Kielitestit ja kielitodistukset

Oulun yliopiston opiskelijoilla on kieli- ja viestintäkoulutuksen kautta mahdollisuus osallistua englannin ja saksan kielen testeihin ja saada niiden perusteella kielitodistukset.  Testit ovat suunnattu erityisesti Oulun yliopistosta vaihtoon lähtevien tarpeisiin. Todistukset kirjoitetaan Oulun yliopiston todistuspohjalle, mutta voidaan tarvittaessa kirjoittaa myös tarvitsijan mukaan tuomalle, esimerkiksi AIESEC- tai ISEP-kaavakkeelle. Kielitodistukset voidaan testiin osallistumisen sijasta kirjoittaa myös Oulun yliopiston kieli- ja viestintäkoulutuksessa suoritettujen kieliopintojen perusteella.

Kielitodistuksen tarvitsija on itse vastuussa sen selvittämisessä, minkäsisältöisen todistuksen hän tarvitsee.

Kielitesti

Yliopiston omassa kielitestissä mitataan kielitaidon neljä eri osa-aluetta: luetun ymmärtäminen, kirjoittaminen, puhuminen ja puhutun kielen ymmärtäminen. Kielitodistuksessa yksilöidään 5-portaisella asteikolla taso kullakin osa-alueella. Todistukseen kirjataan lisäksi näkyville testaajan näkemys testattavan EVK-tasosta (A2-C1). (EVK  = kielten eurooppalainen viitekehys, englanniksi CEFR = Common European Framework of Reference for Languages.)

Kaikki neljä osa-aluetta kattava testi on hinnaltaan 52,08 €. Testi on mahdollista suorittaa myös pelkästään kirjalliseen osioon (luetun ymmärtäminen + kirjoittaminen) tai suulliseen osioon (puhuminen + puhutun ymmärtäminen) osallistumalla.  Yhden osion hinta  on 26,04 €.

Kielitesti järjestetään neljä kertaa lukukaudessa.  Ilmoittaudu kielitestiin Weboodissa 902178Y, valitse listasta haluamasi testikuukausi.

Yksittäiset opettajat eivät pidä kielitestejä eivätkä kirjoita kielitodistuksia, joten yhteydenottoja opettajiin ei tule näissä asioissa tehdä.

ENGLANNIN KIELEN TESTIPÄIVÄT SYKSYLLÄ 2020:

24.9.2020 klo 12.00–16.00   TS128
8.10.2020 klo 12.00–16.00   L3
26.11.2020 klo 12.00–16.00   PR126A

ENGLANNIN KIELEN TESTIPÄIVÄT KEVÄÄLLÄ 2021:

7.1.2021 klo 12.00–16.00   PR126A
25.2.2021 klo 12.00–16.00   L8
25.3.2021 klo 12.00–16.00   SÄ105

Saksan kielen testaus järjestetään erikseen, ota yhteyttä osoitteeseen study.languages@oulu.fi.

Kielitodistus suoritettujen opintojaksojen perusteella

Kielitodistus voidaan kirjoittaa myös Oulun yliopiston kieli- ja viestintäkoulutuksessa (ent. Kielikeskus) suoritettujen opintojaksojen perusteella.

Opintojakson perusteella suoritettuun kielitodistukseen kirjataan näkyville opintojakson CEFR-taso, esimerkiksi B2 tai C1. Erillistä 5-portaista asteikkoa, kuten kielitestauksen perusteella kirjoitettavassa todistuksessa ei todistukseen sisällytetä. Varmista tiedekuntasi kv-sihteeriltä tai vaihtokohteesta, että tämän tyyppinen todistus on riittävä ja ota yhteyttä study.languages@oulu.fi. Koosta sähköpostiin kurssit, jotka haluat todistukseesi.  Liitä sähköpostiin mukaan opintorekisteriote. Todistus ja lasku toimitetaan sähköisesti. Mikäli haluat paperisen todistuksen, pyydäthän sitä erikseen viestissäsi.

Suoritettujen opintojaksojen perusteella kirjoitettavan kielitodistuksen toimitusaika on keskimäärin 2 viikkoa ja on hinnaltaan 13,00 €.

Muut kielitestit ja -todistukset

Kansainvälisesti tunnettuja kielitestejä, kuten IELTS tai TOEFL, ei Oulun yliopistossa ole mahdollista suorittaa.

Oulun yliopisto ei myöskään enää toimi kansallisen tason Yleisten kielitutkintojen (YKI) testipaikkana. Opetushallituksen YKI-testi-sivustolta löydät tietoa tutkinnon paikoista, ajoista ja maksuista.

Sen sijaan Oulun yliopistossa voi suorittaa suomen kielestä Valtionhallinnon kielitutkinnon (VKT), mutta siihenkin ilmoittaudutaan Opetushallitukseen, joka antaa myös todistuksen. VKT-testejä järjestetään tarvittaessa kerran kuukaudessa. Ota yhteyttä tutkinnon vastaanottajaan (jukka.karajaoja(ät-merkki)oulu.fi) ja tiedustele seuraavaa testipäivää. Tutkinto maksetaan etukäteen Opetushallitukseen. Tilinumeron ja muut ohjeet löydät Opetushallituksen VKT-testi-sivustolta. Tuloksen saat postissa reilun viikon kuluttua.

Yliopiston suomenkielisiin koulutusohjelmiin on tietyt kielitaitovaatimukset. Yleistäen voi sanoa, että vaatimustaso on B2, joka on YKI-testissä taso 4 ja VKT-testissä taso hyvä.

Viimeksi päivitetty: 4.6.2020