Tarja Jakunahon taidenäyttely #KOTONAONIHMISENHYVÄOLLA 28.1.–24.2.2023 Tiedekirjasto Pegasuksessa

Näyttely käsittelee taiteilijan omakohtaisia kokemuksia taistelusta muistisairaan vanhempansa oikeudesta hyvään elämään ja turvalliseen asumiseen.
Yksityiskohta Tarja Jakunahon teoksesta
Yksityiskohta Tarja Jakunahon esinekoosteesta Rajaus.

Kuvataiteilija Tarja Jakunaho (s. 1967) kutsuu kurkistamaan muistisairaan afaatikon elämään. Tiedekirjasto Pegasuksen kolmannen kerroksen Maisemasalissa lauantaina 28.1. avautuva näyttely käsittelee Jakunahon omakohtaisia kokemuksia taistelusta muistisairaan äitinsä oikeudesta hyvään elämään ja turvalliseen asumiseen:

"Olen konkretisoinut näyttelyyn sen, minkä viranomaisille sanoin maalasin, sekä yrittänyt tavoittaa muistisairauden aiheuttamia jälkiä ihmisessä, sen perusteella mitä minä näin ja miten minä sen vieressä koin.”

Näyttelyssä on esillä eri tekniikoilla toteutettuja teoksia, kuten piirustuksia, maalauksia sekä esinekooste ja installaatio.

Tarja Jakunaho kuvailee itseään liikkuvan kuvan puolelta kuvataiteeseen siirtyneeksi nomadiksi, pohjoisesta Suomesta Helsingin, Tampereen ja Sastamalan kautta Keski-Suomen puolelle pysähtyneeksi ratkaisukeskeiseksi kuvataideterapeutiksi. Jakunaho opiskelee kuvataidetta ja kehittelee toimintaa, jolla kuvataiteen tekeminen saadaan osaksi kaikkien arkea, yhdenvertaisuuden nimissä.

Näyttelynsä kautta Jakunaho haluaa todistaa kuvataiteen voimaa omakohtaisten asioiden käsittelemisessä. Raskaan elämäntilanteen ulkoistaminen kuvaksi auttaa näkemään ja ymmärtämään, mitä on tapahtunut. Se saattaa antaa ratkaisumalleja ja helpottaa samankaltaisten tilanteiden uudelleen kohtaamista.

”Vaikka olen aina tehnyt kuvaa, olen edelleen kuvataidematkani alkumetreillä ja innokas löytämään omat tyylini ja tapani tehdä. Tässä näyttelyssä on esillä, harkitusti, usealla eri tekniikalla toteutettuja töitä. Haluan myös uskoa, että taiteen avuin voi vaikuttaa. Taide tekee asioita näkyväksi toisesta näkökulmasta.”
 

Tarja Jakunaho: #KOTONAONIHMISENHYVÄOLLA
Tiedekirjasto Pegasuksen Maisemasalissa (3. krs) 28.1.–24.2.2023.
Avoinna kirjaston aukioloaikojen puitteissa.

Näyttelyn avajaiset lauantaina 28.1.2023 klo 12.00-14.30
Lämpimästi tervetuloa!

Viimeksi päivitetty: 27.1.2023