Kiinnostaako pohjoisten linnojen historia?

Torstai, joulukuu 18, 2014

Kiinnostaako pohjoisten linnojen historia?

Mitähän Johannes Messenius nautti ravinnokseen Kajaanin linnassa? Kysymykseen on vaikea vastata, sillä Suomen kolme pohjoista historiallista linnaa ovat uinuneet rauhassa historiantutkijoilta, siis Kajaanin, Korsholman ja Oulun linnat. Yllättävää on myös se, että jopa Oulun linnankin osalta historiantutkimuksellinen kiinnostus on ollut hyvin vähäistä. Nyt on korkea aika pamauttaa tutkimus hereille. Linnojen historia kaipaa modernia perustutkimusta, jota voidaan lähteä toteuttamaan kandintutkielmista lähtien. Jos siis kiinnostaa hieman normaalia haastavampi aihepiiri ja tunnet itsesi innostuneeksi vanhemmasta historiasta, on linnojen historia erinomainen valinta tutkielmalle.

Mitä sitten tutkimaan?

Pääasiassa ajallisesti liikutaan 1600- ja 1700-luvulla, mutta Korsholmassa voidaan mennä jopa 1300-luvulle - siis keskiajalle. Eri teemoja löytyy lukuisia kandintöiksi, gradujen aiheiksi ja jopa väitöskirjatematiikaksi. Aluksi viitattu ruokakysymys johtaa vaikkapa linnojen ravintotalouteen. Tilikirja-aineisto on vaativaa mutta antoisaa lähdemateriaalia laajemmin linnojen taloudellisia ja elinkeinollisia vaikutuksia selvitettäessä. Linnojen sosiaalihistoria on kiinnostavaa kuten myös linnojen vaikutus ympäröiviin yhteisöihin. Mikä merkitys linnoilla oli kulttuurillisessa vuorovaikutuksessa? Toki niiden perimmäinen funktio sotilaallisina lukkoina ja strategisina kohteina on myös oma kysymyksensä. Korsholma ja salaperäiset vitaliaanit keskiajan lopulla? Entäpä sitten linnojen jälkivaikutus myöhempinä aikoina? Helposti aihepiirin pariin pääsee myös painettujen ja selkokielisten (ruotsi) lähteiden avulla.

Miten sitten eteenpäin?

Olen muotoilemassa parhaillaan hankesuunnitelmaa “Suomen kolme pohjoista linnaa alueellisina keskusasemina”. Hanke kytkeytyy myös laajempaan yhteisöjen riippuvuus- ja vuorovaikutussuhteita tutkivaan CODE-tutkimusyhteisöön. Kajaanin linnan suuresta pamauksesta tulee kuluneeksi 300 vuotta vuonna 2016. Kajaanin linnaa hallinnoi nykyisin metsähallitus, joka on kiinnostunut kehittämään hiljaiseloa viettävästä linnasta aktiivisen toiminnan keskusta, aivan kuten etelän Raaseporistakin. Kajaanin kaupunki on kiinnostunut lähtemään mukaan tuotteistuksessa, ja myös Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston on tarkoitus olla mukana linnaan liittyvässä tutkimustyössä. Tässä yhteydessä on olennaista myös historioitsijoiden tutkimuspanos. Historiallinen tieto ja ymmärrys ovat tulevaisuuden suunnitelmien keskiössä, joten tutkielmia ja tutkimuksia voidaan soveltaa myös käytännön tarpeisiin. Varsinaisesti tulemme kuitenkin keskittymään itse perustutkimukseen, jolle on erinomaiset edellytykset myös rahoituksen suhteen.

Jos kiinnostus heräsi ja jää kytemään, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen, pian tai kuitenkin mieluusti jo ensi kevätlukukauden aikana. Minun kanssani voi myös keskustella tarkemmin aihepiirin sisällöstä.

Matti Enbuske

-------------------------------------------------------------------------------