hiihtäjä tekoladulla

Rahoitusta Älylatu-hankkeelle

Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön valmistelema ”Älylatu – hiihdon uudet palveluinnovaatiot” EAKR-hakemus käynnistyy elokuussa, jolloin toiminta lähtee liikkeelle uudenlaisen tekolatuinnovaatioon liittyvän tutkimuksen muodossa.

”Tekoladulla tullaan hiihtämään eri lämpötiloissa selvittääksemme vaikuttavatko olosuhteiden muutokset hiihdon tekniikkaan. Vertailua haetaan hiihdosta luonnon lumella.” kommentoi pian käynnistyvää tutkimusta hankkeen vastuullinen johtaja professori Vesa Linnamo.

Jotta hiihdon tekniikkaa voidaan tutkia, hyödynnetään CEMIS (Center for Measurement and Information Systems) -yhteistyössä kehitettyjä hiihtosauvoihin ja -suksiin integroituja langattomia voima-antureita, jotka on ensin validoitava. Hankkeessa selvitetään lisäksi automaattisen liikeanalyysin soveltuvuutta laboratorioympäristön ulkopuolelle yhdessä CSC – Tieteen tietotekniikan keskus kanssa sekä kehitetään editorityökalua virtuaalisten arvokisareittien vaivattomaan toteuttamiseen yhdessä KAMKin kanssa. Kaikki nämä yhdessä johtaa uudenlaisen Älylatu-konseptin syntymiseen.

Hanke tavoittelee parantamaan Vuokatin alueen kiinnostavuutta liikuntamatkailun näkökulmasta tutkimalla uusia harjoittelu- ja palveluinnovaatioita. Hankkeen keskittyy lisäämään kenttäkäyttökelpoisuutta niiden mittausmenetelmien osalta, joiden parissa kehitystyö on riittävän pitkällä vietäväksi laajemmin alueellisen liikuntamatkailun hyödynnettäväksi eri kokonaisuuksina.

Hankkeen päätoteuttaja on Jyväskylän yliopisto ja osatoteuttaja Kajaanin ammatti-korkeakoulu. CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy on mukana asiantuntijaroolissa JYU:n ja CSC:n välisen puitesopimuksen muodossa.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 260 200 euroa, josta Kainuun liiton myöntämän EAKR-rahoituksen osuus on 80 %. Hankkeen yritysrahoittajia ovat C.E. Lindgren Oy ja Vuokatti Sport. Hankkeen suunniteltu aikataulu on 1.8.2021–31.7.2023.

Hiihtäjä tekoladulla Vuokatissa

Lisätietoja:
Anni Hakkarainen, projektipäällikkö
Vuokatin liikuntateknologian yksikkö
Liikuntatieteellinen tiedekunta
Jyväskylän yliopisto
Puh: 040 777 3103
s-posti: anni.s.j.hakkarainen(at)jyu.fi

Yle 29.9.2021: Tällainen on älylatu, jolla voi hiihtää ilman lunta – testasimme Vuokatin lumettoman uutuuden

Viimeksi päivitetty: 1.10.2021