Onko meillä malttia oppia liikkeenjohtoa?

Osaamisen hankkimisesta ja hyödyntämisestä löytyy valtavasti hienoja tarinoita, mutta osaamisen tarjonta on paikoin myös kovaa bisnestä. Yksi malli on paketoida entisiä sisältöjä uuden oloisiksi annospaloiksi. Rory Sutherland havainnollistaa videossa ”Life lessons from an ad man”, miten kuluttaja tekee tuotevertailua ja on löytävinään makueroja entisen ja uuden muropaketin sisällöstä, vaikka ne tosiasiassa ovat täysin samat. Mainosmies ja esitystä katsova yleisö nauravat ja kauppias hymyilee, kun kuluttaja kiittää. Vaikka hänen kokemuksensa oli positiivinen, niin kyseessä oli plasebo-efekti. Tosiasiassa sisällön laatuun tai edes edullisuuteen ei satsattu.

Tarinasta löytyy herkullinen analogia liikkeenjohdon koulutukseen. Master of Business Administration eli MBA-ohjelmat, mukaan lukien työn ohessa suoritettava Executive MBA-koulutus, ovat merkittäviä investointeja osaamiseen ja oppimiseen. Niillä haetaan pysyviä vaikutuksia liiketoiminnan jäsentämiseen ja kehittämiseen. Ohjelmat kestävät yleensä pari vuotta. Vaikka ne jaetaan pienempiin osiin opiskelijan henkilökohtaisen opetussuunnitelman mukaan, niin yksittäinen osa ei itsessään muodosta kokonaista oppisisältöä. Sen sijaan se on fokusoitu aihe, josta voi hakea osaamista kapealle sektorille ja oppimistarpeelle. Sillä ei voi saavuttaa liikkeenjohdon kokonaisnäkemystä, joka saadaan suorittamalla ohjelma kokonaisuudessaan. Jos opiskelijalle tulee palasen syönnistä kylläinen olo ja oppimistarve tyydytettyä, se on hyvä, mutta samalla tarvitaan malttia nauttia muut palaset yksi kerrallaan.

Liikkeenjohdon opintokokonaisuuden opiskelleella henkilöllä on aito kokonaisnäkemys liiketoiminnan arvioinnista, johtamisesta ja kehittämisestä. Tulokulmana siihen ovat esimerkiksi taloustiede, laskentatoimi, johtaminen, markkinointi, henkilöstön kehittäminen ja liiketoimintastrategiat. Juuri kokonaisuus oikeuttaa kansainvälisen käytännön mukaiseen oppiarvoon kuten EMBA. Jos se on vielä akkreditoitu, niin sen parempi. Akkreditointi nimittäin varmistaa paitsi oppimistavoitteiden saavuttamisen, myös osaltaan takaa pitkäaikaisen vaikutuksen – maltin laaja-alaisen liikkeenjohdon osaamisen hankkimiseen ja oppimisen hyödyntämiseen myös myöhemmin. Siihen ei yksittäisen pienen annospalan uusi paketti auta!

Antti Kauppila
MBA-ohjelmajohtaja