Artikkeli julkaistu Diabetes Research and Clinical Practice -lehdessä: Diabetes and impaired glucose metabolism is associated with more cold-related cardiorespiratory symptoms

Diabetes ja heikentynyt sokeriaineenvaihdunta aiheuttavat aineenvaihdunnan, hermoston ja verenkierron häiriöitä, jotka voivat altistaa elimistön haitalliselle jäähtymiselle ja siihen liittyville oireille  ja mahdollisille terveyshaitoille kylmäkauden aikana. Tutkimuksessa selvitettiin kylmään liittyvien sydän-ja hengitystieoireiden esiintyvyyttä väestötason tutkimuksella jossa tavoitettiin noin 5000 45-74 vuotiasta miestä ja naista kansallisen FINRISK-tutkimuksen puitteissa. Sokeriaineenvaihdunnan tila määritettiin paastosokeriarvon, sokerirasitustestin tai ilmoitetun diabetesdiagnoosin perusteella.

Tutkimus osoitti että diabetes on kytköksissä lisääntyneisiin sydän- ja hengitystieoireisiin kylmässä. Kylmään liittyviä oireita ilmoitettiin enemmän sokeriaineenvaihdunnan heikentymisen myötä. Kylmään liittyvien oireiden lisääntyminen voi ennustaa diabeteksen tai sen esiasteiden tilan heikentymistä kylmässä tai toisaalta paljastaa henkilöitä joilla on heikentynyt sokeriaineenvaihdunta. Tutkimusaiheen tärkeys kasvaa diabetesdiagnoosien lisääntyessä ja väestön ikääntyessä.

Artikkeli: Ikäheimo TM, Jokelainen J, Hassi J, Hiltunen L, Keinänen-Kiukaanniemi S, Laatikainen T, Jousilahti P, Peltonen M, Moilanen L. Diabetes and impaired glucose metabolism is associated with more cold-related cardiorespiratory symptoms. Diabetes Research and Clinical Practice 2017;129:116–125. https://doi.org/10.1016/j.diabres.2017.04.022

Lisätietoa:
Tiina M. Ikäheimo, FT, Dosentti
Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus (CERH), Lääketieteellinen tiedekunta, Oulun yliopisto
puh: +358 40 5422 968, +358 40 572 4165, sähköposti: tiina.ikaheimo (a) oulu.fi

Viimeksi päivitetty: 17.5.2017