiseltä on pudonnut pohja.
30.10.2019 blog

Liberaalidemokraattista yhteiskuntajärjestelmää on puolustettava

Toisinajattelija, näytelmäkirjailija ja sittemmin Tšekin presidentti Vaclav Havel kertoo tarinan vihanneskauppiaasta kirjassaan The Power of the Powerless. Kauppias, tai ehkä paremminkin myyjä, asettaa ikkunaansa kyltin, jossa lukee ”maailman työläiset, yhtykää!”. Havel pohtii, miksi myyjä laittoi tuollaisen ilmoituksen ikkunaansa. Mitä hän haluaa viestiä tällä?
29.10.2019 blog

Jouni-Matti Kuukkasen kirje Thomas Kuhnille: "Tarkoititko todella, että tiede ei olisi rationaalista toimintaa?"

Hyvä Thomas Kuhn, Kirjoitan tätä kirjettä Sinulle paikasta ja maasta, jossa et tietääkseni koskaan vieraillut. Täällä olisi Sinulle paljon tehtävää!
01.10.2019 blog

Älä kysy humanistisen tutkimuksen hyötyä vaan sen merkitystä

Joskus kysytään, mitä hyötyä on humanistisesta tutkimuksesta. Kysymys on mielekäs, mutta osuu harhaan. Pikemminkin on mietittävä, onko millään yhteiskunnalla varaa olla ilman humanistista tutkimusta. Ja on jopa pohdittava, voiko olla yhteiskuntaa ilman sitä.