Koulutusta ikääntyneiden ravitsemusterveyteen

Koulutusta ikääntyneiden ravitsemusterveyteen

Esitelmöitsijän koti-instituutti: 
Kajaanin yliopistokeskus
Date: 
6.5.2021 (Koko päivä) - 25.5.2021 (Koko päivä)
Paikka: 
Verkkokoulutus / Teams

Koulutusta ikääntyneiden ravitsemusterveyteen

Oulun yliopiston Kajaanin mittaustekniikan yksikön  Kasvu- ja rakennemuutosaloilla toimiva vaihtoehto tietotaidon nostamisen koulutuksen ja osaamisen siirtymisen kautta  (KOS-hanke) järjestää toukokuun aikana koulutusta ikääntyneiden ravitsemusterveyteen. Koulutusta hyödynnetään toimialaan kytkeytyvien mikro-, pk- ja suurella tasolla sekä Kainuun soten että eri järjestöjen henkilöstön osaamisen kehittämisessä.

Koulutuksen sisältö:

Ikääntyneiden ravitsemuksen suunnittelu ja toteutus: koulutusta suurkeittiöille ja ateriapalvelutuottajille

Torstai 6.5. klo 13.30 - 15.00

Kohderyhmä:  ruokapalvelutuottajat, ruokasuunnittelusta, suurkeittiöt

Koulutussisältö:

  • Vanhusten ravitsemuksen suunnittelu ja taustatekijöiden huomiointi
  • Tehostettu ikäihmisen ruokavalio
  • Ruuan kulinaarinen laatu (miten parantaa ruokahalua ja ruuasta nauttimista)
  • Rakennemuunnetut ruokavaliot
  • Tehostettujen ruokavalioiden (runasenerginen ja -proteiininen) toteutus suurkeittiöissä
  • Lähiruoka ja raaka-aineiden laatutekijät kilpailutuksessa

Kouluttaja:  Minna Dammert, Damisco Oy

Minna Dammert on ammattikeittiötoiminnan moniosaaja. Minna on työhistoriansa aiemmin ollut itsekin ruuanvalmistustehtävissä. Sittemmin hän on johtanut erikokoisia ja eri asiakassegmenttien ruokapalveluita niin yksityisenä kuin julkisellakin sektorilla.

Omistamansa Damico Oy: n toimitusjohtajan hän on osallistunut satoihin kehittämisprojektiihin ja satojen ammattikeittiöiden tekniseen suunnitteluun yrityksen 16 toimintavuoden aikana.

Minna esittää asiat suoraan kursailematta. Hän pyrkii aina hakemaan uusia kustannustehokkaita ja laadukkaita toimintamalleja. Kouluttajana hän haastaa osallistujat kyseenalaistamaan totuttua ja innostaa hakemaan uusia asiakaslähtöisiä ratkaisuja.

 

Käytännön tietoa ikääntyneiden ravitsemuksesta hoitohenkilöstölle

Tiistai 11.5. klo 13.30 - 15.00

Kohderyhmä:  hoivahenkilöstö, hoivapalveluntarjoajat, omaishoitajat

Koulutussisältö:

  • Vanhusten ravitsemuksen perusta ja taustatekijöiden huomiointi
  • Annoskoot, suolan ja nesteen määrä - käytäntöä!
  • Itsemääräämisoikeuden toteutuminen ruokailussa
  • Ruoka ja ruokailuympäristö ruokahalun herättäjinä
  • Keinoja ruokahalun parantamiseen

Kouluttaja:  Kati Laine, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti, Ravistamo Oy

Kati Laine on kokenut ja innostava luennoitsija, joka osaa kiteyttää olennaisen.

Kati on erikoistunut ikääntyneiden ravitsemukseen ja ravitsemushoitoon. Hän on kouluttanut niin hoivahenkilöstöä kuin ruokapalveluhenkilöstöä ikääntyneiden ravitsemuksesta. Kati on myös valmentanut hoiva-alantoimijoiden ravitsemushoitokokemuksen kehittämisen yhteistyössä ruokapalveluhenkilöstön kanssa.

 

Oppia ravitsemustilan arviointiin ja seurantaan

Torstai 20.5. klo 13.30 - 15.00

Kohderyhmä:  hoivahenkilöstö, hoivapalveluntarjoajat, omaishoitajat

Koulutussisältö:

  • Ravitsemustilan arviointi ja seuranta
  • Heikentyneen ravitsemustilan tai vajaaravitsemuksen hoito
  • Syyt heikentyneen ravitsemustilan syntyyn
  • Ennaltaehkäisy

Kouluttaja:  Kati Laine, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti, Ravistamo Oy

 

Ikääntyneiden ravitsemuksen erityispiirteet - mitä haluaa?

Tiistai 25.5. klo 13.30 - 15.00

Kohderyhmä:  hoivahenkilöstö, hoivapalveluntarjoajat, ateriapalvelutuottajat

Koulutussisältö:

  • Ikääntyneiden ruokavalion erityispiirteet
  • Monisairaiden ruokavalion erityispiirteet
  • Ruoka-aineen vaikutus lääkkeiden tehoon
  • Ravitsemuksen riskit

Kouluttaja:  Irma Nykänen, geriatrisen ravitsemustieteen dosentti, FT, KM, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti, Itä-Suomen yliopisto

Irma Nykänen on pitkän linjan ravitsemusalan toimija, geriatrisen ravitsemustieteen dosentti ja laillistettu ravitsemusterapeutti. Irma on toiminut opettajana ammatillisessa oppilaitoksessa, ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa. Tutkimustyönsä hän on tehnyt Itä-Suomen yliopiston geriatrisen hoidon tutkimuskeskuksessa, jossa pääpaino on ollut ikääntyneiden ravitsemus, lääkkeiden käyttö ja suun terveys. Käsikirjoitustöistä viimeisimmät ovat olleet Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositus sekä juuri ilmestynyt Ravitsemustiede-kirja.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen  2 arkipäivää ennen koulutusta sähköpostilla osoitteessa  tuija.kallio@oulu.fi .

Ohjeet:  Koulutus on maksuton opiskelijoille sekä yrityksille, jos yrityskohtaista de minimis -tukea on mahdollista. Muutoin koulutuskokonaisuus maksaa 90 € / hlö. Lähetämme ilmoittautuneille koulutusta edeltävällä päivänä Microsoft Teams-linkin ja ESR-hankkeessa katsittavat aloitus- ja lopetuslomakkeet. Osallistujat saavat koulutusmateriaalin ja todistuksen osallistumisesta.

Viimeksi päivitetty: 15.4.2021