Uutiset

18.1.2021 Uutinen

Monimediaisen luovan kerronnan opiskelijat vuodelle 2021 on valittu

Monimediaisen luovan kerronnan opiskelijavalinnoista on päätetty ja ilmoitettu hakijoille. Opintokokonaisuudessa aloittaa tänä vuonna 44 uutta opiskelijaa, joista puolet on perustutkintoaan suorittavia ja puolet avoimen yliopiston opiskelijoita.

12.1.2021 Uutinen

Muinais-DNA kertoo poronhoidon leviämisestä 500 vuotta sitten

Oulun yliopiston arkeologian ja genetiikan tutkijat ovat saaneet selville, että poro korvasi villipeuran Suomen alueen saamelaisten käyttämillä uhripaikoilla 1400–1600-lukujen aikana ja sen jälkeen. Tutkimusryhmä tutki arkeologisia peuranluunäytteitä neljältä saamelaisten uhripaikalta. Näytteet ajoittuivat 1100-luvun lopulta 1600-luvulle. 

5.1.2021 Uutinen

Arktinen tutkimus löysi kulttuuriantropologin

Arktiselta tutkijalta vaaditaan erilaista luonnetta, sanoo New Yorkista Ouluun päätynyt kulttuuriantropologian yliopistonlehtori Roger Norum.

30.12.2020 Uutinen

Matkailun ja nuorten näkökulmaa digitalisaatioon

Ihmislähtöisyyttä digitalisaatioon tuova GenZ-hanke täydentyy kahdella apulaisprofessorilla. Noora Hirvonen tarkastelee tekoälyä nuorten arjessa, kun taas Siamak Seyfi tutkii digitalisaation ja matkailun yhteyksiä.

16.12.2020 Uutinen

Tieteeseen pohjaava räppi ympäristöhuolen ja toivon viestijänä

Oulun yliopiston tutkijat tuovat ympäristömuutoksen tärkeitä teemoja esiin yhteistyössä artistien kanssa. Tutkimustieto yhdistettynä muusikon ja graafisen suunnittelijan osaamiseen muotoutui musiikkivideoksi Prospects.

18.11.2020 Uutinen

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinto Kaisu Heinäselle

Oulun yliopisto jakaa vuosittain tasa-arvopalkinnon ansiokkaasta toiminnasta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön hyväksi. Vuoden 2020 tasa-arvopalkinto on myönnetty humanistisessa tiedekunnassa työskentelevälle Kaisu Heinäselle.

17.11.2020 Uutinen

Haku Monimediaisen luovan kerronnan opintoihin alkaa 3.12.2020

Oletko kiinnostunut elokuvakäsikirjoittamisesta tai pelisuunnittelusta? Haaveiletko kirjan kirjoittamisesta? Oletko työssäsi tekemisissä erilaisten kertomusten kanssa tai muuten vain kiinnostunut siitä, miten kertomukset toimivat ja vaikuttavat meihin? Tutustu Monimediaisen luovan kerronnan opintokokonaisuuteen ja hae mukaan!

6.11.2020 Uutinen

Professori Vuokko Hirvonen on Vuoden Alumni 2020

Professori emerita (h.c.) Vuokko Hirvonen on Oulun yliopiston Vuoden Alumni 2020. Valinnan perusteena on Hirvosen merkittävä työ saamen kielen ja saamelaisen kirjallisuuden sekä alkuperäiskansatutkimuksen hyväksi.

6.10.2020 Uutinen

Gorillojen luut auttavat tutkijoita ymmärtämään osteoporoosin alkuperää

Ikääntyvillä naarasgorilloilla ei esiinny luukatoa eli osteoporoosia, kuten niiden lähisukulaisilla ihmisillä. Osteoporoosi on yleinen sairaus etenkin ikääntyvillä naisilla. Tutkimustuloksella saattaa olla merkitystä tutkittaessa ikään liittyviä sairauksia.

24.8.2020 Uutinen

Tekoäly apuna koltansaamen ja pohjoissaamen digitaalisten sanakirjojen toimitustyössä

Oulun yliopiston Giellagas-instituutti julkaisee koltansaamen ja pohjoissaamen sanakirjat digitaalisina. Tekijät ovat hyödyntäneet työssä tekoälyä.

1.6.2020 Uutinen

Vähemmistön identiteetti elää kielessä

Pohjoismaisten vähemmistökielten elvytystä edistetään kahdella uudella hankkeella: meänkielen ja kveenin kääntäjille tarjotaan ensimmäistä kertaa kääntäjäkoulutusta, ja meänkielelle luodaan ensimmäinen korpus. Hankkeissa mukana oleva Niina Kunnas Oulun yliopistosta avaa aihepiiriä laajemmin.

14.5.2020 Uutinen

Musiikki on pienoiskuva saamelaisten maailmasta

Musiikintutkija, muusikko ja musiikintekijä Marko Jouste on tutkinut saamelaista musiikkiperinnettä. Samalla hän tuli löytäneeksi kadonneiksi luullut laulut.

27.4.2020 Uutinen

Oulun yliopisto kerää maailmanlaajuisesti arkikokemuksia koronakriisistä

Oulun yliopisto kerää maailmanlaajuisesti tietoa koronaviruskriisin vaikutuksista ihmisten arkeen. Kokemuksia pandemiasta – Experiencing the Pandemic -hankkeen aineistoa on tarkoitus hyödyntää useilla eri tieteenaloilla muun muassa mahdollisten uusien kriisien hoidossa.

7.4.2020 Uutinen

Digitalisaation tutkimus saa kasvot

Oulun yliopiston monitieteinen GenZ-profilaatiohanke alkaa konkretisoitua, kun tammikuussa valitut tenure track -apulaisprofessorit aloittavat tutkimustyön. Samalla hankkeen tavoite, ihmislähtöisyyden tuominen digitalisaatioon, tarkentuu tutkimusalojen näkökulmiksi.

20.3.2020 Uutinen

Maailma on eri näköinen arkeologin silmin

Historiaa rakastava Tiina Äikäs tutkii saamelaisten uhripaikkoja, joista osa on käytössä nykyäänkin.

20.2.2020 Uutinen

Marja-Liisa Olthuisille Linguapax-palkinto

Giellagas-instituutin inarinsaamen lehtorille Marja-Liisa Olthuisille on myönnetty kansainvälinen Linguapax-palkinto, joka myönnetään vuosittain henkilölle tai taholle, joka on edistänyt kielellist

18.2.2020 Uutinen

Vuoden tiedekirjaehdokkaat valittu

Kymmenen ehdokasta kisaa Vuoden tiedekirja 2019 -palkinnosta.

7.2.2020 Uutinen

Nikamien koolla ja muodolla mahdollinen yhteys selkäongelmiin

Oulun yliopistossa tehdyn monitieteisen tutkimuksen mukaan nykysuomalaisten selkänikamat eivät ole kasvaneet 200–500 vuotta sitten eläneisiin verrattuna samassa suhteessa vartalon koon kanssa. Nikamien pienemmällä koolla saattaa olla yhteys nykyajan selkäongelmiin.

9.1.2020 Uutinen

Ihminen ruokki poroja jo 800 vuotta sitten

Oulun yliopiston arkeologit yhdessä pohjoismaisten tutkijoiden kanssa ovat selvittäneet, että poron lisäruokinta alkoi paikoitellen jo 800 vuotta sitten. Aiemmin ei ole tiedetty, milloin poron lisäruokinta on alkanut.

31.10.2019 Uutinen

Koulutussuunnittelijoilta apua opinto-ongelmiin

Tunnethan jo humanistisen tiedekunnan koulutussuunnittelijat? Tiedäthän, että koulutussuunnittelijoilta saa apua opintoihin liittyvissä asioissa? Ohjaamme ja neuvomme opiskelijoita yhdessä oppiaineiden omaopettajien ja muiden opintoneuvojien kanssa.  Meihin voit olla yhteyksissä missä tahansa opiskeluun liittyvässä asiassa, isoissa ja pienissä kysymyksissä. Autamme löytämään vastauksen kysymyksiisi.

16.9.2019 Uutinen

Digitaalisten ihmistieteiden verkkokurssit syksyllä 2019

Tällä syyslukukaudella Digitaaliset ihmistieteet -opinnoissa on tarjolla useita verkkokursseja, jotka opiskelija voi suorittaa oman aikataulunsa mukaan ja missä haluaa. Kurssit ovat saatavilla verkossa viimeistään marras-joulukuussa, ja niiden sisällöt on suunniteltu niin, että ne palvelevat useiden eri alojen opiskelijoita.  Tervetuloa osallistumaan!

Digitaaliset ihmistieteet -opinnoissa perehdytään monitieteisesti keskeisiin digitaalisiin aineistoihin ja niiden käsittelytaitoihin, alan eettisiin kysymyksiin, tiedonhallintajärjestelmiin ja analyysimenetelmiin sekä hankitaan valmiuksia moniammatilliseen projektityöskentelyyn. Digitaaliset ihmistieteet on humanistisen tiedekunnan tutkinto-ohjelmien yhteisiä opintoja. Se on avoin kaikille Oulun yliopiston läsnäoleviksi ilmoittautuneille opiskelijoille.

Lisätietoa digitaalisista ihmistieteistä: https://www.oulu.fi/hutk/digitaalisetihmistieteet

30.8.2019 Uutinen

Ihmisen maankäyttö näkyi ympäristön muutoksina jo 3000 vuotta sitten

Ihmisen toiminta on aiheuttanut merkittäviä ympäristövaikutuksia maapallolla jo tuhansia vuosia sitten. Uusi tutkimus haastaa aiemman oletuksen, jossa laaja ihmislähtöinen ympäristönmuutos nähdään suhteellisen tuoreena ilmiönä.

20.8.2019 Uutinen

Syksyllä 2019 järjestettäviä sivuainekokeita

Humanistisessa tiedekunnassa järjestetään sivuainekokeita syksyllä seuraavissa aineissa: ruotsin kieli, ranska ja pohjoissaame.     Ruotsin kieli