Erikoishammaslääkärikoulutus
Koulutus
Koulutuksen tulee antaa erikoishammaslääkärille valmiudet hallita vaativia erkoisalansa diagnostisia mentelmiä sekä suunnitella ja toeuttaa erkoisalansa vaativa sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito yksilö- ja väestätasolla. Koulutuksen tavoitteena on lisäksi, että hammaslääkäri saa valmiudet terveydenhuollon johtamiseen, hallintoon, suunnitteluun, moniammatilliseen yhteistyöhön sekä oppimisen ohjaamiseen ja osaamisen arviointiin työyhteisössään (55/2020, 2§). Erikoishammaslääkärikoulutuksen kesto määrittyy osaamistavoitteiden saavuttamisen perusteella, kuitenkin siten että vähimmäispituus täysipäiväisenä ohjattuna opiskeluna on 3 vuotta, suu- ja leukakirugian koulutusohjelmassa vähintään 5 vuotta.
Oulun yliopistossa erikoishammaslääkärikoulutuksen koulutusohjelmat ovat
- Hampaiston oikomishoito
- Hammaslääketieteellinen diagnostiikka (suuradiologia ja suupatologia)
- Kliininen hammashoito (kariologia ja endodontia, parodontologia, lasten hammashoito, protetiikka ja purentafysiologia)
- Suu- ja leukakirurgia
- Terveydenhuolto
Erikoishammaslääkärin koulutusta suorittamaan voidaan ottaa henkilö, joka on saanut oikeuden harjoittaa Suomessa hammaslääkärin ammattia laillistettuna ammattihenkilönä, ja joka on työskennellyt päätoimisesti hammaslääkärin kliinisissä tehtävissä vähintään 2 vuotta. Opinto-oikeuden hakeminen erikoishammaslääkärikoulutukseen tapahtuu kahdesti vuodessa, helmi- ja syyskuussa valtakunnallisten valintaperusteiden mukaan Opintopolku-järjestelmässä.
Erikoishammaslääkärikoulutus rakentuu seuraavista kokonaisuuksista:
- Terveyskeskustyö
- Käytännön koulutus
- Toimipaikkakoulutus
- Teoriakoulutus
- Johtamisopinnot 10 op
- Säteilysuojelukoulutus
- Erikoistuvan hammaslääkärin ohjaus, oppimisprosessin seuranta ja osaamisen arviointi
Erikoishammaslääkärikoulutusta ohjaa 1.2.2015 annettu Sosiaali- ja terveysministeriön asetus 56/2015, jota on muutettu 1.2.2020 asetuksella 55/2020. Yleisten koulutusvaatimusten osalta noudatetaan seuraavia asetusten siirtymäsääntöjä:
- Asetuksen 56/2015 siirtymäsäännön mukaisesti ennen vuotta 2003 opinto-oikeuden saaneilla on oikeus suorittaa koulutuksensa loppuun asetuksen 678/1998 mukaisena vuoden 2020 loppuun saakka.
- Asetuksen 55/2020 siirtymäsäännön mukaan ennen 1.2.2020 opinto-oikeuden saaneet voivat suorittaa koulutuksensa asetuksen 56/2015 mukaisena vuoden 2029 loppuun saakka.