University of Oulu, 2019

ELOKUVATUTKIMUS

Oulun yliopisto

Kevään 2021 opetusohjelma

Kaikki alla listatut kevään kurssit järjestetään etänä verkkomuodossa. Kursseilla ei ole kontaktitunteja, vaan opetuksessa edetään viikkorytmin mukaan. Opiskelijat voivat siis joustavasti suorittaa tehtäviä oman aikataulunsa mukaisesti, kunhan noudattavat viikkorytmiä.

Lisätietoa kaikista kevään kursseista antaa niiden vastuuopettaja Aino Isojärvi, aino.isojarvi@oulu.fi.

687516P ELOKUVA-ANALYYSI, 5 op

Kurssilla tutustutaan elokuvan kerronnallisiin ja tyylillisiin peruspiirteisiin opetusvideoiden, itse kirjoitetun analyysin ja keskustelujen avulla. Tavoitteena on oppia tunnistamaan elokuvan keskeiset ilmaisulliset tekniikat ja selittämään niiden toimintaa elokuvassa. Kurssi on osa elokuvatutkimuksen pakollisia perusopintoja ja sopii erinomaisesti elokuvatutkimuksen opintojen aloittamiseen.

Sisältö: Kurssi koostuu johdantomateriaaleista, analysoitavien elokuvien itsenäisestä katselusta, harjoitustöiden tekemisestä sekä verkkokeskusteluista. Johdannon jälkeen opiskelijoiden harjoitustöistä tehdään www-sivu, josta keskustellaan Moodle-oppimisympäristössä. Kurssille osallistuminen ei edellytä aiempaa teknistä osaamista, vaan kurssilaisia opastetaan työn laatimisessa.

Aikataulu: 18.1.–7.3., toteutetaan kokonaan verkossa. Harjoitustyön palautuspäivä ja seminaarien tarkemmat aikataulut ilmoitetaan kurssin alkaessa.

Ilmoittautuminen: Kurssille otetaan enintään 21 opiskelijaa. Kurssille ilmoittaudutaan WebOodissa 1.12. alkaen.

Arviointi: hyväksytty/hylätty

687522P ELOKUVATUTKIMUKSEN TEORIAN PERUSTEET: DISNEY-ELOKUVAT JA KRIITTINEN SUKUPUOLENTUTKIMUS, 5 op

Kurssilla perehdytään länsimaiseen animaatioon elokuvan tyylilajina, tutustutaan monimediaisen genren erilaisiin lukutapoihin sekä tarkastellaan animaatioelokuvan globaalisti vaikuttavia, kaupallisia ulottuvuuksia ja sidoksia länsimaisiin lapsuuskäsityksiin ja lastenkulttuuriin. Kurssilla syvennytään erityisesti valtavirran viihdeimperiumin, Walt Disneyn kokopitkiin animaatioelokuviin, sekä niihin arvoihin, rooleihin, valtasuhteisiin ja käytösmalleihin, joilla Disney-elokuvat ilmentävät ja markkinoivat käsityksiä perheestä ja sukupuolesta.

Kurssilla ei ole esivaatimuksia.

Aikataulu: 15.3.–2.5., toteutetaan kokonaan verkossa. Pääsiäisloma viikolla 13.

Ilmoittautuminen: Kurssille otetaan enintään 25 opiskelijaa. Ilmoittautuminen WebOodissa 1.2. alkaen.

Arviointi: hyväksytty/hylätty

Korvaavuudet: Kurssilla voit halutessasi vaihtoehtoisesti korvata opintojakson 417121P Mediakulttuuri ja sukupuoli (5 op). Muut mahdolliset kurssikorvaukset on sovittava erikseen.

Muuta: Kurssia varten pyritään hankkimaan kirjaston kautta muutamia dvd-kopioita opiskelijoiden lainattaviksi. Näitä ei kuitenkaan riitä kaikille osallistujille. Tästä ja yleisesti etätyöskentelysuosituksista johtuen kurssille osallistuvien suositellaan hankkivan yhden kuukauden jäsenyyden Disney+ -suoratoistopalveluun. Jäsenyys kannattaa aloittaa kurssilla ohjeistettuna ajankohtana. Disney+ -jäsenyyden hinta yhdeltä kuukaudelta on 6.99€. Otathan tämän huomioon kurssille ilmoittautuessasi. Lisätietoa palvelusta: https://www.disneyplus.com/

687513A ELOKUVATUTKIMUKSEN ERITYISALA: MUUMIT, ADAPTAATIO JA IDEOLOGIA, 5 op

Aineopintojaksolla syvennytään uudelleensovitukseen eli adaptaatioon niin länsimaisen elokuvan kuin television tyylilajina. Opintokokonaisuuden aikana tutustutaan audiovisuaalisen adaptaation historiaan, kehitykseen sekä keskeisiin teoreettisiin suuntauksiin. Opiskelijat pääsevät pohtimaan, missä menee alkuperäisteoksen rajaus, ja tarkastelemaan, kuinka tulkinta kasvaa ja muuntautuu kulttuurisen kontekstin mukaan sekä mediumin vaihtuessa. Ennen kaikkea kurssilla analysoidaan, kuinka Tove Janssonin muumitarinat ovat löytäneet paikkansa ja olemuksensa myös kansainvälisenä yhteistyönä toteutetuissa uusiotuotannoissa.

Esivaatimukset: Suosituksena kurssille ilmoittautuvat ovat jo aikaisemmin suorittaneet kurssit 687514P Johdatus mediakulttuurin tutkimukseen (5 op) sekä 687516P Elokuva-analyysi (5 op).

Kurssille osallistuvia suositellaan lisäksi tutustumaan etukäteen romaaneihin Tove Jansson: Vaarallinen juhannus, Tove Jansson: Taikurin hattu, Tove Jansson: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia; kuvakirjaan Tove Jansson: Kuinkas sitten kävikään sekä sarjakuviin Tove Jansson: Muumiperhe (esim. teoksessa Muumit: Sarjakuvaklassikot 1, 2008), Tove Jansson: Viidakkoelämää (esim. teoksessa Muumit: Sarjakuvaklassikot 3, WSOY 2010), Tove Jansson: Muumi ja velvollisuudentunto (esim. teoksessa Muumit: Sarjakuvaklassikot 4, WSOY 2011), Tove Jansson: Muumipeikko ja kultainen häntä (esim. teoksessa Muumit: Sarjakuvaklassikot 4, WSOY 2011).

Lukulistaa päivitetty 16.2.2021 sarjakuvien osalta.

Aikataulu: 22.3.–9.5., toteutetaan kokonaan verkossa. Pääsiäisloma viikolla 13.

Arviointi: 0–5

Viimeksi päivitetty: 16.2.2021