Kinnunen, Tiina

TUTKIMUSHANKKEET, AKATEEMISET ASIANTUNTIJA- JA LUOTTAMUSTEHTÄVÄT SEKÄ JULKAISUT

Erityiset tutkimus- ja opetusalat:

• gender-historia, erityisesti modernin yhteiskunnan sukupuolijärjestykset ja länsimaisen feminismin historia
  • sodan sosiaali- ja kulttuurihistoria 1900-luvulla
  • historiankirjoituksen historia
  • Life Writing, erityiset biografia-tutkimus
  • transnationaali historiantutkimus

Tutkimushankkeita:

• Suomen Akatemian rahoittama hanke ”Sota-ajan tulevaisuusvisiot. Julkinen keskustelu ja yksityiset tulkinnat vuosien 1941–1944 Suomessa” (hankkeen johtaja, sijoituspaikka: Jyväskylän yliopisto)
  • ”Fighting Sisters” – vertaileva elämäkerta Alexandra Gripenbergistä ja Ellen Keystä
  • Suomalaisen feminismin historia 1800-luvun alusta 1960-luvulle (hankkeen johtaja)
  • Talvisodat 1939–2009 (yhdessä dos. Marianne Junilan kanssa)
  • Suomen Historiallisen Seuran historia (työryhmän jäsen)

Akateemisia luottamustehtäviä:

• European Journal of Life Writing -verkkolehden toimituskunnan jäsen
  • Historiallisen Aikakauskirjan hallituksen jäsen
  • Suomen Historiallisen Seuran hallituksen jäsen, vpj ja julkaisuvaliokunnan jäsen
  • International Federation of  Research in Women’s History -järjestön hallituksen jäsen (1.1.2015 alkaen)

Julkaisuja:

Kymmenen tärkeintä julkaisua

"Eine der Unseren" und "Königin im neuen Reiche der Frau". Die Rezeption Ellen Keys in der Frauenbewegung des deutschen Kaiserreichs. Yliopistopaino, Tampere 2000. (väitöskirja)

Mervi Kaarninen & Tiina Kinnunen, ”Hardly any women at all”. Finnish historiography revisited. Storia della Storiografia 46 (2004), 152–170.

Elina Katainen & Tiina Kinnunen & Eva Packalén & Saara Tuomaala, Naiset historiankirjoittajina. Akateeminen marginaali ja uuden tiedon tuottaminen. Teoksessa Elina Katainen & Tiina Kinnunen & Eva Packalén & Saara Tuomaala (eds.), Oma pöytä. Suomalaiset naiset historiankirjoittajina. SKS, Helsinki 2005, 11–49.

Kiitetyt ja parjatut. Lotat sotien jälkeen. Otava, Helsinki 2006.

History as an Argument. Ellen Key and Alexandra Gripenberg as Historical Writers. Teoksessa Angelika Epple & Angelika Schaser (eds.), Gendering Historiography: Beyond National Canons. Campus, Frankfurt 2009, 181–207.

Debating Individualism and Altruism. Gertrud Bäumer, Ellen Key and the ethical foundations of modern life. In: Women’s History Review  Vol 20, No. 4, September 2011, 497–507.

Tiina Kinnunen & Markku Jokisipilä, Shifting Images of War. Finnish Memory of World War II. In:  Tiina Kinnunen & Ville Kivimäki (eds.), Finland in World War II. History, Memory, Interpretations. Brill, Netherlands 2012, 435–482.

Alexandra Gripenberg Suomen naisten historian tulkkina. Teoksessa Irma Sulkunen, Marja Jalava & Tiina Kinnunen (eds.), Kirjoitettu kansakunta. Sukupuoli, historiankirjoittaminen ja kansallinen identiteetti 1800- ja 1900-lukujen Suomessa. SKS, Helsinki 2013, 189–227.

Alexandra Gripenberg's Feminist Christianity. Teoksessa Terhi Utriainen & Päivi Salmesvuori (eds.), Finnish Women Making Religion. PalgraveMacmillan 2014.

Old-new memory patterns and new approaches in the Finnish post-Cold War memory culture of the Civil War. Teoksessa Tuomas Tepora & Aapo Roselius (eds.), The Finnish Civil War. History, Memory, Legacy.  Brill 2014, 401–439.

Tiina Kinnunen julkaisuluettelo.pdf

Viimeksi päivitetty: 4.9.2014