Pilvipalvelut laajamittaisen vaihtelevan hajautetun energiantuotannon mahdollistajana: Bright Clouds – Dark Clouds

BCDC Energia “BCDC”

Projektin kuvaus

BCDC Energia -tutkimushankkeen tavoitteena on löytää ratkaisuja, jotka mahdollistavat aurinko- ja tuulienergian mahdollisimman laajamittaisen ja kustannustehokkaan käytön.

Tutkimuksessa markkinamekanismit yhdistyvät uuden sukupolven ICT- ja digipalveluihin sekä täsmentyviin sääennusteisiin. Kysynnän ohjaamista sekä uusiutuvan, pienimuotoisen energiantuotannon ja pilvipalveluiden optimointia tehostetaan.

Lopputuloksena kehitetään moderni virtuaalivoimalaitos kysynnän joustavuuden ja sähkön pientuotannon arvon maksimoimiseksI.

 

Miksi BCDC Energia?

Uusiutuviin energialähteisiin perustuvaan sähköntarjontaan liittyy epävarmuutta, sillä sään vaihtelu vaikuttaa aurinko- ja tuulienergian tuotantoon. Ongelmaa on tähän asti hallittu joko kapasiteettimarkkinoilla tai kysyntäjoustolla, näitä kuitenkaan yhdistämättä.

 

Tutkimustiimit:

BCDC Energia on Oulun yliopiston johtama konsortiohanke. Mukana on yhteensä viisi tutkimusryhmää viidestä organisaatiosta:

Projektin koordinaattori

Oulun yliopisto

Projektin tulokset

BCDC Energian ensimmäinen innovaatio energiasääennuste kertoo auringon paisteen ja tuulen määrän kilowattitunteina seuraavan 24 tunnin aikana paikkakuntakohtaisesti.

Energiasäätieto auttaa suunnittelemaan sähkönkulutusta ja sen joustamista. Ennuste on osa sähkömarkkinoiden murrosta ja tulevaisuutta, kun uusiutuvan energian tuotanto yleistyy ja vaikuttaa yhä enemmän sähköverkon tasapainoon, sähkönkulutukseen ja hinnoitteluun.

 

Yhteistyökumppanit

BCDC Energian strategisia kumppaneita ovat Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -hanke ja Suomen Lähienergialiitto ry.

BCDC Advisory Boardiin lukeutuu 16 yritystä ja yhtiötä suomalaiselta energiasektorilta: Caruna, Cinia, Cleworks, Clicinnovation, Codento, DXC Technology, Fingrid, Finnet, Fortum, Helen, Nordic Investment Bank, Porvoon Energia, Siili Solutions, Taaleri, Vantaan Energia ja Wärtsilä.

Lisäksi BCDC:llä on muita yhteistyötätahoja, mm. Energiavirasto, Iin kunta ja Motiva Oy.