uusiutuva energia

07.10.2019 blog

Kotitalouksien sähköjärjestelmän kehittymisen pieni historia – ja hieman tulevaa

Tarkastelen tässä blogipostauksessani energiajärjestelmän kehittymistä kohti sähkön hallitsevuutta sekä sähköjärjestelmän kehityksen tulevaisuutta kotitalouksien näkökulmasta. Blogiteksti värittynee osittain tietoliikennealan asiantuntijuuttani vasten. Menneisyyden hajautettu energiajärjestelmä Tarve pysyville asumuksille syntyi, kun ihmiset siirtyivät metsästys-keräilykulttuurista maanviljelyyn ja asettuivat aloilleen. Kotitalouksien täytyi pystyä sekä lämmittämään, valaisemaan että valmistamaan ruokaa.
27.09.2019 blog

Sähkötaloudesta ratkaisu päästöjen hillintään

Kaksi viimeisintä IPCC:n raporttia nostavat esiin ilmastonmuutoksen hillitsemisen suuret haasteet. Kasvihuonekaasupäästöjä on saatava alas hyvin nopeasti. Tehtävä on vaikea, mutta ei mahdoton. Avainasemassa ovat energiasektori ja sen murros. Energiantuotannosta on pikaisesti tehtävä sekä fossiilivapaa että hiilineutraali. Päästötöntä energiaa – erityisesti aurinko- ja tuulivoimaa – on saatavilla maailmanlaajuisesti runsaasti.
28.03.2019 blog

Jäätäminen heikensi tuulivoiman tuotantoa

Joustojen merkitys sähköjärjestelmässä kasvaa vaihtelevan tuulivoiman tuotannon määrän lisääntyessä. Tuulivoiman tuotannon ennustamiseen liittyy epävarmuutta, jota sanelee yksi pohjoisten olosuhteiden ilmiö, jäätäminen. Yhdistimme BCDC:n ilma- ja taloustiedettä ja otimme selvää, selittääkö jäätäminen virhettä tuulivoiman tuotantoennusteessa, ja voidaanko ennustetta parantaa jäätämistietoja hyödyntämällä. Case-esimerkiksi nousi luontevasti Fingrid Oyj:n tammikuun 10.
09.01.2019 blog

Ydinvoimala – joustaako vai eikö jousta?

Yksi sitkeimmistä sähkömarkkinoihin liittyvistä harhaluuloista on, että ydinvoimalat ovat hyvin joustamattomia eli kykenemättömiä säätämään tuotantotehoaan nopeasti tai suuria määriä. Vaihtelevan tuuli- ja aurinkoenergian tuotannon lisääntyessä perinteisten voimalaitosten joustavuudesta on tullut ja tulee jatkossa yhä keskeisempi ominaisuus sähkömarkkinoilla. Ydinvoimaloiden joustamattomuuteen vedoten saatetaan ydinvoiman ja uusiutuvan energian yhteiselo sähkömarkkinoilla tuomita lähtökohtaisesti mahdottomaksi – tai vähintäänkin ongelmalliseksi.
12.12.2018 blog

Sähkön kysynnän uudelleenmäärittely

Kaksikymmentä vuotta sitten tekstiviesti oli uutuus, matkapuhelimet täysin tekstipohjaisia ja WiFi:llä tehtiin ensimmäisiä kaupallisia kokeiluja. Haastattelin tuohon aikaan Nokian tutkijana ihmisiä heidän puhelimen, kameran ja kalenterin käytöstään. Useimmat haastateltavistani olivat ehdottomasti sitä mieltä, että puhelin on vain puheluja varten, kameralla otetaan valokuvia, sähköpostit luetaan tietokoneella, eikä paperikalenterista voisi luopua.
09.02.2017 blog

Kotitaloudet haluavat joustaa sähkönkulutustaan – Tutustu tutkimustuloksiin

Kotitalouksien mielestä mahdollisuus joustaa sähkönkulutuksessa on tärkeää hiilidioksidipäästöjen pienentämiseksi. Myös energian säästämistä pidetään tärkeänä paitsi taloudellisista, myös ilmastonmuutoksen hillintään liittyvistä syistä.
10.01.2017 blog

Vesisähköä ja karppausleipää – kuluttajan todellinen vaikutusvalta?

Viimeistään Pariisin ilmastokokouksen jälkeen kaikille alkaa olla selvää, että yhteiskuntamme hiilidioksidipäästöjen tulee laskea tämän vuosisadan aikana dramaattisesti. Tarve pienentää hiilijalanjälkeä näkyy kuluttajien valinnoissa ja hiilijalanjälki on osa tuotteen valintaperustetta. Sähköyhtiöt ovat reagoineet tilanteeseen tarjoamalla vähähiilisiä tuotteita. Tuuli- ja aurinkoenergian vasta yleistyessä ovat vihreän sähkön tuotteet perustuneet vahvasti vesivoimaan Suomessa.
15.12.2016 blog

5 myths about renewable energy

Blogtext was first published on 8th December 2016 on Finnish Clean Energy Association website. Finnish Clean Energy Association is one of strategic partners in BCDC Energy project.