Älysilmälaseille kunniamaininta Design for All -kilpailussa

Älysilmälasit, joiden avulla voidaan tukea muistisairaan vanhuksen liikkumista ja selviytymistä arkisista tehtävistä, ovat saaneet kunniamaininnan kansainvälisen Design for All -kilpailun kategoriassa, jossa palkitaan parhaita todellisilla käyttäjillä testattavia uusia, erityisryhmille tarkoitettuja tuotteita. Kilpailun ratkaisu julkistettiin 12.2.2014 Pariisissa.

Älysilmälaseja kehitetään ”Etäavustaja muistisairaalle ikäihmiselle” -hankkeessa, jota johtaa professori Petri Pulli Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta. Sama ryhmä sai voiton Design for All -kilpailussa vuonna 2012.

Hankkeen kehittämiin älysilmälaseihin on sijoitettu huomaamattomat kamera ja kuuloke, joiden kautta vanhuksen omainen tai tukihenkilö näkee saman kuin vanhus ja voi antaa hänelle puhuen toimintaohjeita. Lisäksi älylaseissa toimivat ulospäin huomaamattomat merkkivalot, jotka ohjaavat vanhuksen huomion kohdistamista.

”Älylasien vahvuus on, että vanhukset ovat yleensä jo tottuneet käyttämään silmälaseja. Ne toimivat tukikäyttöliittymänä, jota muut eivät huomaa eivätkä ne siis leimaa käyttäjäänsä”, kuvaa Petri Pulli.

Tuotetta kehittävässä hankkeessa Oulun yliopiston kanssa yhteistyötä tekevät japanilaiset Nara-instituutti ja Kioton yliopisto sekä ODL ja Karpalokoti Pyhäjärveltä. Merkittävä kumppani on Lapin yliopisto, jonka seitsemän opiskelijan ryhmä muotoilija Jarmo Lehtosen Creanorth Oy:sta johdolla ovat luoneet älylasien konseptille käytännöllisen ja lähestyttävän muotokielen. Hanketta rahoittavat Suomen Akatemia ja JST Japanista.

Vuosittain järjestettävässä kansainvälisessä Design for All -kilpailussa palkitaan uusia tuoteideoita, joiden käytettävyys arvioidaan hyväksi ja jotka sopivat kaikille, myös erityisryhmille.

”Menestyminen kilpailussa osoittaa, että kuulumme kansainväliseen kärkeen erityisryhmille, kuten vanhuksille tarkoitettujen tuotteiden suunnittelussa. Se ei ole helppoa ja vaatii pitkäjänteistä työtä. Erityisryhmille tarkoitettujen tuotteiden osaamisella voidaan parantaa suomalaisen ict-alan kilpailukykyä kansainvälisesti”, sanoo Pulli.

Kilpailutyö

Last updated: 21.2.2014