Valeuutisten viemäri

Digitaaliset ihmistieteet 2018

Historiaa arktisella asenteella -blogin valloittavat keväällä 2018 Digitaaliset ihmistieteet -kurssin opiskelijat. Blogisarja on syntynyt Some- ja verkkotutkimuksen työpajassa.


Lauri Kuha & Mari Vauhkonen

Yhdysvaltojen valittua kyseenalaista kunniaa keränneen Donald Trumpin valtionjohtoonsa alt-right -meemien siivittämänä, on internetin keskustelupalstojen sanavirtaan tullut muutos. Verkossa on aina ollut hyvää ja huonoa, mutta keskustelukulttuuri tuntuu muuttuneen entistä vihamielisemmäksi ja juorukeskeisemmäksi. Vuoden 2016 presidentinvaalien aikaan internet alkoi täyttyä päättömillä, huomiohakuisilla ja herkkäuskoisia ihmisiä kalastelevilla uutisilla, joiden faktamäärä oli nolla ja huuhaa sata.

Päätimme perehtyä asiaan: mikä edesauttaa valeuutisten leviämistä, ja miksi ihmiset höynäytyvät niihin?

Ensiksi tärkein, eli mitä oikeastaan tarkoitamme valeuutisella? Yle teki vuonna 2017 ytimekkään Valheenpaljastaja -jutun valeuutisista, jossa valeuutinen määritellään seuraavasti: ”valeuutisen määritelmä on hyvin yksinkertainen: se on harhautustarkoituksessa tehty teksti (tai vaikkapa video), joka matkii ulkoisesti journalismia, mutta ei ole sitä. Valeuutinen on olennaisilta osiltaan sepitettä. Se voi sekoittaa tosiasioita fiktioonsa, mutta se ei pohjimmiltaan välitä tosiasioista. Valeuutisen tekijän motiivina on yleensä raha, joskus huijaamisesta saatava tyydytys ja toisinaan myös poliittiset pyrkimykset” (Valheenpaljastaja: Mitä valeuutiset ovat ja mitä ne eivät ole, YLE oppiminen, 26.01.2017). Sosiaalisesta mediasta voimme tekstien ja videon lisäksi mainita erityisesti kuvat ja meemit, jotka usein kantavat valheellisia ja poliittisista pyrkimyksistä lähteviä viestejä.

Löysimmekin heti pari mielenkiintoista artikkelia, jotka kertovat valeuutisista. Sarah Pedersen ja Simon Burnett tutkivat Aberdeenin Robert Gordon Universityssä julkaistussa tutkimuksessaan keskustelukulttuuria Mumsnet.comin keskustelupalstalla. Pedersen ja Burnett analysoivat, miten keskusteluun osallistuvat henkilöt arvioivat tiedon paikkansapitävyyttä ja subjektiivisuutta eri uutislähteissä. Lyhyesti summattuna poliittisesti liberaaleja lähteitä pidettiin luotettavina, ja niitä käytettiin, kun viitattiin muihin informaationlähteisiin ja perusteltiin näiden aitoutta. Konservatiivisempaan asenteeseen nojaavia lähteitä käytettiin lähinnä vain silloin kun ne tukivat kielteistä kuvaa Donald Trumpista. 

Omat näkökulmat ja mielipiteet vaikuttavat siis siihen, mitä uutismedioita kukin seuraa ja mitä uutisia pitää luotettavina. Oman mielipiteen pönkittäminen sitä tukevilla uutisilla ja kirjoituksilla ei ole sinänsä mitään uutta auringon alla. Netissä kriittisyys omia näkökulmiaan kohtaan katoaa kuitenkin helposti ja muita kuin omaa näkemystä tukevia uutislähteitä aletaan pitää valheellisina.

Median luottamuksen tilasta kertoo myös Reuters Institute Digital News Report vuodelta 2017, jonka kyselyyn osallistui yli 70 000 verkkouutisten seuraajaa 36 eri maasta. Raportti käsittelee erityisesti medialuottamusta valeuutisten aikana (muuttuvien yritysmallien ja eri alustojen roolien lisäksi).  Reutersin mukaan vain neljännes vastaajista ajatteli sosiaalisen median olevan hyvä faktan ja fiktion erottelussa, kun taas uutismediaan luotti sentään 40 % vastaajista.

Vastaajat, eli somea uutisinaan käyttävät, olivat itsekin huomanneet kuinka sääntöjen puute ja viraaliset julkaisut helpottavat valeuutisten ja yleensä huonon sisällön leviämistä. Suomi on yhä ykkösenä medialuottamuksessa ja täällä poliittiset ryhmät eivät ehkä poteroidu täysin omaan kupliinsa. Sen sijaan poliittisesti polarisoituneissa maissa, kuten Yhdysvalloissa ja Italiassa epäluottamuksen ja poliittisten ennakkoasenteiden välillä nähtiin olevan vahva yhteys.

Valeuutisten uusi nousu ei valitettavasti rajoitu vain Atlantin toiselle puolelle, vaan koto-Suomestakin löytyy esimerkkejä misinformaation levityksestä ja valeuutisten luikertelusta ihmisten somekupliin. Tunnettu esimerkki on MV-julkaisun ja muiden samankaltaisisten blogien ja nettisivustojen valeuutisten levittäminen Facebookin Rajat kiinni -ryhmässä, vaikka Facebookissa tätä ryhmää onkin nykyään siistitty. Terveys on toinen tunteita herättävänä aihe, joka on synnyttänyt eri asioiden kannattajien tai vastustajien omia ryhmiä. Esimerkiksi Rokotuskriittiset -ryhmässä rokotusvastaisuus on vähintään arveluttavin lähtein perusteltua ja ’kokemusasiantuntijuus’ kukkii.

Tätä tekstiä kirjoittaessa tuli pyörittyä aivosoluja rappeuttava määrä yllämainituissa Facebook-ryhmissä, joista alla pari kuvankaappausta. Rajat kiinni -ryhmästä todettakoon, että kyseinen julkinen ryhmä on ilmeisesti ollut siivouksen kohteena ja räikeimpiä heittoja on poisteltu. Keskustelun taso lienee ollut ryhmän ideologiseen sitoutumiseen nähden jopa liian (miten tämä on mahdollista) aggressiivista. Toki tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö keskustelu olisi älyllisesti heikkoa. Sitä se on. Valitettavasti.

Kuvakaappaus Rajat kiinni -ryhmästä.

Kuvakaappaus Rokotuskriittiset -ryhmästä.

Kuvakaappaus Rokotuskriittiset -ryhmästä

Teimme itse satunnaisotannalla pienen kokeen ja tutkimme viimeisimmän ylläolevan kuvakaappauksen linkin perusteella, millaiseen totuuteen jaetun ’uutisen’ takaa päätyisimme. Nopean googlehaun avulla kävi ilmi, että kuvassa näkyvä tohtori John Bergman on saanut kiropraktikon tutkinnon yksityisestä instituutista (jonka tutkintoperusteista tai arvostuksesta ei löytynyt tarkempia tietoja). Tohtori-nimikkeen auktoriteetin turvin hän sivuillaan ja YouTube -kanavallaan tuo esille mielipiteitään laidasta laitaan olevista vaivoista, lääkefirmoista, vaihtoehtohoidoista ja rokotuksista, esittäen itsensä luotettavana lähteenä. John Bergman luo sivuillaan itsestään luotettavan miehen kuvaa ja mitä ilmeisimmin häneen myös uskotaan: YouTube -kanavalla on satoja tuhansia tilaajia ja videoilla yhtä paljon katsojia, mikä tekee hänestä varsin suositun ’rokotuskriitikon’. Tämä on vain yksi esimerkki sadoista ja tuhansista postauksista, jotka leviävät Facebookissa, ja joita ihmiset klikkailevat eteenpäin omassa vahvistuneessa uskossaan, faktoja tarkistamatta.

Miten tähän tilanteeseen on päädytty?

Hannu-Pekka Ikäheimo valottaa vuonna 2017 Sitralle tekemässään Algoritmidemokratiaa –lehtijutussaan, kuinka internet algoritmit ovat alkaneet "myötävaikuttaa mielipiteiden polarisoitumiseen tarjoamalla äärimielipiteille aiempaa laajempaa näkyvyyttä". Muun muassa Facebook antaa näkyvyyttä eniten tykkäyksiä saaville postauksille. Suuret tunnetilat määräävät näkyvyyden, eikä faktojen tarkistuksella ole somen nopeatahtisen klikkaamisen rinnalla paljoa väliä. Vaikka propaganda ja vastamediat ovat olleet yhteiskunnassa läsnä aiemminkin, ovat ne nyt onnistuneet nakertamaan luottamusta valtamediaan – tähän liittyvät myös Yhdysvaltain presidentti Trumpin heitot siitä, kuinka itseasiassa valtamediat ovatkin valeuutisia ja totuus löytyy muualta (eli häntä tukevasta tiedotuksesta).

Toisaalta Reutersin raportista myös selviää, että kuplautumista on odotettavissa lisää, sillä privaatimpien ja algoritmeja käyttämättömien sovellusten, kuten WhatsAppin, käyttö on lisääntynyt. Esimerkiksi Malesiassa ja Brasiliassa uutisten leviäminen näillä alustoilla uhkaa jopa Facebookin uutisviemäri-asemaa.

Valeuutiset ovat mielenkiintoista kamaa, joten asiaan kannattaa perehtyä. Toivommekin, että valeuutisten leviämisestä ja niiden yhteiskunnallisista vaikutuksista tehdään jatkossa yhä enemmän tutkimusta. Kenties tutkimuksen avulla voi valottaa myös tulevaisuutta: miten poliittiset taistot käydään jatkossa, valeuutismiekoin vai totuuden torvin?

Medialukutaitojen merkitys korostuu entisestään. Verkkouutisten kriittinen lukutaito kuuluu jokaiselle kansalaiselle opetettaviin perustaitoihin. Tähän antaa apuja mm. alussa siteeraamamme Ylen varsin mainio juttu valeuutisista ja niiden tunnistamisen keinoista. Omien aivojen käyttö olisi ihan jees luetun informaation laadun, relevanttiuden ja todenperäisyyden arvioinnissa. Arvioidessa tulisi myös pohtia, mitä tekstin kirjoittaja haluaa sanoa, mikä on tämän agenda, mitä teksti haluaa kertoa ja sisältääkö se vienosti johdattelevaa misinformaatiota tai suoria valheita. Media vaikuttaa suoraan yhteiskuntaamme, kulttuuriimme ja ihmisten väliseen kanssakäymiseen, joten ei ole sama asia, mitä valheita jossain somessa heitellään.

Lue. Tutki. Ajattele.

Kirjallisuutta:

Ikäheimo, Hannu-Pekka: Algoritmidemokratiaa: kuinka teknologinen murros toi totuudenjälkeisen ajan?, Sitra, 2017.
Newman, Fletcher, Kalogeropoulos, Levy & Nielsen: Reuters Institute Digital News Report, Reuters Institute & University of Oxford, 2017.
Pedersen & Burnett: “Citizen Curation” in Online Discussions of Donald Trump’s Presidency, 2017.
Peltonen Heidi & Palokangas Teemu ”Valtamedia valehtelee” – vastamediasivustot muistuttavat poliittisten lehtien ajasta, 2018. OAMK, ePooki 9/2018.
Valheenpaljastaja: Mitä valeuutiset ovat ja mitä ne eivät ole, YLE oppiminen, 26.01.2017.

Pääkuva:

A man with "fake news" rushing to the printing press, 1894, Frederick Burr Opper.

Last updated: 13.4.2018

Comments

veritytodaynews veritytodaynews

veritytodaynews veritytodaynews

veritytodaynews veritytodaynews

veritytodaynews veritytodaynews

SEO Outsourcing to Cotech Agency is a good idea if you Want to bet on the long term and permanently want better positions in Google and more conversion. we also serve our SEO Services in different states of the india like seo company in delhi, seo company in patna, seo company in chandigarh and seo company in amritsar. our seo services punjab provide at very afforadable price and we provide the best services than others

SEO Outsourcing to Cotech Agency is a good idea if you Want to bet on the long term and permanently want better positions in Google and more conversion. we also serve our SEO Services in different states of the india like seo company in delhi, seo company in patna, seo company in chandigarh and seo company in amritsar. our seo services punjab provide at very afforadable price and we provide the best services.

cricut.com/setup is a machine used to cut paper, cardboard, vinyl, fabric, and many other kinds of materials. This is operative online and can cut the shapes of text and photos as well. Now the question is what are the steps to cut from a computer using a Cricut machine. It is very simple. Take the printout of a shape of which you want a cut out through the Cricut machine. Now put this printed sheet on the Cricut machine mat and let it load to the machine. Now the machine sensors will be active and sense the impression on the printed sheet and cut it out accordingly. https://sites.google.com/view/cricutcom-setup/home

Searching for the best laptops under 45000 (best laptops under 45000) for your personal or business work. We picked some best performance thin and lightweight laptops to keep in mind your budget and work needs.

Canon printers are ideal for every situation wherever you need a document, paper, or photo print or even if you wish to scan, fax, and do more.

Mixed martial arts training or MMA training is a full-contact combat sport, and it’s sometimes called c

If you don’t get any cable to connect MG2522 to your PC or laptop, ensure you purchase a USB 2.0 A/B cable.

A new purchased Canon printer needs to be set up. First, ensure you’ve installed the latest drivers and software from a valid siteThe wireless and wired models require drivers and software; therefore, each has to undergo one important installation process.

Thanks a lot very much for the high quality and results-oriented help. I won’t think twice to endorse your blog post to anybody who wants and needs support about this area.

Nice Post

Nice Post btw its a great blog

Hey! Thanks for the info. This info helped me a lot. I will wait some more.

The wireless and wired models require drivers and software; therefore, each has to undergo one important installation process. If your printer model isn’t set up yet, you can get started now.

Are you searching for the Best Basement Renovation services in Brampton? If yes, then we would suggest you contact Punjab Designers. We are one of the leading Basement Renovation services in Canada.

At Stone Universe Inc. we have earned our reputation by consistently supplying high-quality natural stone products and are committed to delivering excellent customer service.

HP wireless printer is a versatile printing device that helps you print, scan, copy and fax your documents as per the requirement.

Ij scan utility comes packed with interactive features to ease your scanning for an unmatched experience.

IJ Scan Utility is software for your Windows and Mac operating systems that assists you to perform scanning of your photos and documents quickly. It supports an uninterrupted scanning of your data with just a few clicks of your mouse

Read Newspaper Online list sorted by Countries and by languages. A huge collection of newspaper or epapers online from all over the world in various languages. Epaper hub contains Print edition epaper that you read Online and grab your news through internet. Here you can find any number of epaper in different language, from different cities, different countries and cities. So don’t wait and search you daily newspaper and enjoy news from all over the world online. https://www.geeksscan.com/how-to-read-newspapers-online-without-subscribing/

Thank You For Sharing Such A Nice Blog. ij.start.canon ts3122 | ij.start.canon | 123.hp.com/laserjet | hp officejet pro 8600 driver | www.hp.com/go/wirelessprinting | mywifiext setup | garmin.com/express | cox webmail login | solutions.brother.com/windows

Nice Post

IJ Scan Utility is software for your Windows and Mac operating systems that assists you to perform scanning of your photos video and documents quickly. It supports an uninterrupted scanning of your data with just a few clicks of your mouse

Thanks for sharing valuable content. Are you looking for SEO services in NYC? Then visit http://digitalworldgiant.com.

e

Yes i agree with your post. It contains very important data and i use it as my personal use. Your 95% posts are useful for me and thank you so much for sharing this wonderful blog. I think this is definitely an amazing project here. So much good will be coming from this project. The ideas and the work behind this will pay off so much. I am very happy to see your blog. You did a great job and thanks for sharing. The App Developer Dubai provide good service of app developer you visit here https://www.mistersaad.com/

Many of the Fba sellers on the amazon platform struggles to make money due to hiring a wrong agency. In rder to make a profitable FBA Business, you need help of an amazing marketing co amazon ppc agency which can help to grow your brand sales to the next level. An expert agency will have lot of case studies where they have grown the other brands to million dollar sales making them the best among the Industry. While most of the agencies won’t have any casestudy or else will come up with fake screenshot where they show that they have reduced ACOS and improved the ROAS. To makesure, you are working with a real agency, a real ppc agency will have case studies with video proof from the brand owners where they tell that certain agency has helped them to achieve their results successful and are happy to work with them. You can always ask certain queries about the agency before you hiring them. First things are the real casestudies and the proofs, second thing is their contract agreement length and terms and conditions of it. Many of the big agencies will lock-in the brands more than 6 months which is not a wise advice and it is always advised to work with on-month or three-month contract agencies which will help to get better data about them within this time period. Also a good amazon ppc agency will clear explain their strategy and compared your product to those of the competitors and provide tips on how they are going to increase the sales, optimize the listing, budget required and all kind of necessary information which is required to succeed. Thus you can choose wisely an amazon agency which will help your brand to grow its sales.

Add new comment