Maaseudun innovaatioryhmä Kainuuseen

Maaseudun innovaatioryhmät eli EIP–ryhmät ratkovat alkutuotannon ongelmia, mikä parantaa maa- ja metsätalouden tuottavuutta ja tehokkuutta. Innovaatioryhmän toiminnassa yhdistyy alan yrittäjien käytännön osaaminen ja asiantuntijoiden tieto.  

Maa- ja metsätalousministeriö valitsi marraskuussa kolme uutta innovaatioryhmää. Näistä yksi toimii Kainuussa Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksikön ja ProAgria Kainuun vetämänä. Alkutuottajina innovaatioryhmässä on kahdeksan kainuulaista maaseutuyrittäjää. Lisäksi ryhmässä on asiantuntijoina ohjelmistoja ja verkkopalveluja maatiloille tuottava MTech Digital Solutions Oy, rehunäytteenottokairoja valmistava Semes Oy, ProAgrian valtakunnallinen ruokinnan ja automaatiolypsyn asiantuntija sekä paikallisten eläinlääkäreiden edustaja.

Kainuun innovaatioryhmä keskittyy Älykkäisiin mittauksiin karjan ruokinnassa ja terveydessä (ÄLYREHU-hanke). Hankkeessa etsitään ratkaisuja rehun laadunvalvontaan ja karjan ruokinnan lehmäkohtaisen tasapainon seuraamiseen kehittämällä tilakäyttöön soveltuvia mittareita ja niiden tiedonsiirtosovelluksia mittaustulosten tehokasta hyödyntämistä varten. Hankkeen ratkaisuilla pyritään tehostamaan ja nopeuttamaan viljelijän arkea, mutta myös laskemaan ruokintakustannuksia ja parantamaan tuottavuutta.

Innovaatioryhmän saaminen alueelle on ollut yksi Kainuun alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman 2014-2020 keskeisiä tavoitteita. Tämänvuotisessa Maa- ja metsätalousministeriön haussa oli alkujaan mukana 36 ideaa, joista yhdeksän karsittiin toiselle kierroksella ja näistä rahoitettiin kolme ryhmää.

EIP = European Innovation Partnership, eurooppalainen innovaatiokumppanuus

Viimeksi päivitetty: 24.11.2017