Uusia Afrikan historian tutkijoita oppiaineessa

Liikkuvat parantajat, politiikka ja kehitys Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa -tutkimushanke on tuonut Ouluun kaksi monipuolisesti meritoitunutta Afrikan historian tutkijaa. Dosentit Jan Kuhanen ja Kalle Kananoja opettavat Afrikan terveys- ja väestöhistorian kurssilla vuonna 2021. Heidän puoleensa voivat kääntyä (s-postilla) myös opinnäytteiden tekijät, joiden aiheet liittyvät heidän asiantuntemukseensa.

Jan Kuhanen on Afrikan historian dosentti (Itä-Suomen yliopisto), joka on tutkinut Afrikan terveys- ja sosiaalihistoriaa vuodesta 2000 lähtien. Maantieteellisesti hänen tutkimuksensa on keskittynyt Itä- ja Keski-Afrikkaan sekä Namibiaan, joiden puitteissa hän on tutkinut erityisesti HIV/AIDSin sosiaalihistoriaa, aliravitsemusta, sekä tauti- ja väestökysymyksiä 1800- ja 1900-luvuilla. Viime vuosina Jan on tutkinut myös suomalaisen kehitysyhteistyön historiaa (Koneen säätiön rahoittama hanke). Nykyisessä akatemiahankkeessa Jan tutkii parantajia ja parantamisen muuntuvia perinteitä erityisesti Tansaniassa.

Kalle Kananoja väitteli Åbo Akademissa 2012, ja on Afrikan tutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on erikoistunut Afrikan ja Atlantin piirin historiaan, ja hänen julkaisunsa ovat käsitelleet erityisesti Angolan ja Afro-Brasilian kulttuuri- ja sosiaalihistoriaa (mm. orjuuden, uskonnon, noituuden ja parantamisen teemoja) uuden ajan alkupuolella. Kallen nykyinen tutkimus keskittyy lääkintään ja biopolitiikkaan pohjois-Namibiassa ja etelä-Angolassa 1900-luvun alussa. Hänen tulevan monografiansa Healing Knowledge in Atlantic Africa julkaisee Cambridge University Press.

Viimeksi päivitetty: 11.6.2020