Taidenäyttely: ArtHerbaario – Särmähorsma ja noin sata muuta kasvia Tiedekirjasto Pegasuksessa 1.–31.3.2023

Tiedekirjasto Pegasuksen Maisemasaliin maaliskuuksi avautuva taidenäyttely tuo kasvien hiljaista loistoa talven keskelle.
Särmähorsma-niminen kasvia esittävä taidegrafiikan teos Studio Taajan ArtHerbaario-teossarjasta.

Studio Taajan, eli oululaisten arkkitehti Jaana Tiikkajan (s. 1979) sekä sisustusarkkitehti Tanja Väyrysen (s. 1973) ArtHerbaario on taidegrafiikan teossarja, joka sai alkunsa kasvien keräilystä gelli-tekniikalla toteutettavia monotypioita varten keväällä 2022. Kirjaston näyttelyssä on esillä noin kolmekymmentä grafiikan työtä tästä kaikkiaan sadan teoksen sarjasta.

Kasveja keräillessään taiteilijat huomasivat oppivansa kasveista sekä löytävänsä kasveja, jotka olivat olleet nähtävillä, mutta joita he eivät olleet huomanneet. Heräsi ajatus ja idea monelle koulutehtävänä tutuksi tulleesta kasviosta. Keräilyn edetessä lähiluonto, puutarhat ja puistot kaupungissa laajentuivat metsäkasveihin, peltokasveihin ja rannikkokasveihin. Kasvien muotokieli ja rakenne sekä niiden yhdistelmät väreihin inspiroivat.

Suomen kesässä kasvien kehityksellä ja kukinnalla on tarkka järjestys, joka vaikutti kasvien ja myös värien valintaan. Värit kuvastivat toisinaan myös kasvuympäristöä ja kasvin luonnetta, jopa vallitsevaa säätilaa. Kasvien joukosta löytyi paljon uusia erikoisia ja hauskojakin nimiä tuttujen kasvien lisäksi kuten Särmähorsma, Rohtonukula, Nystysilmäruoho, Merirannikki, Hierakka, Lutukka, Nenätti, Rantarölli... Monotypioista koostuva kasvio on taiteellinen, ei tieteellinen. Tekijät ovat säilyttäneet taiteellisen vapauden kuvantaa kasveja taiteen menetelmin; teoksissa näkyy tekijän kädenjälki tunteineen.

Studio Taaja, taidetyöhuone Hiukkavaaran Kulttuurikasarmi K2:lla, sai alkunsa syksyllä 2021 kahden oululaisen ystävän ajatuksesta löytää tila, missä voisi toteuttaa loputtomia mieleen pulpahtavia taiteen ideoita ja laajentaa taiteen kokemista totutusta, tutusta tekemisen tavasta. Taiteilijakaksikko kertoo poimivansa tekemiseensä ideoita rakentamiseen ja rakennettuun ympäristöön liittyvästä päivätyöstään, arkkitehtuurin ja sisustuksen trendeistä, maailman tilanteesta, megatrendeistä, unista, musiikista, runoista, luonnosta – lähes mistä vain.

STUDIO TAAJA / Jaana Tiikkaja & Tanja Väyrynen: ArtHerbaario – Särmähorsma ja noin sata muuta kasvia
Tiedekirjasto Pegasuksen Maisemasalissa (3. krs) 1.–31.3.2023
Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikojen puitteissa, tervetuloa!

Viimeksi päivitetty: 1.3.2023