Pukeutumisohjeita

Päivällä järjestettävän, akateemiseksi ja arvokkaaksi luokiteltavan tilaisuuden (muun kuin promootion) asu on ns. tumma puku.

Miehet

Kyseessä oleva termi tarkoittaa miesten osalta perinteisesti mustaa tai tummansinistä pukua, joko liituraitaista tai kuvioimatonta, liivin kanssa tai ilman. Ei missään tapauksessa smokkia! Puvun leikkaus voi olla myös vaihteleva: kaksi- tai yksirivinen, takki kahdella, kolmella jne. napilla. Tällöin paita ja nenäliina ovat niinikään perinteisesti valkoiset, solmio harmaa, mahdollisesti kevyesti kuvioitu. Kengät ovat siistit, mustat ja yleensä ohutpohjaiset. Sukat mustat tai tummat, kuvioitakin saa olla. Yleinen ryhti hyvä.

Luonnollisesti myös muun värinen, tummahko yhdistelmä (siis housut ja takki - voivat olla myös eri materiaalia) käy laatuun (violetti, vihreä, ruskea jne.). Paidan ja solmion väri voi myös vaihdella. Tällöin kengätkin voivat olla muut kuin mustat, mielellään eivät kuitenkaan järeät työjalkineet tai monot. Sukat voivat niinikään olla asuun sävytetyt, eivät kuitenkaan valkoiset - ne kuuluvat arki- ja urheiluasuun. Loppujen lopuksi ainoa tärkeä määre on, että asu antaa huolitellun vaikutelman.

Naiset

Naisten kohdalla termi on erittäin joustava, onhan korrekteja vaihtoehtojakin useita. Huomattavaa on, että nimike "tumma puku" tarkoittaa itse asiassa samaa kuin "edustusasu" tai "vierailupuku". Naisen asu voi siis olla muukin kuin tumma. Sana juontuu miesten asusta - perinteisesti kutsukorteissa ilmoitetaan vain miehen asu, ja naisen asu määräytyy sen mukaan. Suomessa naiset suosivat usein täysmustaa. Se ei ole väärin - onhan musta vakiintunut Pohjolassa akateemiseksi juhlaväriksi.

Naisille sopivia vaihtoehtoja ovat jakkupuku (tai yhdistelmäasu), hame ja edustava pusero, elegantti housupuku, perinteinen leninki/"mekko" jne. Koska kyseessä on päivätilaisuus, hameen pituutta ei määrätä. Se voi siis olla varsin lyhytkin tai pitkä. Täyspitkää hametta ei kuitenkaan missään nimessä vaadita. Jos kyseessä on muodikas "maximittainen" puku, niin tietysti tilaisuuteen voi tulla myös helmat heiluen. Se ei ole virhe. Ehdoton vaatimus pitkästä hameesta kuuluu promootioihin ja illalla järjestettäviin juhlapukujuhliin.

Nainen voi päivällä käyttää hyvällä omallatunnolla myös siroa hattua ja hansikkaita! Kengistä voi sanoa vain, että niiden tulisi olla asuun sopivat, niin väriltään kuin malliltaan. Kenkä voi olla joko matala- tai korkeakorkoinen ja kaikkea siltä väliltä. Koruja ja huiveja saa käyttää persoonansa mukaan.

Yleistä

Muistakaa! Vaatetuksen tarkoituksena on luoda tilaisuuteen juhlava yleistunnelma. Muodollisiin tilaisuuksiin ei pukeuduta missään nimessä "vain pukeutumisen vuoksi". Tilaisuuden elämyksellisyys rakentuu pikkuasioista - vaatetus on yksi tekijä. Pukeutuminen on myös huomaavaista muita kohtaan. Mikäli "ei tunnusta moisia juhlia", sellaisiin ei pidä myöskään mennä. Mikäli mahdolliset kustannukset pelottavat, kannattaa muistaa, että kautta aikojen vaatteita on myös lainailtu. Tärkein on oma, myönteinen asenne. Muodollinen juhla ei tarkoita jäykkää ja kuolemanvakavaa juhlaa. Arvokas, iloinen, huomaavainen, hymyilevä ja muutenkin korrekti käytös pukee alastomankin ihmisen oikein! Muistakaa olla täsmällisiä, tervehtikää, keskustelkaa ja kiittäkää! Olkaa ylpeitä ja nöyriä saavutuksistanne.

(Kirj. Markus H. Korhonen)

Viimeksi päivitetty: 21.8.2013