Kanpai! Juomakulttuuri Japanissa

Matkusti Japanissa sitten turistina tai opiskelumielessä, on aina hyvä perehdyttää itsensä kohdemaan kulttuuriin. Monelle maan kulttuuriin tutustuminen tarkoittaa myös maan alkoholikulttuuriin ja -tarjontaan tutustumista. Olipa matkasi tarkoitus sitten vaihto-opiskelu, lomamatka tai pyhiinvaellus lempianimen tapahtumapaikalle, kannattaa perehtyä, mitä alkoholia ja missä Japanissa tarjoillaan.

Touko Ahokas

Suomalaiselle saattaa tulla yllätyksenä, kuinka helposti alkoholia on Japanissa saatavilla; juotavaa on helppo löytää kellon ympäri baareista, kaupoista, ja jopa juoma-automaateista. Vaikka alkoholiautomaatteja ei löydy aivan jokaisesta kadunkulmasta, automaattien juomavalikoima on laaja ja useat alkoholiin erikoistuneet automaatit tarjoilevat juomia saken tapauksessa lisäksi maun mukaan joko lämpimänä, kylmänä tai huoneenlämpöisenä.

Japanin sana sake (酒, sake) on länsimaissa vakiintunut tarkoittamaan vain japanilaista riisiviiniä. Alkuperäisessä merkityksessään Japanissa se tarkoittaa kuitenkin kaikkea alkoholia. Riisiviini tunnetaan kotimaassaan nimellä nihonshu (日本酒, nihonshu tai nipponshu). Sake on perinteinen riisistä, vedestä ja koji-homeesta käymällä valmistettu kirkas, yleensä noin 10–20-prosenttinen alkoholijuoma, jota nautitaan usein pienistä ochoko-kupeista tai matalilta, pieniltä sakazuki-astioilta. Riippuen juojan mieltymyksistä, saken laadusta ja vuodenajasta, sakea voidaan juoda joko kylmänä, huoneenlämpöisenä tai lämmitettynä. Lämmintä sakea juodaan tyypillisimmin talvisin, ja laadukasta sakea ei ole tapana lämmittää, sillä se peittää saken maun.

Sakea juodaan sen pitkän historian takia usein myös perinteisissä shintolaisissa puhdistusseremonioissa. Esimerkiksi uuden vuoden seremonioissa on tyypillistä juoda erityistä toso-sakea, jota valmistetaan liottamalla kiinalaista tososan-lääkepulveria sakessa yön yli.

Vaikka sakea pidetään japanilaisen juomisen kulmakivenä, jää se kuitenkin suosiossa kakkoseksi oluelle. Oluet, varsinkin vaaleat lagerit, ovat Japanin suosituimpia alkoholijuomia, isoimpina panimoina mainittakoot Asahi, Kirin, Sapporo ja Suntory. Eniten Japanin panimoissa tuotetaan Pilsner-oluita, mutta myös paljon vähämallaksisia ja mallaksettomia oluen tapaisia juomia on kevyemmän verotuksen takia vyörynyt markkinoille. Japanilaiset oluet ovat usein suomalaisia oluita raikkaampia ja makeampia.

Japanin suurissa metropolikaupungeissa, kuten Tokiossa ja Osakassa suosiota ovat myös saaneet pienpanimoiden käsityötuotteet. Näissä kaupungeissa on lukuisia, etenkin paikallisten ja amerikkalaisten pienpanimoiden tuotteisiin erikoistuneita oluthuoneita. Pienpanimobuumin seurauksena suuret panimot, kuten Kirin ja Sapporo, ovat viime aikoina alkaneet kehitellä omia, samankaltaisiin juomiin erikoistuvia artesaanituotelinjoja.

Saken ja oluen lisäksi suosiota on saanut myös viski. Skontlantilaista viskiä pidetään parhaimpana, mutta myös japanilaista alkuperää olevat viskit ovat menestyneitä ja suosittuja sekä maan sisällä että kansainvälisissä kilpailuissa. Viski kuitenkin on, kuten useimmissa muissakin maissa, suurilta osin vanhempien miesten suosiossa.

Viskin lisäksi shochu on Japanissa yleinen väkevämpi alkoholi. Se on tislattu väkevä riisistä, bataatista, vehnästä ja sokeriruo’osta valmistettu alkoholijuoma, joka yleensä tarjoillaan sekoitettuna veteen, mehuun, kivennäisveteen tai oolong-teehen.
Makeammat juomat kuten erilaiset highball-juomat, umeshu sekä ulkomaalaiset viinit ovat suosittuja etenkin nuorten ja naisten keskuudessa.

Highballit ovat lonkeroiden kaltaisia viski- tai shochupohjaisia hiilihapotettuja juomia, joissa viskiin tai shochuun on sekoitettu soodavettä tai hedelmälimsaa. Highballit yleistyivät Japanissa 1950-luvulla, ja ovat edelleen suosittuja vaihtoehtoja oluelle. Shochupohjaisia highballeja kutsutaan lyhennettynä chuhaiksi, sanan ”shochu” lopusta ja ”highball” alusta. Kuten lonkeroita Suomessa, highballeja on saatavilla useimmissa alkoholia tarjoilevissa ravintoloissa ja kaupoissa.

Japanilaisia alkoholijuomia. Vasemmalta oikealle: greipinmakuinen Asahin Goricchu-chuhai, chilimaustettu Asahin Goricchu-chuhai sekä Sapporon Hokkaido Namashibori -olut.

Umeshu on usein kotitekoinen, luumuja sakeen säilömällä valmistettu makea ja hedelmäinen alkoholijuoma, jota löytyy myös valmiina muiden alkoholijuomien tavoin kaupoista ja juoma-automaateista. Se tarjoillaan useimmiten viskin tavoin jäillä tai limsaan sekoitettuna.

Lähes kaikki viini on Japanissa kallista tuontitavaraa. Japani on pääasiassa olut- ja sakemaa, eikä viiniä valmisteta yhtä laajasti kuin rypälerikkaassa Etelä-Euroopassa. Jotkut ravintolat tarjoavat listoillaan hintavien tuontiviinien lisäksi myös halvempaa talon viiniä, mutta maku on usein hiivainen eikä laatu yleensä hintansa väärti.

Turistille saattaa tulla yllätyksenä Japanista löytyvien kevyiden ja alkoholittomien juomien määrä. Japanissa alle 2-prosenttiset alkoholijuomat ovat Suomeen verrattuna yleisempiä. Tämä luultavasti johtuu Itä-Aasiassa yleisestä aldehydidehydrogenaasi- tai ALDH-entsyymien puutoksesta. Alkoholi (oikeammin etanoli) on ihmiskeholle myrkyllistä, joten maksa hapettaa etanolin ADH-entsyymeillä (alkoholidehydrogenaasi) aldehydiksi (asetaldehydi). Asetaldehydi on kuitenkin alkoholia haitallisempi yhdiste, joten se hapetetaan maksassa edelleen ALDH-etsyymeillä etikkahapoksi, ja prosessoidaan ja poistetaan elimistöstä. ALDH-entsyymipuutos saa humalan nousemaan nopeammin ja vähemmällä alkoholimäärällä, mutta tekee krapulasta pahemman, sillä asetaldehydi elimistössä on krapulan suurin aiheuttaja. Siksi vähemmän alkoholia sisältävät tuotteet ovat suosiossa varsinkin pitkissä illanistujaisissa.