Yritysjohtajana kantasolujen parhaaksi

Kristian Tryggvason

Valmistunut biokemistiksi ja tutkinnot: FM 1999 (Oulun yliopisto), FT 2003 (Karolinska Institutet, Ruotsi)

Nimike: Perustaja ja Toimitusjohtaja

Työnantaja: BioLamina

Toimenkuva: Myymistä, ideoimista, johtamista, hallinnollisia tehtäviä

Olin vähän hukassa lukion jälkeen enkä tiennyt mitä halusin tehdä. Erinäisten sattumien kautta sain viettää viikon aikaa bio-alalla olevan sarja-yrittäjän kanssa. Ajattelin että tämä voisi olla jotain minulle. Hänen ohjeensa oli, että pitää väitellä ensin. Siitä se innostus sitten lähti liikkeelle ja edelleen samalla polulla olen.

Oulu on kotikaupunkini ja kun olen hieman sosiaalinen, niin tuntui, että tunsin kaikki yliopistossa sekä kaupungilla. Jonnekin oli päästävä ja vaikka suuntana oli Helsinki tai Turku, niin Tukholmassa vietetyn kesän jälkeen se kaupunki veti minua puoleensa kuin magneetti. Karolinska on erittäin kansainvälinen paikka ja vuodet siellä olivat erittäin kivoja. Sitten tulikin väitös ja vaikka sinne oli jo tähdätty pitkään, niin se oli kuitenkin shokki, tai itse asiassa sen jälkeinen aika, kun piti miettiä, että mitä sitä nyt tekisi, kun yhtäkkiä musta tuli iso. Vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon.

Hyppy yrityspuolelle ei ollut niin helppo, jos ei halunnut jatkaa tutkimustyötä. Tuskin tiesin mitä yrityksissä pystyi tekemään, minkälaisia erilaisia rooleja siellä oli. Päädyin sitten opiskelemaan kauppaa ja johtamista Kööpenhaminan Kauppakorkeakouluun. Se avasikin sitten ensiksi silmät sille, mitä mahdollisuuksia yrityksissä ylipäätään on ja sitten myös ovet firmoihin.

Tein töitä kolme vuotta lääkeyrityksessä projektijohtajana, kunnes minua lähestyttiin, että pistäisinkö firman pystyyn heidän ideansa perusteella. Hetken arvioituani ideaa tuumasin, että tässä on ehkä paras idea, mitä ikinä saan eteeni. Vaikka hyvästä firmasta pois hyppääminen tuntui pelottavalta, koska en edes tiennyt miten firmaa perustetaan ja kasvatetaan tai johdetaan, niin se tuntui oikealta valinnalta.

BioLamina, firma jonka perustin ja jota olen nyt vetänyt 10 vuotta, on hiljalleen kasvanut alansa huippuihin. Tuotamme ja myymme tuotteita, joilla pystyy parantamaan kantasoluista soluterapian tarkoitukseen tehtyjä soluja huomattavasti verrattuna muihin olemassa oleviin menetelmiin. Firmassa on tänään noin 20 ihmistä ja myymme tuotteita yli 35 maahan. On uskomaton onni ja etuoikeus, että saa olla mukana mahdollistamassa kantasoluterapian kehitystä.

 

Viimeksi päivitetty: 2.10.2018