Kotimaisten digitoitujen lehtiaineistojen tutkimuskäyttömahdollisuudet paranevat ensi vuoden alusta alkaen!

Kansalliskirjasto ja Kopiosto ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka mahdollistaa Kansalliskirjaston digitoimien lehtiaineistojen tutkimus- ja opetuskäytön entistä laajemmin 2020-2022 kestävän Tutkain-hankkeen aikana. Oulun yliopisto liittyy mukaan hankkeeseen, jolloin tutkijat ja opiskelijat pääsevät tutkimaan omilta koneiltaan tekijänoikeuden alaisia aineistoja kirjautumalla digi.kansalliskirjasto.fi-palveluun HAKA-tunnuksilla. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla on täytettävä käyttötarkoituskysely.

Hankkeessa avataan tutkimuskäyttöön digitoidut lehdet julkaisuvuosilta 1930-2018. Tätä vanhemmat digitoidut lehdet ovat palvelussa vapaasti kaikkien käytössä. Digitoimatta on vielä runsaasti lehtiä, mutta aineistoa digitoidaan jatkuvasti lisää. Palvelusta löytyy vanhimpien lehtien lisäksi myös uudempia lehtivuosikertoja, mutta hankkeessa käyttöoikeus on rajattu ilmestymisvuoteen 2018.

Hankkeessa mukana olevien organisaatioiden käyttäjät voivat selata, hakea, tutkia ja analysoida em. lehtiaineistoja myös koneellisesti. Somettamisen aikakaudella kannattaa huomioida, että lehtiaineistojen jakaminen tai julkaiseminen sellaisenaan ei ole edelleenkään sallittua tekijänoikeuden alaisissa aineistoissa. Lisätietoa aineiston käyttöoikeudesta löytyy hankkeen verkkosivuilta.

Vuoden 2020 alussa alkava Tutkain-hanke on jatkoa 2019 loppuvalle Haka-pilotille. Hankekauden aikana Kansalliskirjasto maksaa Kopiostolle vuosittaisen lisenssimaksun aineistojen välittämisestä. Tavoitteena on löytää pysyvä rahoitusmalli lehtiaineistojen tutkimuskäyttöön jatkossa.

Lisätietoja löytyy hankkeen verkkosivuilta ja Kansalliskirjaston uutisista. Kansalliskirjasto järjestää asiasta kertovan webinaarin tammikuussa. Lisää tiedotusta hankkeesta saadaan kevään kuluessa. Lisätietoja voi kysyä tarvittaessa myös Oulun yliopiston kirjastosta Tuula Kontiolta: tuula.kontio@oulu.fi.

Viimeksi päivitetty: 20.11.2019