Tietoa opinto-ohjaajalle

Tälle sivulle olemme koonneet hyödyllistä tietoa hakemisesta Oulun yliopistoon ja Oulun yliopiston opiskelijavalinnasta sekä monipuolisesti erilaista opetusmateriaalia ohjaustyön tueksi.

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Oulun yliopiston koulutustarjonta on laaja, sillä olemme yksi monitieteisimpiä ja suurimpia yliopistoja Suomessa. Voit tutustua koulutusohjelmiimme ja niiden valintaperusteisiin Hae opiskelijaksi -sivuillamme tai selailemalla Hakijan opastamme verkossa.  
 

Oulun yliopisto on mukana valtakunnallisessa korkeakoulujen yhteishaussa. Tarkemmat hakuohjeet löytyvät Yhteishaku-sivulta. Sivuilta löytyy lisätietoa mm. hakukelpoisuudesta, kielitaitovaatimuksista ja valintakokeista.

Avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella on mahdollista hakea tutkinto-opiskelijaksi Oulun yliopistoon ilman valintakoetta. Tätä valintatapaa kutsutaan avoimen väyläksi. Jokaisessa tutkinto-ohjelmassa on kuitenkin omat valintaperusteensa, joten avoimen väylä ei tarkoita automaattista siirtymistä tukinto-opiskelijaksi. 

Todistusvalinta

Ylioppilastutkintotodistuksen arvosanojen perusteella tehtävä todistusvalinta yliopistoissa on herättänyt paljon kysymyksiä ja ennakkokäsityksiä niin hakijoissa, opinto-ohjaajissa kuin muissakin koulutuksen toimijoissa. Alla olevat viisi faktaa todistusvalinnasta on laadittu kansallisesti.

Viisi faktaa todistusvalinnasta

  • Fakta 1: Todistusvalinta ei ole ainoa väylä yliopistoon
  • Fakta 2: Yliopistoon pääsee myös valintakokeen kautta
  • Fakta 3: Matematiikan arvosana on pakollinen vain osalla aloista
  • Fakta 4: Opiskelemaan pääsee ilman L:n papereita
  • Fakta 5: Lukiossa kannattaa opiskella aineita, jotka kiinnostavat

Ohjauksen tueksi

Tutustu aloihin vierailuilla ja tapahtumissa

Oulun yliopiston opiskelijoita voit tavata tapahtumissa ja vierailuilla. Tutustu tapahtumiin ja kanaviin, joissa voit  saada lisätietoa yliopisto-opiskelusta, opiskelijaelämästä ja opiskelukokemuksesta kampuksillamme.

Järjestämme pandemia-aikaan mahdollisuuden tutustua yliopistoomme, koulutusaloihimme ja tutkijoidemme työhön etäyhteydellä.

Oulun yliopiston abitiimi eli Oulukaverit vierailevat lukioilla etänä.

Yhdelle vierailulle osallistuu 2–3 Oulun yliopiston opiskelijaa. Määrä ja alat riippuvat esittämistäsi toiveista. Vierailut toteutetaan Teamsin välityksellä. Lähetämme teille kutsulinkin, jota on mahdollista jakaa niin, että opiskelijat voivat halutessanne osallistua esittelyyn omalta koneelta pelkän linkin välityksellä.

Kutsu Oulukaverit koulullesi
 

Tule etäkampuskierrokselle

Kevätlukukaudella 2022 voit varata etäkampuskierroksen Linnanmaan kampukselle.

Yleisellä kampuskierroksella esittelijänä toimivat Oulukaverit kertovat oman alansa opiskelusta Oulun yliopistossa, Oulusta opiskelukaupunkina sekä esittelevät Linnanmaan kampusta.

Vierailun kesto on noin tunti.

Varaa etäkampuskierros tästä.

 

Etävierailupäivät

Lukuvuonna 2021-2022 järjestämme neljä samansisältöistä etävierailupäivää Linnanmaan kampuksella.

Etävierailun aikana pääset etäkampuskierrokselle Linnanmaan kampukselle, Oulukaverit kertovat opiskelustaan Oulun yliopistossa ja kuulet millaista tutkimusta Oulun yliopistossa tehdään. Vierailun kesto on 3 tuntia.

Tutustu vierailupäivän ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan alla olevasta linkistä.

Verkko-opo

Tarjoamme sinulle kattavan materiaalipaketin ohjaustyösi tueksi. Kaikki materiaalit ovat vapaasti käytössäsi ja voit hyödyntää niitä haluamallasi tavalla joko oppitunneilla tai yksilöohjauksessa. 

Verkko-opo on Oulun yliopiston tarjoama Sujuva-hankkeen materiaalien pohjalta laadittu tehtävä- ja materiaalipankki, joka soveltuu myös itseopiskeluun.

Verkko-opon tehtävät on jaettu kahteen teemaan: Itsetuntemus ja Alavaihtoehdot. Osiot muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, mutta niitä voi hyödyntää myös itsenäisinä aineistoina. Portfolio-osiossa on ohjeet materiaalien pohjalta laadittavaan portfolioon.  Materiaalipankkiin on koottu Oulun yliopiston tarjoamat materiaalit helpottamaan Oulun yliopiston koulutusaloihin ja tutkimukseen tutustumista.

Tilastoja ja seurantatietoa

Oulun yliopisto osallistuu valtakunnallisiin Aarresaari-verkoston järjestämiin maistereiden ja tohtoreiden uraseurantakyselyihin. Hakijatilastoista löytyy tietoa Oulun yliopistoon hakeneista ja hyväksytyistä, ja Ainevalintatietoa lukiolaisille -sivulle on koottu tietoa lukion ja ylioppilaskokeen merkityksestä yliopistojen opiskelijavalinnassa.

Koulutustarjontaan tutustuminen

Avoin yliopisto tarjoaa maksuttomia opintoja

Oulun yliopisto tarjoaa toisen asteen opiskelijoille soveltuvia avoimen yliopiston opintojaksoja maksutta. Opintojaksojen laajuus on 2-5 opintopistettä, ja ne ovat Oulun yliopiston tutkinto-ohjelmiin kuuluvia perusopintojaksoja. Suoritetut opinnot voidaan hyväksilukea suoraan tutkintoon, jos opiskelija tulee valituksi Oulun yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi kyseiseen ohjelmaan

Abipäivät on tarkoitettu kaikille lukioikäisille sekä ammattiopistossa opiskeleville. Abipäivillä tutustut Oulun yliopiston monitieteiseen koulutustarjontaan.