Pääjohtaja Liikanen: ”On huolehdittava, että kasvussa pysyvät kaikki mukana”

Talouden ja tuotannon kasvu jatkuu Suomessa kaikilla aloilla, vaikka voimakkain vaihe onkin ohitettu. Työllisyys kohenee. Näin positiivisia lähitulevaisuuden näkymiä ennusti Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen Oulun yliopiston Talousfoorumissa 20.2.

Erkki Liikanen aloitti esityksensä maailmantalouden tilasta, jonka perusnäkymä on vakaa ja positiivinen. Epävarmuuksia tuo kuitenkin poliittinen tilanne, kuten Euroopassa Britannian ero EU:sta, Turkin tilanne Lähi-idässä ja Pohjois-Korean asevarustelu. Globaaleista riskeistä suurimpia on ilmastonmuutos, jonka taloudellisten vaikutusten arviointi on vaikeaa. Esimerkiksi kuivuus vähentää investointeja ja tuottavuuden kasvu hidastuu.

Euroalueella menee yllättävän vahvasti, ja luottamusindikaattorit ovat korkealla. Kasvuerot ovat pienentyneet, inflaatio on vaimeaa ja investoinnit ovat kasvaneet. Palkkakehitys on kuitenkin hidasta.

”On huolehdittava, että kasvussa pysyvät kaikki mukana”, Liikanen sanoi.

Suomalaisen yhteiskunnan kehitystä Erkki Liikanen tarkasteli sadan vuoden ajanjaksolla alkaen 1860-luvulta. Hänen mukaansa Suomi raivasi tiensä tässä ajassa kehittyneiden maiden joukkoon. Suuri yksittäinen tekijä kehityksen kulussa oli sähkö, joka esimerkiksi toi koteihin pyykinpesukoneet ja vapautti naiset.

Jotta Suomi pärjää kansainvälisessä kilpailussa, investoinneissa tarvitaan alkuvaiheen rahoitusta ja jatkon turvaamiseksi riskisijoittajia. ”Valtakunnassa on vaurautta ja alkuvaiheen sijoittajia, mutta julkisen rahoituksen osuutta pitäisi pystyä lisäämään. Slushin kaltaista pöhinää on saatava lisää.”

Maakuntakeskukset vetävät väkeä ja säilyvät vahvoina, ja niiden vahvuudet on turvattava. Yrityksille on tarjottava vaihtoehtoja ja taattava toimintavarmuus. Oulu on hyvä esimerkki vahvasta keskuksesta, mutta paljonko kaupungit pystyvät kannattelemaan ympäristöään, Liikanen kysyi.

Liikanen nosti esiin myös koulutuksen tärkeyden innovoinnin ja kilpailukyvyn ylläpidossa. Talousfoorumiin osallistuikin runsas määrä opiskelijoita, ja he halusivat pääjohtajan mielipiteen niin digitalisaatiosta, kryptovaluutasta kuin liikkuvuudestakin.

Digitalisaation vaikutuksia tuottavuuden kasvuun on Liikasen mielestä vaikea mitata, hyötyihin hän suhtautuu maltillisen optimistisesti. ”Sen näkee, kun se on laajasti käytössä.”

Kryptovaluutta on hänen mielestään sijoitusväline ja investointikohde, jonka käyttäjäosapuolten on luotettava toisiinsa. ”Bitcoin ei tule varmaankaan syrjäyttämään nykyisiä toimivia järjestelmiä.”

Opiskelijoille Liikasella oli hyviä neuvoja. Tärkein niistä oli ohje, jonka hän itse sai pitkäaikaiselta demarivaikuttajalta Rafael Paasiolta eduskunnan kahvilassa nuorena kansanedustajana: ”Hakeudu hankaliin paikkoihin, sinne aina mahtuu.”

Martti Ahtisaari Instituutti täyttää tänä vuonna 10 vuotta, ja Talousfoorumi kuuluu juhlavuoden tapahtumasarjaan.

 

Viimeksi päivitetty: 21.2.2018