Koe-eläinkeskuksessa tuotettavat ja ylläpidettävät eläimet

Hiiret ja rotat

Koe-eläinkeskuksessa tuotetaan muutamia tavallisia hiiri- ja rottakantoja. Tuotettavat kannat valitaan käyttömäärän perusteella ja vähemmän käytettävät tai harvinaiset kannat tilataan ulkopuolisilta tuottajilta.

 

Koe-eläinkeskuksen hiiri- ja rottakannat

Laji

Kanta

Siitostusmuoto

Alkuperä

Mikrobiologinen laatu

Hiiri

Crl:CD1(ICR)

Ulkosiittoinen

Charles River, Saksa

Barrieri

Hiiri

C57BL/6NCrl

Sisäsiittoinen

Charles River, Saksa

Barrieri

Hiiri

FVB/NCrl

Sisäsiittoinen

Charles River, Saksa

Barrieri

Hiiri

C3H/HeNCrl

Sisäsiittoinen

Charles River, Italia

Barrieri

 

 

 

 

 

Rotta

Crl:CD(SD)

Ulkosiittoinen

Charles River, Saksa

Konventionaalinen

 

Ulkosiittoisia kantoja tuotetaan siten, että eläinten perimässä on mahdollisimman suuri vaihtelu yksilöiden välillä. Kannat uusitaan noin kolmen vuoden välein, jotta kanta säilyisi alkuperäisen kaltaisena ja ulkosiittoisuus säilyisi.

Sisäsiittoiset kannat tuotetaan parittamalla sisaruksia keskenään vähintään 20 sukupolven ajan, minkä jälkeen eläinyksilöt ovat perimänsä suhteen lähes identtisiä. Sisäsiittoiset kannat uusitaan noin kahden vuoden välein, jotta ne säilyisivät alkuperäisen kannan kaltaisena.

F1-hybridit ovat kahden sisäsiittoisen kannan risteytyksen ensimmäinen sukupolvi. Nimilyhenteessä emon kantatunnus on ensimmäisenä ja isän tunnus toisena.

hiiren biologisia normaaliviitearvoja
rotan biologisia normaaliviitearvoja

 

Kaniinit

KEKS hankkii kaniinit tutkijoiden tilausten perusteella tunnetuilta, kansainvälisiltä eläinten tuottajilta. Koska tilat kaniineilla tehtäviin kokeisiin ovat rajalliset, koejärjestelyistä on neuvoteltava hyvissä ajoin etukäteen KEKSin henkilökunnan kanssa.

kaniinin biologisia normaaliviitearvoja

 

Suuret eläimet: sika ja lammas

Siat ja lampaat hankitaan tutkijoiden tilausten perusteella sopimustiloilta. Siat ovat maatiaissikojen risteytyksiä ja lampaat mm. Suomen lampaita tai Ahvenanmaan lampaita. Suurten eläinten ylläpitäminen KEKSin tiloissa on hyvin rajoitettua, ja koejärjestelyistä on neuvoteltava hyvissä ajoin etukäteen.

 

Viimeksi päivitetty: 22.9.2016