Smart early export ecosystem development for SMEs
SEED

Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Rahoittaja
Euroopan rakenne- ja investointirahastot - INTERREG
Projektin rahoittaja
Rahoituksen määrä
91 993 EUR
Projektin koordinaattori
Oulun yliopisto
Yhteystiedot
Yhteyshenkilö
- Tutkimusjohtaja, Alueellinen erinomaisuus (REx)+358 (0) 29 448 7852
Projektin kuvaus
Pohjoisten ja perifeeristen (NPA) alueiden PK-yritysten kasvussa ja viennissä on merkittäviä alueellisia eroja. PK-yrityksillä on suurin kasvu- ja innovaatiopotentiaali, ja ne ovat ratkaisevan tärkeitä maaseutumaisten alueiden taloudelle ja etenkin alueiden koheesiota tukevalle kasvulle. Kyky ponnistaa vientiin on NPA-aluilla sijaitsevien PK-yritysten markkinoiden kannalta kriittisen tärkeää. Erityisesti varhaisen kasvuvaiheen yritysten viennissä on suuria alueellisia eroja. Kuitenkin osa syrjäisistä aluista kykenee toimimaan poikkeuksellisen hyvin kasvualustana varhaisen kasvuvaiheen vientiyrityksille. Tätä ilmiötä ja sen taustatekijöitä ei ole kuitenkaan tunnistettu riittävällä tavalla tutkimuksessa, politiikkatoimissa eikä alueellisissa strategioissa.
SEED-hankkeen tavoitteena on rakentaa pohjan varhaisen kasvuvaiheen viennin tutkimusperusteiselle kehittämiselle, parhaiden käytänteiden jakamiselle sekä PK-yritysten viennin kestävälle kasvulle NPA-alueiden puitteissa. Hanke luo pohjan NPA-alueen kattavalle päähankkeelle, joka yhdistää ja analysoi PK-yritysten alueellisia kasvutietoja aluetaloudelliseen tietoon ja tunnistaa alueellisten kasvuprosessien tekijöitä ja mekanismeja. SEED-projekti luo yhteisen polun analysoida, yhteisoppia ja jakaa tietoa NPA-alueiden kesken varhaisen viennin tekijöistä ja käytännöistä kolmen teeman puitteissa.
- Datakartoitus ja alustava tilastollinen analyysi PK-yritysten viennin ja päähankkeen kohdealueiden kartoittamiseksi.
- Alueiden välisen yhteisoppivan verkoston rakentaminen tavoitteena kyky tunnistaa, arvioida ja välittää parhaita käytäntöjä ja politiikkatoimia varhaisen kasvuvaiheen PK-yritysten viennin edistämiseksi.
- Hanke luo pohjan NPA-alueen tiekartalle PK-yritysten älykkään viennin ekosysteemin kehittämiseksi hankekumppaneiden ja sidosryhmien kanssa.
Hankkeen keskeisimmät sidosryhmät ovat julkiset yrityspalvelut, aluekehitysorganisaatiot ja vastuuministeriöt NPA-alueella.
Tutkimusryhmät

Munster Technological University
