Esittely
Tarkoitus
Tavoitteet
Toimintatapa
Toimintaympäristö
Rahoitus

Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -tutkimusryhmä toimii osana Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituuttia. Ryhmän käyttämä lyhenne FMT tulee ryhmän englanninkielisestä nimestä Future Manufacturing Technologies research group.

Tutkimuksessaan FMT-ryhmä keskittyy etupäässä levymäisen materiaalin tuotteeksi jalostamisen tekniikoihin ja menetelmiin. Sen tutkimusalueet kattavat tuotantotekniikan eri osa-alueita erikoisterästen tehokkaasta hyödyntämisestä ja kustannustehokkaaseen tuotantoautomaatioon ja ainettalisäävään valmistukseen. Ryhmä aloitti toimintansa vuonna 2004 ELME-tutkimusryhmän nimellä.

FMT-tutkimusryhmän päätoimipaikka on Nivalassa ELME Studiossa, joka on elektroniikan ja mekaniikan tuotantostudio. Osa ryhmän tutkijoista työskentelee Oulussa yliopiston kampuksella teknillisen tiedekunnan tiloissa tiiviissä yhteistyössä materiaalitekniikan ja tuotantotekniikan tutkimusryhmien kanssa. FMT-ryhmä on osa Oulun yliopistossa toimivaa Terästutkimuskeskus CASR:a (Center for Advanced Steels Research).

Ryhmä tekee tiivistä yhteistyötä yritysten ja Oulun Eteläisen alueen TKI-toimijoiden, kuten Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU:n, NIHAK ry:n  ja Nivalan kaupungin sekä Nivalan Teollisuuskylä Oy:n kanssa. Ryhmän projekteja rahoittavat esim. yhteistyötahojen lisäksi Pohjois-Pohjanmaan liitto (EU/EAKR rahoitus) sekä Lapin liitto (EU/InterReg Pohjoinen rahoitus), TEKES ja muut rahoittajat.