Erityistilat ja niiden varaaminen

Tilojen ja laitteistojen varaaminen

Tutkija voi varata käyttöönsä laboratoriotilan, isofluraani-nukutuslaitteiston, IVC-häkkejä ja isolaattorin.

  • Laboratoriotila varataan huoneen ovessa olevaan varauslistaan tai huoneen varauskirjaan
  • Isofluraani-nukutuslaitteisto varataan laboratoriossa olevaan varauskirjaan
  • IVC-häkkien käyttötarpeesta neuvotellaan tutkimusteknikon kanssa (Tuula.Stranius(at)oulu.fi)
  • Isolaattorin käyttötarpeesta neuvotellaan tutkimusteknikon kanssa (Tuula.Stranius(at)oulu.fi)
  • IVIS-laitteen käytöstä vastaa tutkija Veli-Pekka Ronkainen (Veli-Pekka.Ronkainen(at)oulu.fi)
  • MRI-laitteen käytöstä vastaa Arttu Peuna (arttu.peuna(at)ppshp.fi)
  • MikroCT-laitteen käytöstä vastaa Mikko Finnilä (mikko.finnila(at)oulu.fi) elävät eläimet ja Sakari Karhula (sakari.karhula(at)oulu.fi) muu materiaali

 

Eristysosasto

Eristysosasto on suljettu osasto, jonne on rajoitettu henkilöliikenne. Osastolla ylläpidetään IVC-häkeissä (Individually ventilated cages) sellaisia hiiriä tai rottia, joita ei mikrobiologisen tason vuoksi voi viedä tutkimusosastolle. Tilassa on kaksi eläinhuonetta ja toimenpidehuone, jossa on laminaarikaappi.

Eristysosastolla säilytetään alkionsiirroilla puhdistettavia hiirikantoja, mutta siellä on myös mahdollista tehdä lyhytaikaisia eläinkokeita.

Eläinten ylläpidon tarve eristysosastolla ratkaistaan eläinlääkärin ja tutkimusteknikon kanssa eläinten tuontia suunniteltaessa.

Individually ventilated cages

IVC-järjestelmä eli individually ventilated cages on häkkijärjestelmä, jossa jokaisessa häkissä on oma ilmanvaihtonsa ja häkin kannessa on hepa-suodatin. IVC-järjestelmä voi olla ylipaineinen, jolloin häkissä pidetään puhtaita jyrsijöitä tai alipaineinen, jolloin häkissä pidetään kontaminoituneita jyrsijöitä. Häkkien vaihto tehdään laminaariasemassa, eivätkä jyrsijät ole yhteydessä tavallisen huoneilman kanssa. IVC-järjestelmässä on mahdollista ylläpitää mikrobiologisesti eritasoisia jyrsijöitä.

Tutkimusosastolla on muutamia IVC-telineitä tutkimuskäyttöä varten. IVC-häkit tarjoavat mahdollisuuden pitää tutkimuksessa olevat hiiret barrieritasoisina myös tutkimusosastolla. Esimerkiksi immunopuutteisten hiirien pitäminen IVC-häkeissä on suositeltavaa.

IVC-häkkien käyttötarve ratkaistaan eläinlääkärin ja tutkimusteknikon kanssa kokeita suunniteltaessa.

Isolaattorit

Isolaattori on ulkopuolisesta tilasta eristetty tila, jossa voidaan ylläpitää sekä puhtaita jyrsijöitä (ylipaineinen isolaattori) että kontaminoituneita jyrsijöitä (alipaineinen isolaattori). Isolaattorin tulo- ja poistoilma hepasuodatetaan ja tavaraliikenne hoidetaan suljettavan portin kautta. Eläimiin ei ole suoraa kontaktia.

KEKSissä on käytettävissä useita isolaattoreita. Isolaattoreissa ylläpidetään esim. immunopuutteisia hiiriä tai puhdistusalkionsiirtoa odottavia hiiriä.

Isolaattorin käyttötarve ratkaistaan eläinlääkärin ja tutkimusteknikon kanssa eläinten tuontia ja kokeita suunniteltaessa.

Kuvantaminen

KEKSin tutkimusosastolle on sijoitettu useita eri kuvantamislaitteita koe-eläinten kuvantamista varten. Tutkijoiden käytössä on IVIS-laite, MRI- ja Micro-CT -laitteet. IVIS-laitteen käytöstä ja käyttökoulutuksesta vastaa Reetta Vuolteenaho (Reetta.Vuolteenaho(at)oulu.fi).

Laboratoriot ja toimenpidetilat

KEKSin suuressa laboratoriotilassa on mahdollista tehdä toimenpiteitä pienille jyrsijöille ja käsitellä näytteitä. Tilassa on vetokaappi.

Toimenpidehuoneissa voidaan tehdä kokeellisia toimenpiteitä pienille jyrsijöille. Tiloissa on käytettävissä kaksi isofluraani-nukutuslaitteistoa pienille jyrsijöille.

Viimeksi päivitetty: 29.12.2016