Mittaustekniikan yksikön uuttolaitekanta vahvistuu

Mittaustekniikan yksikkö (MITY) on saanut käyttöönsä ylikriittisen hiilidioksidiuuttolaitteen (SFE-laite), jossa on kahden litran uuttokammio. Yleensä SFE-tekniikassa käytetään kohtuullisen matalaa lämpötilaa (40-70 C), joten se soveltuu hyvin myös lämpöherkkien yhdisteiden uuttoon. Laitteella pystytään kuitenkin käyttämään tarvittaessa myös hyvin korkeaa lämpötilaa (280 C) ja painetta (500  bar), joka laajentaa laitteiston hyödyntämismahdollisuuksia. Paineen ja lämpötilan avulla hiilidioksidi saadaan ylikriittiseen tilaan, jolloin se liuottaa rasvaliukoisia yhdisteitä. Ylikriittisellä hiilidioksidilla voidaan uuttaa tiettyjä yhdisteitä selektiivisesti, hellävaraisesti ja ympäristöystävällisesti. Kaupallisesti hiilidioksidilla uutetaan esimerkiksi kofeiini kahvipavuista (kofeiiniton kahvi) ja siemenöljyjä marjoista.

MITYssä on pitkä kokemus ylikriittisen uuttoteknologian soveltamisesta luonnon raaka-aineiden uuttoon. Yksikössä on ollut noin 15 vuotta pieni laboratoriomittakaavan laitteisto, joka on käytännölllinen uutto-olosuhteiden optimoinnissa. Isompi laite täydentää laitekantaa ja tuo huomattavasti monipuolisemmat mahdollisuudet SFE-teknologian hyödyntämiseen ja tutkimukseen. Isommassa mittakaavassa kasviuutetta saadaan niin suuria määriä, että uutteen jatkohyödyntämismahdollisuuksia voidaan paremmin tutkia.

MITYn henkilöstölle pidettiin käyttö- ja turvallisuuskoulutus joulukuussa ja vuoden 2020 alussa uuttolaite otetaan tutkimuskäytöön. 

Viimeksi päivitetty: 16.12.2019