Varhaiset hengitystieinfektiot saattavat altistaa pysyvät hampaat kariekselle

Varhaislapsuudessa sairastetut hengitystieinfektiot saattavat lisätä pysyvien hampaiden reikiintymistä eli kariesta. Oulun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kahden ensimmäisen ikävuoden aikana sairaalahoitoon johtaneita alahengitystieinfektioita, kuten keuhkoputkentulehdusta ja keuhkokuumetta sairastaneilla oli nuorella aikuisiällä keskimäärin noin puolitoista paikattua hammasta enemmän kuin niillä, jotka eivät olleet sairastaneet tällaisia infektioita. Runsaasti ylähengitystieinfektioita, esimerkiksi flunssaa ja toistuvia korvatulehduksia sairastaneilla oli keskimäärin yksi paikattu hammas enemmän kuin muilla.

Tutkimuksen toteuttivat Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen (CERH) tutkijat. Tutkimus on osa vuonna 1989 käynnistynyttä Suomen Akatemian ja ministeriöiden rahoittamaa Espoon kohorttitutkimusta, johon osallistuu yli 2500 varhaislapsuudessa Espoossa asunutta henkilöä.

Tulokset viittaavat siihen, että hengitystieinfektiot, jotka on sairastettu pysyvien hampaiden kehitysvaiheessa eli ennen niiden puhkeamista suuhun, voivat altistaa hampaat myöhemmin tapahtuvalle reikiintymiselle. Varhaislapsuuden infektioiden on aiemmin havaittu olevan yhteydessä maitohammaskariekseen, mutta tässä tutkimuksessa havaittu yhteys hengitystieinfektioiden ja pysyvien hampaiden karieksen välillä on uusi löydös.

Tutkimustulokset on julkaistu 9.12.2016 tieteellisessä PLOS ONE -verkkolehdessä.

Lisätietoja:

Jouni Jaakkola, kansanterveystieteen professori ja Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen (CERH) johtaja, Oulun yliopisto. Sähköposti: jouni.jaakkola@oulu.fi, puh. 040 672 0927.

Rantala AK, Mehtonen IT, Jaakkola MS, Näyhä S, Hugg TT, Jaakkola JJK. Early Respiratory Infections and Dental Caries in the First 27 years of Life: A Population-Based Cohort Study. PLOS ONE 2016;11(12):e0168141.

Viimeksi päivitetty: 20.12.2016