Kiinniotto ja merkintä

 

Hiiren ja rotan merkitseminen

Eläimet merkitään joko loveamalla korvat, tatuoimalla tai tussimerkinnällä häntään. Korvaloveuksen kaavio on useimmiten erilainen eri koe-eläinkeskuksissa. Siksi merkintäkaavio lähetetään eläinten mukana yhteistyökumppaneille. Tussimerkinnän joutuu vahvistamaan lähes päivittäin, korvalovi on pysyvä.

 

Kiinniotto

Hiiri

Suositeltava tapa hiiren kiinni ottamiseen häkistä on käyttää apuvälineenä tunnelia tai muodostaa kädellä kuppiote. Tunnelinostossa tunneli asetetaan häkin seinän viereen ja hiiri ohjataan varovasti sen sisälle. Jos tunneli ei ole seinän vieressä, hiiri pääsee helposti sen ohitse, jolloin kiinni ottaminen on vaikeampaa. Tunnelin toinen pääty suljetaan kädellä, jotta hiiri ei pääse sieltä ulos. Tunneli voidaan siirtää hiiren kanssa toiseen häkkiin tai häkin kannelle  käsittelyä varten. Tutkimusten perusteella hiiren kiinni ottaminen tunnelin avulla on hiirtä kaikkein vähiten haittaava nostotapa.

Toinen vaihtoehto on kuppiote. Hiiren voi häkistä toiseen siirtoa varten ottaa kiinni laittamalla kädet kuppimaisessa asennossa hiiren tai hiirien molemmin puolin häkkiin ja liu'uttamalla kädet yhteen hiirien alle, jolloin ne voidaan nostaa. Tottumattomat hiiret saattavat yrittää paeta, jolloin kädet on hyvä sulkea vastakkain.

Toisinaan käytetty nostomeneltemä on ottaa kiinni hiiren niskanahasta joko sormin tai kumikärkisillä atuloilla.

Toimenpiteitä varten hiiri voidaan laskea pitävälle alustalle (esim. häkin kannelle poikittain metallilankoihin nähden) pitäen hännän tyvestä yllä kevyttä vetoa taaksepäin, jolloin hiiri tarraa etujaloillaan kiinni alustaan ja pysyy paikoillaan. Jos hiiri on rauhallinen, voidaan silloin ottaa suoraan kiinni niskanahasta heti korvien takaa. Peukalon ja etusormen väliin pitää saada kaikki löysä nahka niin, että hiiri ei pysty kääntämään päätään. Hiiri nostetaan ylös ja hännän tyvi painetaan kämmentä vasten otekäden nimettömällä tai pikkusormella. Nyt hiiri on hyvässä otteessa, ja toinen käsi vapaana esim. injektiota tai sondeerausta varten.

Jos hiiri on rauhaton tai aggressiivinen, on parempi painaa peukalo ja etusormi ensin hiiren takapään päälle painaen sitä kevyesti alustaa vasten ja sitten liu’uttaa sormet hiiren pään taakse niskanahkaotetta varten.

On uskallettava käyttää riittävän jämäköitä otteita – kuitenkaan liikaa rusentamatta – ja toimia nopeasti mutta hätäilemättä, koska muuten rimpuilevaa hiirtä on vaikea saada kunnolla kiinni.

Rotta

Rotta voidaan ottaa kiinni eri tavoin riippuen sen rauhallisuudesta ja tottuneisuudesta käsittelyyn ja käsittelijän taidosta ja kokemuksesta. Vaihtoehtoisia kiinnipitotapoja:

  • Tartu rintakehän ympäri lujasti niin, että peukalo tulee toisen etujalan taakse, toinen etujalka jää etu- ja keskisormen väliin ja etusormi on alaleuan alla estämässä rottaa puremasta.
  • Tartu rottaa selkäpuolelta niin, että kaula jää etu- ja keskisormen väliin ja peukalo sekä nimetön ja pikkusormi tulevat rintakehän ympärille etujalkojen taakse.
  • Kerää rotan löysä niska- ja selkänahka käteen lujalla otteella.
  • Tartu rottaa aivan hännän tyvestä ja nosta se käsivarrelle tai jollekin alustalle, minkä jälkeen sitä voidaan tarttua kiinni jollain edellä kuvatuista tavoista.

Jos rotta ei ole tottunut käsittelyyn tai se on muuten aggressiivinen, on syytä olla varovainen ja ottaa se mieluummin ensin kiinni hännän tyvestä. Tarvittaessa voimakkaasti vastaan paneva eläin voidaan kääriä kankaaseen. Hännästä rottaa saa nostaa vain hetkellisesti, eikä se ole suositeltava tapa jatkuvasti.

Viimeksi päivitetty: 2.6.2020