Information about how to manage in cold to asylum seekers

CERH organised a lecture about the effects and how to protect oneself in a cold environment to asylum seekers in collaboration with the Finnish Red Cross and Vallinkorva reception centre today.

CERH reseachers have followed the situation with the asylum seekers and the approaching winter in Oulu. A special concern has been the health and performance of populations that are not adapted to the circumstances of a cold climate. For example the use of cold protective clothing may be insufficient to prevent adverse body cooling. Especially children are vulnerable to cooling and should be protected well against subfreezing temperatures. Nearly all adverse effects of cold are preventable with appropriate behaviour but requires acknowledging them.

The experts of CERH contacted the different organizations working with the asylum seekers which lead to the collaboration with Vallinkorva reception centre. The delivered lecture included information about cold exposure, it's effects on health and performance, as well as practical information about how to protect yourself from cooling for example by dressing appropriately.

This kind of dissemination of information can be developed further as an established practice, and a part of the introduction provided to asylum seekers on how to live in a cold climate. The activity is part of CERH's work as a WHO Collaborating Centre in Global Change, Environment and Public Health. An essential objective is to prevent adverse health effects of extreme temperatures.

Further information:

Adjunct professor Tiina Ikäheimo, tiina.ikaheimo (at) oulu.fi

Professor Jouni J. K. Jaakkola, jouni.jaakkola (at) oulu.fi

--------------

Tietoa kylmästä turvapaikanhakijoille

Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus (CERH) järjesti yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin Vallinkorvan hätämajoitusyksikön kanssa turvapaikanhakijoille luennon kylmän vaikutuksista ja siltä suojautumisesta.

CERH:in tutkijat ovat seuranneet Oulun alueen turvapaikanhakijoiden tilannetta talven lähestyessä ja ilmojen kylmetessä. Huolenaiheena on ollut kylmään ilmanalaan tottumattomien henkilöiden terveys ja toimintakyky talven lähestyessä. Esimerkiksi pukeutuminen voi olla riittämätöntä suojaamaan kehon haitalliselta jäähtymiseltä. Erityisesti lapset ovat herkkiä kylmettymiselle ja heidät tulisi suojata pakkasten vaikutuksilta. Lähes kaikki kylmän terveydelle ja toimintakyvylle aiheuttamat haitat ovat ehkäistävissä tarkoituksenmukaisella käyttäytymisellä, mutta se edellyttää henkilöiltä tietämystä kylmän vaikutuksista.

Tutkimuskeskuksen ympäristöterveyden asiantuntijat ottivat yhteyttä turvapaikanhakijoiden kanssa toimiviin tahoihin, ja yhteydenotto johti Vallinkorvan hätämajoitusyksikössä järjestettävään luentoon. Englanninkielisen luennon sisältö painottuu kylmälle altistumiseen, sen aiheuttamiin tuntemuksiin, toimintakyky- ja terveysvaikutuksiin sekä tarkoituksenmukaiseen suojautumiseen mm. pukeutumalla oikein.

Oulussa pilotoitava koulutustilaisuus voidaan laajentaa ja vakiinnuttaa osaksi turvapaikanhakijoiden valtakunnallista perehdyttämistä kylmässä ilmanalassa asumiseen. Kylmältä suojautuminen on osa CERH:in toimintaa Maailman terveysjärjestön (WHO) yhteistyökeskuksena. Toiminnan keskeisenä tavoitteena on ehkäistä äärilämpötilojen terveyshaittoja.

Lisätietoja:

ympäristöterveyden dosentti Tiina Ikäheimo, puh. 040 5422 968, tiina.ikaheimo (at) oulu.fi

kansanterveystieteen professori Jouni J. K. Jaakkola, puh. 040 6720 927, jouni.jaakkola (at) oulu.fi

Last updated: 2.12.2015