JOY – oppimisen iloa ja tutkittua tietoa hyödyksi työelämään, yrityksille ja erilaisiin elämäntilanteisiin

JOY on Jatkuvan oppimisen yliopisto, eli Oulun yliopiston uusi, jatkuvan oppimisen palveluiden kokonaisuus. Jatkuvan oppimisen koulutustarjonta löytyy helposti uudesta JOY-verkkopalvelusta.

”Jatkuva oppiminen on koulutusta ja osaamisen kehittämistä työelämätarpeisiin. Se on myös vastuullista tieteellisen tiedon ja siihen kuuluvan kriittisen ajattelun levittämistä. Oppiminen ei lopu, vaikka minkä todistuksen saa kouraansa”, toteaa Oulun yliopiston koulutusrehtori Tapio Koivu. ”JOYn tehtävänä on tarjota kaikille pääsy laadukkaisiin, tutkittuun tietoon perustuviin oppimisen mahdollisuuksiin.”

JOY-verkkopalvelu kokoaa kaiken Oulun yliopiston avoimen, täydennys-, ja räätälöitävän koulutuksen sekä erilaiset kurssit helposti löydettäviksi ja osallistuttaviksi. Koulutuksia on tarjolla laajasti eri aloilta ja aihepiireistä johtamisesta ja liiketoiminnan kehittämisestä esimerkiksi valaistussuunnitteluun, terapian etäohjaukseen ja työelämän ICT-taitoihin. Sivustolta löytyy myös opetusalan ja lääketieteen erikoistumiskoulutuksia, kieliä ja kulttuuria tai vaikkapa monitieteinen ilmastohaasteiden kurssi. Koulutusten laajuudet vaihtelevat lyhytkursseista kokonaisiin tutkinnon osiin.

JOYta erilaisiin elämäntilanteisiin

JOY palvelee ihmisiä oppijakeskeisesti erilaisissa elämäntilanteissa; uusille poluille suuntaajia, alanvaihtajia ja uralla etenijöitä, mikroyrittäjiä, kelpoisuuden, pätevyyden tai ammatillisen lisäkoulutuksen hakijoita, alumneja, lukion kurkistuskurssilaisia, ilman opiskelupaikkaa jääneitä, yleisiä työelämätaitoja etsiviä tai maailmankuvansa laajentajia.

”Isoja, maailman mittakaavassa vaikeita teemoja käsitellään jatkuvan oppimisen koulutustarjonnassa monitieteisesti ja syvällisesti. Jos tarvetta ei ole opintosuorituksille, sivistykselle on sijaa aina”, Koivu pohtii. ”Siksi ei aina tarvitse suorittaa kokonaista tutkintoa, vaan osaamista voi laajentaa luomalla uutta koulutustarjontaa eri kohderyhmille ajankohtaisiin teemoihin myös kompakteja kokonaisuuksilla.”

JOY -digipalveluista erilaiset käyttäjät voivat löytää itselleen sopivimmat opinnot joko hakukoneen avulla tai erilaisten teemasivujen kautta.

Uuden, jatkuvaa, joustavaa ja henkilökohtaista oppimista palvelevan JOY-verkkopalvelun avaaminen on Oulun yliopiston vastaus opetus- ja kulttuuriministeriön meneillään olevaan kansalliseen jatkuvan oppimisen uudistukseen. Korkeakouluja kannustetaan avaamaan koulutustarjontaansa ja kehittämään korkeakoulujärjestelmää jatkuva oppimisen alustana.

Oulun yliopisto onkin päättänyt tuplata ei-tutkinto-opiskelijoidensa määrän 15000:een vuoteen 2024 mennessä. Ei-tutkinto-opiskelijoilla tarkoitetaan kaikkia, jotka suorittavat opintoja avoimessa yliopistossa, täydennyskoulutuksessa, erillisillä opinto-oikeuksilla ja erilaisilla kursseilla. Yliopiston sisällä jatkuvan oppimisen uudistus tarkoittaa myös rakenneuudistuksia. Oppimisympäristöt tulevat muuttumaan muun opetuksen mukana, ja jatkuvan oppimisen koulutus kanavoituu digitaalisen oppimisen ja personoitujen kohtaamisten tasapainoiseksi yhdistelmäksi.

Viimeksi päivitetty: 1.4.2021