Innovaatio-osaamisella ensiapua elpymiseen (InnoAID)

InnoAID

InnoAID-hanke kehittää PK- ja mikroyritysten innovaatio- ja tuotekehitystoimintaa sekä parantaa niiden henkilöstön innovaatiokyvykkyyttä.

Rahoittajat

Projektin tiedot

Projektin kesto

Rahoittaja

Euroopan rakenne- ja investointirahastot - ESR

Rahoituksen määrä

452 290 EUR

Projektin koordinaattori

Oulun yliopisto

Yksikkö ja tiedekunta

Tuotantotalous
Teknillinen tiedekunta

Projektin kuvaus

Hankkeessa toteutetaan koulutuksia ja valmennuksia sekä materiaaleja ja työkaluja, jotka auttavat rajallisilla resursseilla toimivia PK- ja mikroyrityksiä mukauttamaan tuotteitaan ja palveluitaan muuttuvien markkinoiden tarpeita vastaaviksi.  Hanke tuo Oulun yliopiston asiantuntija- ja opiskelijaresurssit sekä kansalliset ja kansainväliset verkostot yritysten ulottuville parantamaan niiden toiminnan edellytyksiä ja vauhdittamaan uudistumista.

Hankkeessa toteutetaan PK- ja mikroyritysten innovaatiokyvykkyyttä ja tuotekehityksen nykytilaa käsittelevä analyysi, jonka pohjalta räätälöidään alueen yritysten tarpeita vastaavia koulutus- ja valmennussisältöjä. Hankkeessa luodaan ja testataan PK- ja mikroyritysten tarpeisiin, resursseihin ja liiketoimintamalleihin soveltuvia tuotekehityksen toimintamalleja ja työkaluja, joilla luodaan radikaaleja innovaatioita, eli täysin uusia tuotteita/palveluita uusille markkinoille, ja inkrementaaleja innovaatioita, eli tuotteiden ja palveluiden pienimuotoisia parannuksia nykyisille markkinoille.

Toimintamalleja testataan tuotekehityksen ja innovaatiotoiminnan teemakoulutuksissa ja intensiivisissä soveltavissa koulutuksissa. Hankkeessa tuotetaan lisäksi verkkoon informatiivisia ja opettavaisia videoita innovaatiotoiminnan ja tuotekehityksen tueksi. Videot ja hankkeessa tuotetut työkalut, menetelmät ja toimintamallit kerätään verkkoon avoimeen materiaalipankkiin. Hankkeen koulutukset ja valmennukset ovat yrityksille maksuttomia, mutta ne katsotaan de minimis -tueksi.

Hankkeen toteuttaa Oulun yliopiston Tuotantotalouden tutkimusyksikkö, yhteistyössä Strategian ja Tiedepolitiikan yksikön ja Kerttu Saalasti Instituutin Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTREn kanssa.

Projektin koulutukset

TYÖPAJA: Miten hyödynnät ja kehität verkostojasi yrityksesi liiketoiminnassa?

ILMOITTAUDU KOULUTUKSEEN

Mitä: Tässä maksuttomassa työpajassa opit käytännössä, miten voit hyödyntää verkostoja yrityksesi liiketoiminnassa! Päivän aikana opit verkostojen hyödyistä ja opit tunnistamaan yrityksellesi arvoa tuottavat verkostot. Työpajan aikana tarjoillaan aamukahvit ja lounas.

Missä & Milloin: Ke 24.8.2022  klo 9-13 Oulun yliopiston Linnanmaan kampus, Tellus Stage. Katso yliopiston kartta täältä.

Päivän aikana tarjoillaan sekä aamukahvi/tee että lounas. Työpajaan otetaan yhteensä 30 osallistujaa (max. 3 osallistujaa per yritys). Työpaja on maksuton, mutta se lasketaan De Minimis-tuen alaiseksi toiminnaksi.  Koulutus on tarkoitettu Pohjois-Pohjanmaan PK- ja mikroyrityksille henkilökuntineen. Ilman De Minimis-tukea koulutus maksaa 350e/yritys. Koulutuksen järjestää Oulun yliopiston koordinoima InnoAID-hanke (ESR) yhteistyössä Oulu Startup Incubator -yrityshautomon kanssa.

Päivän rakenne:

1) Luento: Teemana verkostojen hyödyntäminen ja yhteiskehittäminen

2) Työpaja: Ideointia ja yhteiskehittämistä yrityksellesi käytännön menetelmin

3) Keskustelu: Kokemuksia verkostoista ja niiden rakentamisen haasteista ja ratkaisuista

Ennen työpajaa osallistujille tarjotaan hyödylliset ennakkomateriaalit, joiden avulla he voivat tutustua työpajassa käsiteltäviin aiheisiin jo etukäteen.

Kouluttajat:

Tuotekehitysinnovaatioiden asiantuntija Lauri Repokari tiimeineen on vienyt läpi satoja yritysten rahoittamia kaupallisia ja akateemisia tuotekehitysprojekteja. Akateemisella urallaan hän on toiminut professorina kolmella eri mantereella (esim. Stanford University, USA), jonka lisäksi hän on ollut keskeisessä roolissa rakentamassa monialaisia innovaatioyksikköjä mm. CERNin ja Siemens Chinan kanssa. Yrittäjänä sekä sijoittajana hän on tehnyt useita onnistuneita exitejä USAssa ja Euroopassa.

Heikki Ailinpietillä on pitkä ja laaja kokemus kansainvälisestä tuotekehitystyöstä ja verkostojen rakentamisesta. Nykyisessä tehtävässään hän on perehtynyt erityisesti startup yritysten haasteisiin sekä startup ja innovaatio ekosysteemeihin.

Jarkko Ruottisella on kokemusta vaativien toimialojen johtamisen- ja johtamisjärjestelmien kehittämisestä kansainvälisissä pk-yrityksissä. Nykyisessä tehtävässään on keskittynyt startup ja pk-yritysten yritysten liiketoiminnan kehittämiseen.

Lisätiedot: info@osi.fi tai anu.rytivaara@oulu.fi

TYÖPAJA: Miten hyödynnät ennakoinnin tuote- ja palvelukehityksessä?

ILMOITTAUDU KOULUTUKSEEN

Mitä: Kuten alati muuttuva maailmantilanne on osoittanut, kyky ennakoida ja sopeutua muutoksiin on yksi yrittäjän tärkeimmistä taidoista. Tässä maksuttomassa työpajassa opit kuinka ennakointia voi käytännössä hyödyntää yrityksen tuote-ja palvelukehityksessä yksinkertaisten työkalujen avulla.

Missä & Milloin: Ti 30.8.2022  klo 9-13 Oulun yliopiston Linnanmaan kampus, Tellus Stage. Katso yliopiston kartta täältä.

Päivän rakenne:

1) Luento: Miten yhdistät ennakoinnin yrityksesi tuote- ja palvelunkehitykseen

2) Työpaja: Ennakointityöskentelyn metodien hyödyntäminen yrityksellesi

3) Keskustelu: Kokemuksia heikkojen signaalien ja ilmiöiden havainnoinnista

Kouluttajat:

Lisätiedot: info@osi.fi tai anu.rytivaara@oulu.fi

Projektin tulokset

Tutustu hankkeen tuottamaan materiaalipankkiin Avoimien Oppimateriaalien Kirjastossa. Materiaalipankista löydät tuote- ja palvelukehitykseen liittyviä videoita, työkaluja ja muita materiaaleja.

Yhteyshenkilöt

• Projektipäällikkö Joni Koskinen, Tuotantotalouden yksikkö, joni.koskinen@oulu.fi
  • Projektisuunnittelija Anu Rytivaara, Strategian ja Tiedepolitiikan yksikkö

anu.rytivaara@oulu.fi