University of Oulu, 2016

Spede & Simo -seminaari elokuvakeskuksessa

Spede Pasanen (1930 – 2001) oli suomalaisen radio-, televisio- ja elokuvaviihteen peruskiviä 1960-luvulta aina kuolemaansa saakka. Kuvaruudussa ja valkokankaalla hänen vakituinen aisaparinsa oli Simo Salminen (1932 - 2015).

Siinä, missä Spede omi noissa medioissa tavallisesti sankarin roolin, Simo jäi heikommalle. Tosielämässä Salminen oli kuitenkin eri alojen monitaituri siinä missä Spedekin: Simo loi uraa niin pellehyppääjänä, kondiittorina, laulajana kuin lasitaiteilijana.

Oulun Elokuvakeskus muistaa parivaljakkoa elokuvateatteri Studiossa pidettävällä seminaarilla Spede ja Simo, limittäin 23.-24. maaliskuuta. Seminaariin ja sen elokuvaesitykseen on vapaa pääsy.

Tapahtuman aloittaa perjantaina 23.3. näytös Speden toisesta ”omasta” farssista Millipilleri (1966), jota on nykyään nähty harvemmin.

Varsinainen seminaariosuus käynnistyy lauantaina 24.3.: luennoitsijana on kirjailija, toimittaja Tuomas Marjamäki, joka on kirjoittanut elämäkertateokset niin Pasasesta kuin Salmisesta. Marjamäki valottaa noiden kahden viihdyttäjän toisiinsa limittyviä vaiheita kuvanäytteiden kera.

Lisätietoa Oulun Elokuvakeskuksen nettisivuilla.

Viimeksi päivitetty: 12.3.2018