tulevaisuuden tuotantoteknologiat

22.08.2021 blog

Itämeren alueen maanalaisista laboratorioista innovaatioiden, liiketoiminnan ja tieteen tiloja

Maanalaisten infrastruktuurien vajaakäyttö Itämeren alueella on viime aikoina selvästi tunnistettu ongelma. Samalla on nähty, että jo olemassa oleva ainutlaatuinen tietopohja sekä tunnistetut innovaatioiden ja liiketoiminnan mahdollisuudet voisivat olla vastaus haasteeseen eri toimijoiden yhteistyön avulla. Interreg Itämeri -ohjelma rahoitti haasteen selvittämiseksi vuosina 2017-2020 Baltic Sea Underground Innovation Network (BSUIN) -hankkeen, joka tarjosi erinomaisen oppimiskokemuksen konsortiolle, yhteistyökumppaneille ja muille sidosryhmille.
14.06.2021 blog

Mahdollisuuksia maan alla

Maanalaisesta toiminnasta useimmille tulee mieleen kaivostoiminta ja maanalaiset kaivokset. Mielikuva ei ole missään nimessä väärä. Vähemmän tunnettua on kuitenkin maanalaisten tilojen hyödyntäminen teollisessa, tutkimus-, virkistys- tai matkailukäytöstä.
22.04.2021 blog

Metallien 3D-tulostuksen ”buumi” on alkanut Suomessa

Metallien 3D-tulostus tai virallisemmin metallien lisäävä valmistus (additive manufacturing, AM-menetelmä) on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti nopeimmin kasvava tuotantotekniikan osa-alue. Metallitulostuksen menetelmiä ovat voimakkaimmin hyödyntäneet korkean jalostusasteen high-tech teollisuuden alat kuten ilmailu- ja avaruusteollisuus, lääketieteen ja hammaslääketieteen alat sekä autoteollisuus.
14.12.2020 blog

Kestävää terästä

Teräs on yksinkertaisimmillaan raudan ja hiilen muodostama erittäin luja metalliseos, jonka rakenteellisesta lujuudesta vain alle 10% osataan hyödyntää. Se on jäykkää, lujaa, sitkeää, ja sitä voidaan valmistaa sekä jalostaa edullisesti massatuotantona. Ilman teräksiä ei olisi nykyisen kaltaista yhteiskuntaa.
18.11.2020 blog

Lähiruokaa ja terästutkimusta

Uteliaalle mielelle maailma tarjoaa loputtomasti tutkittavaa. Itseäni ovat aina kiinnostaneet etenkin luonnontieteet ja tekniikka. Lapsuudessa perheessämme ei ollut teknistä osaamista, mutta isäni lääkäritaustan ansiosta pääsin monille pihapiirin eliöstöön keskittyville tutkimusmatkoille. Erilaisia eläviä ja kuolleita eläimiä tuli toimitettua tutkimuksia varten. Vastapainoksi tein ”ruumiinavauksia” kodistamme löytyville esineille niiden tuhoutuessa prosessissa vanhempieni harmiksi.
13.11.2020 blog

Rajat ylittävää yhteistyötä

Puheensorinan täyttämä aula, kahvin ja teen tuoksu, esittäytymisiä, kohtaamisia, ennestään tuttuja ja uusia tuttavuuksia. Kommunikointia usealla kielellä. Kättelyjä. Muistikuvia ajalta ennen koronaa.
30.10.2020 blog

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti – vahva historia, katse tulevassa

Kuluva vuosi on Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin 20-vuotisjuhlavuosi. Instituutti on saanut nimensä Oulun yliopiston perustamiseen 1958 keskeisesti vaikuttaneelta opetusministeri Kerttu Saalastilta. Saalastin syntymäpäivänä 21.9. järjestetyssä 20. Kerttu Saalasti -seminaarissa juhlistettiin vuonna 2000 perustetun instituutin kasvutarinaa otsikolla ”Kansainvälisyyttä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta”.
23.03.2020 blog

Energiamurros ja vähähiilisyys luovat mahdollisuuksia kasvuun myös mikroyrityksille

Ilmastonmuutos tuntuu olevan nyt kaikkien ”huulilla”, erityisesti nuorten huoli Greta Thunbergin johdolla on ollut vahvassa kasvussa. Nuorisobarometrin mukaan vuonna 2006 nuorista noin kolmasosa (35 %) kuki vähintään melko paljon turvattomuutta ilmastonmuutoksen takia, niin vuonna 2018 toteutetun kokeilun mukaan näin koki jo  kaksi kolmasosaa (67 %) nuorista.
26.02.2020 blog

Tutkimusretkellä Italiassa

Väitöskirjatyö on mielenkiintoista. Tutkimustyö on monivaiheista ja siihen liittyy paljon suunnittelua, mahdollisuuksien kartoittamista sekä rahoitushakemuksia työn eri vaiheisiin. Työn aikana on haettu monia erilaisia apurahoja, niin itse työn tekemiseksi kuin erilaisiin konferensseihin ja tutkimusvierailuihin. Sitten odotellaan, välillä unohdetaankin ja lopulta todetaan, että oliko hakuprosessi onnistunut vai ei. Monesti hakemukset jäävät huomioimatta, toisinaan ne huomataan. Sen jälkeen sitä sitten taas suunnitellaan.
25.11.2019 blog

Innovatiivisia ratkaisuja – yritysvierailuja Brasilian työmatkalla

Universidade Federal de Uberlândia (UFU) on Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin yhteistyökumppani Brasiliassa. Vuonna 2018 solmittu sopimus on pohja yhteiselle toiminnalle. Työvierailulla Suomessa viime keväänä ollut prof. Veronica Angelica Freitas de Paula on järjestänyt minulle todella mielenkiintoisen ohjelman Uberlandiaan. Yksi yritysvierailukohde oli Zenpet (www.zen.pet). Yritys lupaa mielenrauhan lemmikkien rakastajille: Peace of mind for petlovers.