Eläimen lopetus

Kuolema on aina varmistettava lopetuksen jälkeen.

Lopetus niskamurrolla

Niskamurrossa ensimmäisen kaulanikaman sijoiltaan meno aiheuttaa voimakkaan vaurion aivorunkoon ja selkäytimeen, mistä seuraa välitön tajuttomuus ja nopea kuolema.

Hiiri pannaan alustalle, josta se saa etujaloillaan otteen, esim. vankka metalliverkko tai häkin kansi. Hännäntyvestä pidetään kiinni vetäen samalla kevyesti taaksepäin niin, että eläin tarraa etujaloillaan alustaan. Niskan päälle heti pään taakse painetaan poikittain esim. pinsetit tai muu vastaava esine niin, että hiiri on tiukasti alustaa vasten eikä saa päätään välistä pois. Toisella kädellä vedetään terävästi ja voimakkaasti hännäntyvestä, jolloin niskanikamat menevät sijoiltaan. Pään on oltava tiukasti paikallaan ennen hännästä vetoa, ettei se lipsahda vedettäessä vapaaksi. Vaihtoehtoinen, hieman vaikeampi tekniikka on pitää toisen käden sormin kiinni kaulan molemmin puolin kallon tyvestä ja vetää toisella kädellä hännästä. On tärkeää toimia nopeasti ja päättäväisesti, mutta kuitenkin hätäilemättä.

Lopetus hiilidioksidilla

Hiiri tai rotta pannaan lopetuskammioon ennen sen täyttöä hiilidioksidilla. Kotihäkin käyttö lopetuskammiona on suositeltavaa, koska se minimoi eläimen käsittelytarpeen ja pienentää stressiä. Yleissuositus on, että hiilidioksidia johdetaan kammioon vähitellen, n. 20 % kammion tilavuudesta minuutissa. Täyttönopeuden on oltava sellainen, että tajuttomuus tulee mahdollisimman nopeasti ilman, että liian korkea CO2-pitoisuus aiheuttaa eläimelle sitä ennen silminnähtävästi ärsytystä tai kipua. Eläimiä on tarkkailtava täytön aikana ja mahdollisiin toimintahäiriöihin pitää varautua. Eläintä ei pidä ottaa pois kammiosta ennen kuin se on suurella varmuudella kuollut. Jotkut jyrsijät voivat lakata hengittämästä tietyssä CO2-pitoisuudessa, jolloin ne näyttävät erehdyttävästi kuolleilta. Kaasuvirtauksen on jatkuttava ainakin minuutin ajan ilmeisen kuoleman jälkeen. Kammiosta poiston jälkeen eläintä pitää tarkkailla jonkin aikaa. Kuoleman voi myös kaasutuksen jälkeen varmentaa muulla menetelmällä, esim. niskamurrolla tai kaulan katkaisulla. Vastasyntyneiden ja pienten jyrsijäpoikasten lopetuksiin hiilidioksidi ei sovellu, ja asetus koe-eläintoiminnasta kieltää hiilidioksidin käytön alle vieroitusikäisten jyrsijöiden lopettamiseen.

Viimeksi päivitetty: 4.1.2017