Uutiset
Monimediaisen luovan kerronnan opiskelijat vuodelle 2021 on valittu
Monimediaisen luovan kerronnan opiskelijavalinnoista on päätetty ja ilmoitettu hakijoille. Opintokokonaisuudessa aloittaa tänä vuonna 44 uutta opiskelijaa, joista puolet on perustutkintoaan suorittavia ja puolet avoimen yliopiston opiskelijoita.
Muinais-DNA kertoo poronhoidon leviämisestä 500 vuotta sitten
Oulun yliopiston arkeologian ja genetiikan tutkijat ovat saaneet selville, että poro korvasi villipeuran Suomen alueen saamelaisten käyttämillä uhripaikoilla 1400–1600-lukujen aikana ja sen jälkeen. Tutkimusryhmä tutki arkeologisia peuranluunäytteitä neljältä saamelaisten uhripaikalta. Näytteet ajoittuivat 1100-luvun lopulta 1600-luvulle.
Arktinen tutkimus löysi kulttuuriantropologin
Arktiselta tutkijalta vaaditaan erilaista luonnetta, sanoo New Yorkista Ouluun päätynyt kulttuuriantropologian yliopistonlehtori Roger Norum.
Matkailun ja nuorten näkökulmaa digitalisaatioon
Ihmislähtöisyyttä digitalisaatioon tuova GenZ-hanke täydentyy kahdella apulaisprofessorilla. Noora Hirvonen tarkastelee tekoälyä nuorten arjessa, kun taas Siamak Seyfi tutkii digitalisaation ja matkailun yhteyksiä.
Tieteeseen pohjaava räppi ympäristöhuolen ja toivon viestijänä
Oulun yliopiston tutkijat tuovat ympäristömuutoksen tärkeitä teemoja esiin yhteistyössä artistien kanssa. Tutkimustieto yhdistettynä muusikon ja graafisen suunnittelijan osaamiseen muotoutui musiikkivideoksi Prospects.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinto Kaisu Heinäselle
Oulun yliopisto jakaa vuosittain tasa-arvopalkinnon ansiokkaasta toiminnasta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön hyväksi. Vuoden 2020 tasa-arvopalkinto on myönnetty humanistisessa tiedekunnassa työskentelevälle Kaisu Heinäselle.
Haku Monimediaisen luovan kerronnan opintoihin alkaa 3.12.2020
Oletko kiinnostunut elokuvakäsikirjoittamisesta tai pelisuunnittelusta? Haaveiletko kirjan kirjoittamisesta? Oletko työssäsi tekemisissä erilaisten kertomusten kanssa tai muuten vain kiinnostunut siitä, miten kertomukset toimivat ja vaikuttavat meihin? Tutustu Monimediaisen luovan kerronnan opintokokonaisuuteen ja hae mukaan!
Professori Vuokko Hirvonen on Vuoden Alumni 2020
Professori emerita (h.c.) Vuokko Hirvonen on Oulun yliopiston Vuoden Alumni 2020. Valinnan perusteena on Hirvosen merkittävä työ saamen kielen ja saamelaisen kirjallisuuden sekä alkuperäiskansatutkimuksen hyväksi.
Gorillojen luut auttavat tutkijoita ymmärtämään osteoporoosin alkuperää
Ikääntyvillä naarasgorilloilla ei esiinny luukatoa eli osteoporoosia, kuten niiden lähisukulaisilla ihmisillä. Osteoporoosi on yleinen sairaus etenkin ikääntyvillä naisilla. Tutkimustuloksella saattaa olla merkitystä tutkittaessa ikään liittyviä sairauksia.
Tekoäly apuna koltansaamen ja pohjoissaamen digitaalisten sanakirjojen toimitustyössä
Oulun yliopiston Giellagas-instituutti julkaisee koltansaamen ja pohjoissaamen sanakirjat digitaalisina. Tekijät ovat hyödyntäneet työssä tekoälyä.
Vähemmistön identiteetti elää kielessä
Pohjoismaisten vähemmistökielten elvytystä edistetään kahdella uudella hankkeella: meänkielen ja kveenin kääntäjille tarjotaan ensimmäistä kertaa kääntäjäkoulutusta, ja meänkielelle luodaan ensimmäinen korpus. Hankkeissa mukana oleva Niina Kunnas Oulun yliopistosta avaa aihepiiriä laajemmin.
Musiikki on pienoiskuva saamelaisten maailmasta
Musiikintutkija, muusikko ja musiikintekijä Marko Jouste on tutkinut saamelaista musiikkiperinnettä. Samalla hän tuli löytäneeksi kadonneiksi luullut laulut.
Oulun yliopisto kerää maailmanlaajuisesti arkikokemuksia koronakriisistä
Oulun yliopisto kerää maailmanlaajuisesti tietoa koronaviruskriisin vaikutuksista ihmisten arkeen. Kokemuksia pandemiasta – Experiencing the Pandemic -hankkeen aineistoa on tarkoitus hyödyntää useilla eri tieteenaloilla muun muassa mahdollisten uusien kriisien hoidossa.
Digitalisaation tutkimus saa kasvot
Oulun yliopiston monitieteinen GenZ-profilaatiohanke alkaa konkretisoitua, kun tammikuussa valitut tenure track -apulaisprofessorit aloittavat tutkimustyön. Samalla hankkeen tavoite, ihmislähtöisyyden tuominen digitalisaatioon, tarkentuu tutkimusalojen näkökulmiksi.
Maailma on eri näköinen arkeologin silmin
Historiaa rakastava Tiina Äikäs tutkii saamelaisten uhripaikkoja, joista osa on käytössä nykyäänkin.
Marja-Liisa Olthuisille Linguapax-palkinto
Giellagas-instituutin inarinsaamen lehtorille Marja-Liisa Olthuisille on myönnetty kansainvälinen Linguapax-palkinto, joka myönnetään vuosittain henkilölle tai taholle, joka on edistänyt kielellist
Vuoden tiedekirjaehdokkaat valittu
Kymmenen ehdokasta kisaa Vuoden tiedekirja 2019 -palkinnosta.
Nikamien koolla ja muodolla mahdollinen yhteys selkäongelmiin
Oulun yliopistossa tehdyn monitieteisen tutkimuksen mukaan nykysuomalaisten selkänikamat eivät ole kasvaneet 200–500 vuotta sitten eläneisiin verrattuna samassa suhteessa vartalon koon kanssa. Nikamien pienemmällä koolla saattaa olla yhteys nykyajan selkäongelmiin.
Ihminen ruokki poroja jo 800 vuotta sitten
Oulun yliopiston arkeologit yhdessä pohjoismaisten tutkijoiden kanssa ovat selvittäneet, että poron lisäruokinta alkoi paikoitellen jo 800 vuotta sitten. Aiemmin ei ole tiedetty, milloin poron lisäruokinta on alkanut.
Koulutussuunnittelijoilta apua opinto-ongelmiin
Tunnethan jo humanistisen tiedekunnan koulutussuunnittelijat? Tiedäthän, että koulutussuunnittelijoilta saa apua opintoihin liittyvissä asioissa? Ohjaamme ja neuvomme opiskelijoita yhdessä oppiaineiden omaopettajien ja muiden opintoneuvojien kanssa. Meihin voit olla yhteyksissä missä tahansa opiskeluun liittyvässä asiassa, isoissa ja pienissä kysymyksissä. Autamme löytämään vastauksen kysymyksiisi.
Digitaalisten ihmistieteiden verkkokurssit syksyllä 2019
Tällä syyslukukaudella Digitaaliset ihmistieteet -opinnoissa on tarjolla useita verkkokursseja, jotka opiskelija voi suorittaa oman aikataulunsa mukaan ja missä haluaa. Kurssit ovat saatavilla verkossa viimeistään marras-joulukuussa, ja niiden sisällöt on suunniteltu niin, että ne palvelevat useiden eri alojen opiskelijoita. Tervetuloa osallistumaan!
Digitaaliset ihmistieteet -opinnoissa perehdytään monitieteisesti keskeisiin digitaalisiin aineistoihin ja niiden käsittelytaitoihin, alan eettisiin kysymyksiin, tiedonhallintajärjestelmiin ja analyysimenetelmiin sekä hankitaan valmiuksia moniammatilliseen projektityöskentelyyn. Digitaaliset ihmistieteet on humanistisen tiedekunnan tutkinto-ohjelmien yhteisiä opintoja. Se on avoin kaikille Oulun yliopiston läsnäoleviksi ilmoittautuneille opiskelijoille.
Lisätietoa digitaalisista ihmistieteistä: https://www.oulu.fi/hutk/digitaalisetihmistieteet
Ihmisen maankäyttö näkyi ympäristön muutoksina jo 3000 vuotta sitten
Ihmisen toiminta on aiheuttanut merkittäviä ympäristövaikutuksia maapallolla jo tuhansia vuosia sitten. Uusi tutkimus haastaa aiemman oletuksen, jossa laaja ihmislähtöinen ympäristönmuutos nähdään suhteellisen tuoreena ilmiönä.
Syksyllä 2019 järjestettäviä sivuainekokeita
Humanistisessa tiedekunnassa järjestetään sivuainekokeita syksyllä seuraavissa aineissa: ruotsin kieli, ranska ja pohjoissaame. Ruotsin kieli
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- seuraava ›
- viimeinen »