Tohtorinhattu ja miekka

Väitöstilaisuus: Jenni Kallunki

Keskiviikko, kesäkuu 19, 2019

KTM Jenni Kallungin (laskentatoimi) väitöskirja Yritysten sisäpiiriläisten henkilökohtaiset ominaisuudet ja sisäpiirin kaupankäynti tarkastetaan Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa keskiviikkona 19.6.2019 klo 12 alkaen.

Väitöstilaisuus järjestetään Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella Arina-salissa (TA105).

Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori Eva Liljeblom (Hanken Svenska handelshögskolan) ja kustoksena professori Petri Sahlström (Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu).

Väitöskirja Jultikassa

Sisäpiirin kaupankäynnillä tarkoitetaan yrityksen sisäpiiriläisten tekemiä osakekauppoja yhtiönsä osakkeilla. Tässä väitöskirjassa tarkastellaan, miten yritysten sisäpiiriläisten henkilökohtaiset ominaisuudet vaikuttavat sisäpiirin kaupankäynnin tuottoihin.

Väitöskirjan ensimmäisessä osatutkimuksessa tutkitaan, voidaanko sisäpiirin kaupankäynnin tuottoja selittää sisäpiiriläisten verottajalta saamien hallinnollisten sanktioiden avulla. Osatutkimuksen tulosten mukaan verottajalta hallinnollisia sanktioita saaneet sisäpiiriläiset ansaitsevat merkittävästi suurempia sisäpiirin kaupankäynnin tuottoja kuin muut sisäpiiriläiset. Aikaisemmissa tutkimuksissa havaitut sisäpiirin kaupankäynnin tuotot vaikuttavat verrattain pieniltä, kun huomioidaan sisäpiiritiedon hyödyntämiseen liittyvä maine- ja juridinen riski.

Toisessa osatutkimuksessa tutkitaan, miksi jotkut sisäpiiriläiset kuitenkin päättävät hyödyntää sisäpiiritietoaan käydessään kauppaa yhtiöidensä osakkeilla. Tulosten mukaan matalamman varallisuuden sisäpiiriläiset ajoittavat osakemyyntinsä todennäköisemmin ennen osakekurssien laskuja kuin korkeamman varallisuuden sisäpiiriläiset. Tämä tulos on erityisen vahva sellaisten matalamman varallisuuden sisäpiiriläisten joukossa, jotka ovat erityisen riskihakuisia henkilökohtaisilla rikostuomioilla mitattuna.

Väitöskirjan kolmannessa osatutkimuksessa tutkitaan, millaiset sisäpiiriläiset eivät noudata yhtiöidensä asettamia rajoituksia sisäpiirin kaupankäynnille vaan hyödyntävät sisäpiiritietoaan käymällä kauppaa ns. suljetun ikkunan aikana, jolloin yhtiön asettamat rajoitukset kieltävät sisäpiirin kaupankäynnin. Tämän osatutkimuksen tulosten mukaan matalamman varallisuuden sisäpiiriläiset ansaitsevat suljetun ikkunan aikana toteuttamillaan osakemyynneillä merkittävästi suurempia tuottoja kuin muut sisäpiiriläiset. Matalamman varallisuuden sisäpiiriläisten suljetun ikkunan aikana toteuttamat osakemyynnit myös ennustavat yrityksen julkistamaa tulevaa negatiivista tulosyllätystä.

Lisää kalenteriin

Tapahtuman sijainti