29.6.2020 Uutinen

Evening chronotype is associated with low physical activity volume in middle age

A common chronotype classification method divides people into the categories of morning type, evening type, or day type, which falls between the first two. Morning, evening or day chronotypes differ by the circadian timing of alertness and the preferred timing of sleep.  Recent studies have suggested that evening type is associated with higher morbidity. Similarly, studies indicate that evening type associates with significantly lower levels of physical activity and more time spent sitting as compared to morning types. In our recently published population-based study, which involved more than 5,000 people from Northern Finland, physical activity and sedentary time were measured using activity monitor.  The results show that evening type men and women had lower levels of physical activity than morning types. In addition, evening type men were more sedentary when comparing to morning types.

29.6.2020 Uutinen

Iltavirkut liikkuvat muita vähemmän

Ihmiset voidaan erottaa sisäisen vuorikausirytmin perusteella aamu-, ilta- ja päivätyyppiin, joissa nimensä mukaisesti suorituskyvyn ja vireystilan huippukohta osuu aamuun, iltaan tai näiden välimaastoon. Aikaisemmat tutkimukset osoittavat, että iltatyypeillä on muita useammin psyykkisiä ja somaattisia oireita ja sairauksia. Juuri julkaistussa, yli 5000 pohjoissuomalaista henkilöä sisältäneessä väestötutkimuksessamme käytimme kiihtyvyysanturia tutkittavien fyysisen aktiivisuuden mittaamiseen. Tulokset osoittavat, että keski-ikäiset iltatyypin miehet ja naiset liikkuvat vähemmän kuin aamutyypit. Tämän lisäksi näyttää, että iltatyypin miehet istuvat enemmän kuin aamutyypit.

23.3.2020 Uutinen

Coronavirus (COVID-19)

Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1986 terveystutkimus jatkuu 25.3.2020 alkaen.

24.2.2020 Uutinen

TtM Laura Nauha esitteli tuloksia sisäisen vuorokausirytmin merkityksestä liikkumiselle ja terveydelle

Oulun kaupunki järjestää yhteistyössä ODL Liikuntaklinikan kanssa kaikille avoimia ja maksuttomia Pro terveys –luentoja.

9.9.2019 Uutinen

Aikuisiän lihavuudelle altistavien geneettisten tekijöiden vaikutus alkaa varhaislapsuudessa

Eri geneettiset tekijät selittävät painoindeksissä tapahtuvia muutoksia eri ikäkausina, osoittaa tuore tutkimus.

19.8.2019 Uutinen

Pohjois-Suomen kohorttiin 1986 kuuluvat henkilöt kutsutaan tutkimuksiin vuosina 2019 - 2020

Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1986 - Hyvinvointi- ja terveystutkimus 2019 - 2020

8.8.2019 Uutinen

Ikäkausitutkimuksella uutta tietoa tuki- ja liikuntaelinsairauksista

On tuttua, että äidin tupakointi raskauden aikana vaikuttaa lapsen terveyteen monella tavalla.

25.3.2019 Uutinen

Pohjois-Suomen syntymäkohortin nuorille aikuisille kutsu terveystutkimukseen

Yli 9000 nuorta aikuista saa maalis-huhtikuun aikana kutsun kattavaan terveyttä kartoittavaa kyselytutkimukseen.

25.3.2019 Uutinen

Ainutlaatuinen väestötutkimus valottaa sairauksien riskitekijöitä

Oulun yliopistossa tehdään kansainvälisestikin mitattuna harvinaista ja arvostettua syntymäkohorttitutkimusta.

8.3.2019 Uutinen

Pohjois-Suomen syntymäkohortit – tutkimusta yli 50 vuoden ajan, TellUs Innovation Areena, Oulun yliopisto – 20.03.2019

Vuodesta 1965 lähtien Oulun yliopiston ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tutkijat ovat tehneet yhteistyötä vanhempien ja heidän lastensa kanssa tutkiakseen elinikäiseen terveyteen liittyviä

31.1.2019 Uutinen

Kohortti1966 ja 1986: Historiikki yli 50 vuoden taipaleelta

Kohortti1966 ja 1986: Historiikki yli 50 vuoden taipaleelta (pdf)

2.5.2017 Uutinen

Polven nivelrikko vaanii pitkiä miehiä

Nivelrikon tautiprosessi tunnetaan yhä huonosti.

6.4.2017 Uutinen

Lehtiartikkelit

Suomalaiset sanoma- ja aikakausilehdet sekä muut tiedotusvälineet

22.11.2016 Uutinen