Tilastotiedoista tukea mikroyritysten perustamiselle ja kasvulle
Aloitin tammikuussa projektitutkijana Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutissa Alueellisen erinomaisuuden (REx) -tutkimusryhmässä. Tehtäväni on tuottaa tilastotietoa ja analytiikkaa mikroyrityksistä rekisteriaineistoja ja tietovarantoja yhdistäen ja hyödyntäen. Tavoitteeni on tuottaa tutkimusperusteista tietoa yritys- ja aluekehittäjille, päättäjille sekä asiantuntijoille. Työskentelen yhdessä MicroENTRE-ryhmän tutkijoiden kanssa yhdistäen numeerista analytiikkaa ja laadullista tutkimusta.
Kasvuvoimaa yrittävän kulttuurin rakentamisesta
Mistä esimerkkejä yritysten perustamisaktiivisuuden kasvuun?
Mikroyrityksiin ja niiden toimintaedellytyksiin kohdistuva tutkimus-, kehitys ja koulutustoiminta on kestävän kasvun ja kehittymisen näkökulmasta välttämätön investointi. EU:n alueella on 22,8 miljoonaa mikroyritystä, jotka edustavat 93,1 % EU-28 maiden yrityskannasta ja 29,4 % EU-28 työpaikoista. Viimeisen kymmenen vuoden aikana mikroyritykset ovat tuottaneet lähes kolmanneksen EU-28 alueen positiivisesta nettotyöpaikkamuutoksesta (Eurostat 2021). Suomessa on 340 485 mikroyritystä, jotka edustavat 94 % Suomen yrityskannasta ja neljänneksen yritysten työvoimasta (Tilastokeskus 2021).
Hyppy janalta
Sunnuntaina 14.2. viimeistelen viimeisiä työtehtäviäni Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa ja lopulta palautan kannettavan, puhelimen ja muut työvälineet. Nukkumaan pitäisi päästä ajoissa, kello herättää 4.30 aamulla ja ajomatka Seinäjoelta Ouluun alkaa. On aika hypätä pois janalta ja siirtyä kohti uutta.
Etätyötä yksin ja yhdessä
Miljoona suomalaista on tehnyt etätyötä enemmän tai vähemmän yhtäjaksoisesti jo vuoden ajan. Suuri osa heistä on halukkaita jatkamaan etätyötä vielä poikkeusajan jälkeenkin. Etäjohtaminen tapahtuu virtuaalisesti työtä ohjaamalla, ihmisiä innostamalla, kannustamalla, osallistamalla, seuraamalla ja valvomalla tavoitteiden saavuttamista. Tämä on teoriassa helppoa toteuttaa, mutta käytännössä on monia asioita, jotka vaikeuttavat matkaa.
Vientiyritykset voivat menestyä ja kasvaa maaseutumaisilla alueilla
Maaseudulla kasvaa kotimaisen ruoan lisäksi vientiyrityksiä. Vaikka harvaan asuttujen alueiden yritykset ovat yleensä hyvin pieniä, kansainvälisiä kasvuyrityksiä löytyy esimerkiksi Nivala-Haapajärven alueelta huomattava määrä. Yritykset luovat työtä ja alueet tarjoavat mahdollisuuksia. Euroopan unioni tukee alueiden älykästä erikoistumista, mikä tarkoittaa käytännössä strategista laaja-alaista panostamista kunkin alueen omiin vahvuuksiin.
Kumppanuusverkosto tuo mikroyrittäjien tarpeet näkyviksi
Yliopistoilla on yliopistolain mukaan kolme tehtävää: tutkimus, koulutus ja yhteiskunnallinen vuorovaikutus. Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutissa toimiva Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE on vuodesta 2011 alkaen tehnyt monitieteistä ja soveltavaa tutkimusta, jolla on yrittäjämäinen sydän. Tuotamme tutkittua tietoa ja rakennamme yhteiskuntaa, joka luo hyvät edellytykset mikroyritysten kestävälle kasvulle ja uudistumiselle muuttuvissa toimintaympäristöissä.
Kestävää terästä
Teräs on yksinkertaisimmillaan raudan ja hiilen muodostama erittäin luja metalliseos, jonka rakenteellisesta lujuudesta vain alle 10% osataan hyödyntää. Se on jäykkää, lujaa, sitkeää, ja sitä voidaan valmistaa sekä jalostaa edullisesti massatuotantona. Ilman teräksiä ei olisi nykyisen kaltaista yhteiskuntaa.
Lähiruokaa ja terästutkimusta
Uteliaalle mielelle maailma tarjoaa loputtomasti tutkittavaa. Itseäni ovat aina kiinnostaneet etenkin luonnontieteet ja tekniikka. Lapsuudessa perheessämme ei ollut teknistä osaamista, mutta isäni lääkäritaustan ansiosta pääsin monille pihapiirin eliöstöön keskittyville tutkimusmatkoille. Erilaisia eläviä ja kuolleita eläimiä tuli toimitettua tutkimuksia varten. Vastapainoksi tein ”ruumiinavauksia” kodistamme löytyville esineille niiden tuhoutuessa prosessissa vanhempieni harmiksi.
Rajat ylittävää yhteistyötä
Puheensorinan täyttämä aula, kahvin ja teen tuoksu, esittäytymisiä, kohtaamisia, ennestään tuttuja ja uusia tuttavuuksia. Kommunikointia usealla kielellä. Kättelyjä. Muistikuvia ajalta ennen koronaa.
Välimatkat eivät estä kansainvälistä yhteistyötä, eikä pandemiakaan
Luodaksesi mielenkiintoisia tieteellisiä keksintöjä, sinun pitäisi hankkia mahdollisimman paljon energisiä, älykkäitä ja asiantuntevia ystäviä. Muodosta heidän kanssaan kumppanuuksia aina, kun se on mahdollista, opastaa Nobelin taloustieteen palkinnon saanut prof. Herbert Simon (1916-2001).