Korva-, nenä- ja kurkkutaudit

Korva-, nenä- ja kurkkutaudit on operatiivinen erikoisala, joka käsittää korvan, nenän, suun, nielun, kurkunpään, sylkirauhasten sekä kasvojen ja kaulan alueen sairauksia. Erikoisala jaetaan usein pään ja kaulan alueen kirurgiaan, otologiaan ja audiologiaan sekä rhinoallergologiaan.

Pään ja kaulan alueen kirurgia käsittää tavallisimmin syöpäkasvainten, henkeä uhkaavien kaulan alueen infektioiden, kasvojen ja kaulan alueen vammojen, kuorsauksen ja uniapnean hoitoa.

Otologia ja audiologia käsittää tavallisimmin kuulo- ja tasapainoelimen sairauksien diagnostiikkaa ja hoitoa sekä kuntoutusta, korvien infektioiden saneerausta sekä kuulonparannusleikkauksia.

Rhinoallergologia käsittää tavallisimmin toistuvien korvatulehdusten, nielurisatulehdusten sekä sivuontelotulehdusten hoitoa sekä kroonisen nuhan hoitoa.

Oppiaineen tehtävänä on antaa alan perusopetusta lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoille. Lisäksi koulutetaan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäreitä. Lisäksi oppiaineeseen kuuluu lyhyt esittely foniatrian erikoisalasta.

Oppiaine toimii yhteistyössä Oulun yliopistollisen sairaalan korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikan kanssa.

Viimeksi päivitetty: 14.2.2014