29.6.2020 Uutinen

Illanvirkut liikkuvat muita vähemmän

Keski-ikäiset iltavirkut miehet ja naiset liikkuvat aamuvirkkuja ikätovereitaan vähemmän. Iltavirkut miehet myös istuvat aamuvirkkuja enemmän. Tutkijoiden mukaan ihmisten yksilöllinen vuorokausirytmi tulisi huomioida liikunnanohjauksessa nykyistä paremmin.

29.5.2020 Uutinen

Monirakkulainen munasarjaoireyhtymä heikentää naisten elämänlaatua luultua pidempään

Monirakkulaisesta munasarjaoireyhtymästä eli PCOS:stä (polycystic ovary syndrome) kärsivien naisten elämänlaatu on heikentynyt vielä 46-vuotiaana. Koska aiemmat tutkimukset ovat kohdistuneet pääasiassa lisääntymisikäisiin naisiin, ei oireyhtymän vaikutuksia iäkkäämpien naisten elämään ole tunnettu.

19.5.2020 Uutinen

Tutkijat selvittävät liikkumisen ja liikkumattomuuden taloudellisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia

Oulun yliopiston professori Raija Korpelaisen johdolla on alkanut uusi tutkimushanke, joka tuottaa kansainvälisestikin ainutlaatuista tietoa fyysisen aktiivisuuden ja paikallaanolon taloudellisesta ja yhteiskunnallisesta merkityksestä.

13.5.2020 Uutinen

Mittava naisten terveystutkimus alkaa Oulun yliopistossa

Yhteensä 4 500 naista saa kutsun laaja-alaiseen terveystutkimukseen. Tutkittavat kuuluvat Pohjois-Suomessa vuosina 1985-1986 syntyneiden kohorttiin. Suurin osa tutkittavista on nyt 34-vuotiaita.

23.3.2020 Uutinen

Coronavirus (COVID-19)

7.2.2020 Uutinen

Nikamien koolla ja muodolla mahdollinen yhteys selkäongelmiin

Oulun yliopistossa tehdyn monitieteisen tutkimuksen mukaan nykysuomalaisten selkänikamat eivät ole kasvaneet 200–500 vuotta sitten eläneisiin verrattuna samassa suhteessa vartalon koon kanssa. Nikamien pienemmällä koolla saattaa olla yhteys nykyajan selkäongelmiin.

29.1.2020 Uutinen

Suurhankkeessa selvitetään ympäristön ja terveyden välisiä yhteyksiä

Ihmisten elintavat ja elinympäristöt ovat muuttuneet ajan saatossa. Oulun yliopisto johtaa kansainvälistä hanketta, jossa tutkitaan ympäristön ja elintapojen yhteyksiä kroonisiin aineenvaihdunta- ja verenkiertoelinsairauksiin. Hankkeesta tekee merkittävän aiheen lisäksi sen tutkimusaineiston laajuus: Euroopasta mukana on 11 miljoonaa kansalaista.

5.12.2019 Uutinen

Kohdun lihaskasvainten ja endometrioosin taustalta paljastui yhteisiä geenejä

Naisten kahden yleisimmän synnytinelinsairauden, kohdun lihaskasvainten eli myoomien ja endometrioosin, taustalla vaikuttaa yhteisiä geenejä. Arvostetussa Nature Communications -lehdessä julkaistu havainto vie alan perustutkimusta harppauksen eteenpäin ja voi avata täysin uusia mahdollisuuksia myös lääkehoitojen kehittämiseen.

17.11.2019 Uutinen

Eero Kajantie on vuoden keskosvaikuttaja

Valtakunnallinen Keskosvanhempien yhdistys Kevyt on nimennyt professori Eero Kajantien vuoden keskosvaikuttajaksi.

9.9.2019 Uutinen

Aikuisiän lihavuudelle altistavien geneettisten tekijöiden vaikutus alkaa varhaislapsuudessa

Eri geneettiset tekijät selittävät painoindeksissä tapahtuvia muutoksia eri ikäkausina, osoittaa tuore tutkimus.

6.4.2017 Uutinen

Lehtiartikkelit