University of Oulu, 2016

Väitöstilaisuus: Tuomo Haapalainen

Perjantai, lokakuu 19, 2018

KTM Tuomo Haapalaisen (rahoitus) väitöskirja ”Essays on the effects of past gains on subsequent risk-taking and stock returns” tarkastetaan Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa perjantaina 19.10.2018 klo 12 alkaen.

Väitöstilaisuus järjestetään Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella salissa L10 (OP-sali).

Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii apulaisprofessori Sami Torstila Aalto-yliopistosta ja kustoksena professori Jukka Perttunen Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Väitöskirja

Talon rahoilla pelaamista ja momentumia pörssivoitoilla

Sijoittaja saattaa pokeripelin tapaan mieltää pörssiosakkeilla ansaitsemansa voitot ”talon rahoiksi” ja jatkaa niillä ”pelaamista” toisella tapaa kuin tekisi omalla alkuperäisellä pelipanoksellaan. Väitöstutkimuksen tulokset osoittavat, että pörssiosakkeilla voittoa tehneet, keskimääräistä markkinakehitystä paremmin pärjänneet sijoittajat ostavat keskimääräistä riskisempiä osakkeita ottaen näin enemmän riskiä pelatessaan voittamillaan ”talon rahoilla”.

Ilmiö on erityisen voimakas osakesijoittamisen vastikään aloittaneiden piensijoittajien keskuudessa. Tutkimuksessa analysoidaan myös sitä, missä määrin sijoittajien realisoimattomat voitot ja tappiot vaikuttavat osakekaupankäyntiin ja tätä kautta osakkeiden hinnanmuodotukseen markkinoiden tasolla.

Väitöskirjassa tutkitaan siis yksittäisten sijoittajien psykologisia käyttäytymishäiriöitä. Tätä tutkitaan selvittämällä, kuinka sijoittajat lisäävät salkun riskiä myönteisten tulosten jälkeen. Lisäksi tutkitaan, kuinka sijoittajat lisäävät salkun riskiä ensimmäistä sijoitusta myöhemmille riskinottopäätöksille.

Väitöstutkimuksen mukaan osakekurssit osoittavat, kuinka ei rahaksi muutetut myyntivoitot aiheuttavat ilmeisen liikemäärävaikutuksen (momentum) sekä nousevilla että laskevilla markkinoilla.

Talon rahoilla pelaamista ja liikemäärävaikutusta ei käytetä kovin paljon talouskirjallisuudessa. Tutkimuksessa käytetyt tiedot ovat Rahoitustutkimuksen ainutlaatuinen Suomen Arvopaperikeskus -aineisto. Vaikutusta ei ole aiemmin analysoitu osakemarkkinoiden yhteydessä.

Lisää kalenteriin

Tapahtuman sijainti