vuorovaikutus

03.02.2020 blog

Innovatiiviset hankinnat alkavat ihmisestä

Viime vuosina useimmin mainittu luku julkisten hankintojen kokonaisarvoksi Suomessa on 35 miljardia euroa vuodessa. Timo Kivistön ja Veli-Matti Virolaisen kesällä 2019 julkaistu korjattu kokonaismäärä 52 miljardia euroa ylittää tämän selvästi. Ero luvuissa muodostuu ensin mainitussa luvussa sivuutetuista ostoista julkisesti omistetuilta yrityksiltä ja liikelaitoksilta sekä hankinnoista näiden välillä.
16.12.2019 blog

Leikkiä Exceleillä – terminologiatyöllä kohti energiayhteisöjä

Keskustelu ei riitä. Tieteidenvälisen tiedon luominen vaatii myös keinoja työskennellä yhdessä tarkkojen käsitteiden kanssa. Vaikka BCDC-tutkimusyhteisömme viiden tieteenalan tutkijoiden tutkimusaiheet pyörivät uusiutuvien energialähteiden, -markkinoiden ja -teknologioiden ympärillä, yhteistä kieltä on välillä töisevää löytää.
11.12.2017 blog

Väliarvioinnin kautta voittoon

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) myönsi vuonna 2015 käynnistyneelle BCDC Energia –tutkimushankkeelle vuodet 2018–2021 kattavan jatkorahoituksen.STN:n määrittelyn mukaan strateginen tutkimus on ilmiölähtöistä, monitieteistä ja korkealaatuista; ratkaisukeskeistä, yhteiskunnallisesti merkittävää ja vaikuttavaa sekä sidosryhmien kanssa vuorovaikutteista.
11.05.2017 blog

Monitieteisestä tutkimuksesta tieteidenväliseksi terminologiaksi

Blogiartikkeli on julkaistu ensimmäistä kertaa Helsingin yliopiston Tieteen termipankin blogissa 3.4.2017.
03.05.2017 blog

Viestintä näkyy yhteistyöllä

Julkaistu BCDC Energia -tutkimushankkeen verkkosivuilla 3.5.2017. Kirjoitus on BCDC Energian Tarina -sarjan 8. osa.
16.12.2016 blog

Uuden tiedon luominen vaatii kokoontumisia ja kohtaamisen paikkoja

Joka päivä suomalaiset istuvat tuhansia tunteja erilaisissa kokouksissa. Niissä sovitaan yhteisistä asioista, jaetaan tietoja, ratkaistaan ongelmia tai mietitään tulevia suunnitelmia. Nykyään on tapana päivitellä kokousten määrää ja kyseenalaistaa niiden merkitystä. Kokousten ajatellaan olevan ajanhukkaa tai ainakin jotakin, joka estää ”oikean” työnteon. On totta, että monesti kokouksessa istuessa tuntuu, että ajan olisi voinut käyttää hyödyllisemmin. Joku puhuu liian pitkään vähäpätöisestä aiheesta. Keskustelua ei synny, tai sitä syntyy niin paljon, että asioita ei saada eteenpäin.
12.07.2016 blog

Rehtorin blogi: Vuorovaikutus muuttaa tieteen hyödyksi

Yliopistoissa tehdyn tutkimuksen hyöty yhteiskunnalle nähdään toisinaan kapeasti teknologiansiirtona. Teknologiansiirto, jossa tehtyjä keksintöjä siirretään sopimuksin hyötykäyttöön, on kuitenkin vain hyvin kapea siivu hyödystä ja koskettaa lähinnä teknisiä ja joitakin luonnontieteellisiä aloja. Tutkimuksella tuotetaan myös paljon tieteellistä tietoa, jota tarvitaan päätöksenteossa ja oikeiden toimintatapojen löytämisessä. Tällaisia aloja ovat muun muassa kauppatieteet, historia, kulttuuri, kielitieteet, käyttäytyminen, biologia, ilmakehäntutkimus, terveystieteet tai kasvatustieteet.