Innovaatio-osaamisella ensiapua elpymiseen (InnoAID)

InnoAID

InnoAID-hanke kehittää PK- ja mikroyritysten innovaatio- ja tuotekehitystoimintaa sekä parantaa niiden henkilöstön innovaatiokyvykkyyttä.
Rahoittajat

Projektin tiedot

Projektin kesto

-

Rahoittaja

Euroopan rakenne- ja investointirahastot - ESR

Projektin koordinaattori

Oulun yliopisto

Projektin kuvaus

InnoAID-hanke kehittää PK- ja mikroyritysten innovaatio- ja tuotekehitystoimintaa sekä parantaa niiden henkilöstön innovaatiokyvykkyyttä. 

Hankkeessa toteutetaan koulutuksia ja valmennuksia sekä materiaaleja ja työkaluja, jotka auttavat rajallisilla resursseilla toimivia PK- ja mikroyrityksiä mukauttamaan tuotteitaan ja palveluitaan muuttuvien markkinoiden tarpeita vastaaviksi.  Hanke tuo Oulun yliopiston asiantuntija- ja opiskelijaresurssit sekä kansalliset ja kansainväliset verkostot yritysten ulottuville parantamaan niiden toiminnan edellytyksiä ja vauhdittamaan uudistumista.

Hankkeessa toteutetaan PK- ja mikroyritysten innovaatiokyvykkyyttä ja tuotekehityksen nykytilaa käsittelevä analyysi, jonka pohjalta räätälöidään alueen yritysten tarpeita vastaavia koulutus- ja valmennussisältöjä. Hankkeessa luodaan ja testataan PK- ja mikroyritysten tarpeisiin, resursseihin ja liiketoimintamalleihin soveltuvia tuotekehityksen toimintamalleja ja työkaluja, joilla luodaan radikaaleja innovaatioita, eli täysin uusia tuotteita/palveluita uusille markkinoille, ja inkrementaaleja innovaatioita, eli tuotteiden ja palveluiden pienimuotoisia parannuksia nykyisille markkinoille.

Toimintamalleja testataan tuotekehityksen ja innovaatiotoiminnan teemakoulutuksissa ja intensiivisissä soveltavissa koulutuksissa. Hankkeessa tuotetaan lisäksi verkkoon informatiivisia ja opettavaisia videoita innovaatiotoiminnan ja tuotekehityksen tueksi. Videot ja hankkeessa tuotetut työkalut, menetelmät ja toimintamallit kerätään verkkoon avoimeen materiaalipankkiin. Hankkeen koulutukset ja valmennukset ovat yrityksille maksuttomia, mutta ne katsotaan de minimis -tueksi.

Hankkeen toteuttaa Oulun yliopiston Strategian ja Tiedepolitiikan yksikkö yhteistyössä Kerttu Saalasti Instituutin Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTREn kanssa. 

Projektin koulutukset

Walk-in klinikat: Matalan kynnyksen maksutonta tuote- ja palvelunkehityksen coachausta 

Aika:

  • to 7.4.2022 klo 9-14
  • to 5.5.2022 klo 9-14

Paikka:

BusinessAsema, Hallituskatu 36 B, 90100 Oulu

Yrittäjä, kaipaatko tukea ja uusia ideoita tuotteesi tai palvelusi kehittämiseen? Tule keskustelemaan tuote- ja palvelunkehittämiseen liittyvistä haasteistasi Oulun yliopiston InnoAID-hankkeen asiantuntijoiden kanssa maksuttomalle walk-in klinikalle. Coachaus käydään rennossa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä. Tavoitteena on, että jokainen yrittäjä saa käytännön vinkkejä ja uusia näkökulmia, siihen kuinka kehittää tuotettaan tai palvelua jatkossa. Klinikka toimii ilman ajanvarausta ja yrittäjiä palvellaan saapumisjärjestykessä. 

Mikäli olet kiinnostunut palvelusta, mutta klinikoiden ajat eivät sovi tai et voi tulla paikan päälle, ota yhteyttä hankkeen projektisuunnittelija Anu Rytivaaraan anu.rytivaara@oulu.fi 

--

Koulutus: Yllätä markkinat ennen kuin ne yllättävät sinut! (HUOM! Koulutus siirretään)

Aika: Koulutus siirretään uuteen ajankohtaan, joka ilmoitetaan myöhemmin!

Luennot ja työpaja torstaina 28.4.2022 klo 12-16. PERUTTU.

Paikka: Oulun yliopisto, Tellus Linnanmaa, Backstage

Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu Webropolissa

Ilmastonmuutos, jakamistalous, korona-pandemia, globaali komponenttipula, satamiin jumittuneet kontit, raaka-aineiden hinnannousu, sähkömarkkinoiden nopeat muutokset, lannoitepula, Venäjän kaupan tyrehtyminen...Mitä seuraavaksi? Mikään ei ole niin varmaa kuin jatkuva muutos, mutta millaisia keinoja yrittäjällä on käytössään seilatessaan jatkuvien muutosten merissä ja ennakoidessaan tulevia ristiaallokkoja?   

Koulutus auttaa sinua parantamaan yrityksesi muutoksenkestävyyttä ja toimimaan proaktiivisesti reaktiivisuuden sijaan. Koulutus tarjoaa sinulle työkaluja, joiden avulla opit tunnistamaan yritystoimintasi kannalta keskeisiä muuttujia ja olettamuksia. Millaisten keskeisten tukipilarien ja olettamusten varaan yritystoimintasi nojaa? Miten selviytyä, jos niistä yksi tai useampi kaatuu?  

Koulutuksessa esitellään inspiroivia esimerkkejä yrityksistä, jotka ovat onnistuneet mukauttamaan toimintaansa ja luomaan muuttuville markkinoille uusia ja yllättäviä tuotteita tai palveluita. Koulutuksen tavoitteena on haastaa ajatteluasi ja olettamuksia sekä ohjata ajatteluasi uusille urille. Koulutuksessa tarkastellaan kuvitteellisia tulevaisuuksia, ja hyödynnetään erilaisia ideointimenetelmiä, jotka auttavat sinua löytämään yllättäviäkin ratkaisuja ja toimintamalleja. Opit koulutuksessa hyödyntämään erilaisia ideointimenetelmiä ja luomaan niiden avulla yrityksellesi vaihtoehtoisia tulevaisuuksia, tuotteita ja palveluita.  

Koulutus koostuu kahdesta osiosta: itsenäiset ennakko- ja jälkitehtävät (3-4h) sekä vuorovaikutteisesta ja käytännönläheisestä luento- ja työpajaosuudesta (4h). Luento- ja työpajaosuus järjestetään livenä tai tarvittaessa hybridinä Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella. Koulutus on yrityksille ilmainen, mutta se on de minimis -alaista toimintaa. Etusijalla koulutukseen ovat Pohjois-Pohjanmaan PK- ja mikroyrittäjät henkilökuntineen. Mikäli koulutuksessa on tilaa, ovat muut asiasta kiinnostuneet tervetulleita mukaan.

Lisätiedot: Projektisuunnittelija Anu Rytivaara, anu.rytivaara@oulu.fi

--

Koulutus: Asiakasymmärryksestä oivalluksiksi  (HUOM! KOULUTUS SIIRRETÄÄN)

Aika: KOULUTUS SIIRRETÄÄN UUTEEN AJANKOHTAAN, joka ilmoitetaan myöhemmin.

Luennot ja työpaja torstaina 21.4.2022 klo 12-16, PERUTTU.

Paikka: Oulun yliopisto, Tellus Linnanmaa, Backstage (+ hybridi tarvittaessa)

Kyllä jokainen yrittäjä nyt asiakkaansa tuntee! Vai tunteeko sittenkään? Toimintaympäristöt muuttuvat nopeasti, mutta niin muuttuvat myös asiakkaiden tarpeet, kipupisteet ja kulutustottumukset. Asiakasymmärryksen hyödyntäminen on yksi keskeisimmistä menestystekijöistä onnistuneessa tuote- ja palvelunkehittämisessä. Mitä syvällisemmin ymmärrät asiakastasi, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on pärjätä muuttuvissa olosuhteissa ja kiihtyvässä kilpailussa. 

Saat koulutuksessa työkaluja, jotka auttavat sinua ymmärtämään paremmin asiakastasi ja sitä miksi he hyödyntävät tuotteitasi tai palveluitasi. Koulutus auttaa sinua tarkastelemaan yrityksesi toimintaa asiakkaan näkökulmasta ja havaitsemaan kehityskohteita. Opit ymmärtämään mitä käyttäjäkeskeinen tuotekehitys tarkoittaa ja kuinka sitä voi toteuttaa käytännössä. Koulutus antaa sinulle eväitä asiakaspalautteiden, asiakaskyselyiden ja asiakashaastattelujen hyödyntämiseen. Opit lisäksi ymmärtämään kuinka palvelumallin kuvausta (service blueprint) ja asiakaspolkujen mallintamista (customer journey mapping) voisi hyödyntää yritystoimintasi kehittämisessä.  

Koulutus koostuu kahdesta osiosta: itsenäiset ennakko- ja jälkitehtävät (3-4h) sekä vuorovaikutteisesta ja käytännönläheisestä luento- ja työpajaosuudesta (4h). Luento- ja työpajaosuus järjestetään livenä Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella. Koulutus on yrityksille ilmainen, mutta se on de minimis -alaista toimintaa.  

Etusijalla koulutukseen ovat Pohjois-Pohjanmaan PK- ja mikroyrittäjät henkilökuntineen. Mikäli koulutuksessa on tilaa, ovat muut asiasta kiinnostuneet tervetulleita mukaan. 

Ilmoittaudu koulutukseen lähettämällä sähköpostia projektisuunnittelija Anu Rytivaaralle anu.rytivaara@oulu.fi. Kerrothan, oletko kiinnostunut osallistumaan koulutukseen livenä vai virtuaalisesti. 

 

Yhteyshenkilöt

  • Projektipäällikkö Mia Kemppaala, Strategian ja Tiedepolitiikan yksikkö

            mia.kemppaala@oulu.fi

  • Projektisuunnittelija Anu Rytivaara, Strategian ja Tiedepolitiikan yksikkö

             anu.rytivaara@oulu.fi