Barorefleksiherkkyys voimistuu hetkellisesti kylmässä ympäristössä myös kohonnutta verenpainetta sairastavilla miehillä - Artikkeli Frontiers in Physiology -lehdessä

CERHin tutkijat yhteistyökumppaneineen (Kardiologian tutkimusryhmä, Sisätautien tutkimusyksikkö, Lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikkö sekä Elinikäisen terveyden tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto; Työterveyslaitos; Biolääketieteen tutkimusyksikkö, Biocenter Oulu; Sisätaudit sekä Yleislääketiede, Oulun yliopistollinen sairaala; Department of Gastroenterology and Metabolism, Poznan University of Medical Sciences, Puola) ovat julkaisseet artikkelin Frontiers in Physiology -lehdessä. Artikkeli “Hypertension does not alter the increase in cardiac baroreflex sensitivity caused by moderate cold exposure” on avoimesti saatavilla ja löytyy lehden sivuilta.

Tutkimuksessa selvitettiin verenpaineen nopeaa säätelyä keski-ikäisillä miehillä tavanomaista suomalaista talvipäivää vastaavan lyhytkestoisen kylmäaltistuksen aikana. Tutkijat havaitsivat, että sydäntä suojaava verenpaineen säätely barorefleksin kautta kylmässä ei poikennut niillä, jotka sairastavat kohonnutta verenpainetta, verrattuna normaalin verenpainetason omaaviin tutkittaviin. Kuitenkin, verenkiertoelimistöä kuormittavaa sympaattista säätelyä heijastavan verenpaineen vaihtelun muutokset olivat vaimentuneet sairausryhmässä.

Artikkeli:

Hintsala HE, Kiviniemi AM, Tulppo MP, Helakari H, Rintamäki H, Mäntysaari M, Herzig KH, Keinänen-Kiukaanniemi S, Jaakkola JJ, Ikäheimo TM. Hypertension does not alter the increase in cardiac baroreflex sensitivity caused by moderate cold exposure. Frontiers in Physiology 2016. doi: 10.3389/fphys.2016.00204.

Lisätietoja:

vastaava tutkija Tiina Ikäheimo, tiina.ikaheimo (a) oulu.fi