Koulutustarjonta 2015-2016, arkisto

Oulun yliopisto tarjoaa monenlaisia opiskeluvaihtoehtoja. Perus- ja jatkotutkintoon tähtäävät koulutukset sekä eri maisteriohjelmat tuottavat työelämässä arvostetun yliopistotutkinnon. Lisäksi osaamisen päivittämiseen tarjoutuu lukuisia mahdollisuuksia mm. avoimen yliopiston koulutustarjonnan, täydennyskoulutuksen ja tiedekuntien täydentävien opintokokonaisuuksien kautta.

Maisteriohjelmat

Aate- ja oppihistorian maisteriohjelma

Aate- ja oppihistoriassa tutkitaan aatteita ja tieteiden historiaa. Aatehistoria tutkii menneisyyden ihmisten uskomuksia, toiveita ja pelkoja – sitä, millaiseksi he ovat mieltäneet yhteiskuntansa, luonnon ja ihmisluonnon. Aatehistorian tutkimuskenttään kuuluvat myös erilaiset ideologiat, käsitteet ja ”-ismit”, kuten liberalismi, sosialismi ja nationalismi. Näille ilmiöille ja uskomusjärjestelmille haetaan selityksiä paitsi tieteellisen ajattelun, myös esimerkiksi talouden, politiikan ja uskonnon maailmoista.

Täällä Oulussa tutkitaan valistusta ja sen perintöä, utopia-ajattelua ja poliittista ajattelua konservatismista anarkismiin. Oppi- eli tieteenhistoria selvittää, miten käsitys tieteellisyydestä on aikojen kuluessa muuttunut ja miten tiedettä on eri aikoina harjoitettu. Usein keskitytään luonnon- ja lääketieteisiin, mutta yhtä hyvin voidaan kartoittaa humanististen alojen opillista menneisyyttä. Tieteenhistoria tutkii myös, miten tieteellistä tietoa on eri aikoina hankittu, millaista tietoa on pidetty "tieteellisenä" ja miten tiede nivoutuu politiikkaan, kulttuuriin ja aatteisiin. Oulussa tutkitaan erityisesti lääketieteen, psykiatrian ja psykologian historiaa sekä fysikaalisten tieteiden ja evoluutioteorioiden historiaa ja 1600-1700 -lukujen tieteellistä vallankumousta. Aate- ja oppihistorian pääaine on ainutlaatuinen Suomessa. Pääaineessa on yksi professuuri ja kolme yliopistonlehtoraattia. Väitöskirjantekijöitä oli vuonna 2014 noin 12 ja uusia maistereita valmistuu vuosittain noin kymmenen.

Kuva:
Juho Karjalainen

Perustiedot

Tutkinnon nimi:
Filosofian maisteri (FM)
Sisäänotto:
Opintojen kesto:
2 vuotta
Laajuus:
120 op
Opetuskieli:
suomi
Valmistuneiden työnimikkeitä:
Toimittaja
Tietohallintoasiantuntija
Järjestötyöntekijä
Tutkija
petteri.pietikainen (at) oulu.fi
erkki.urpilainen (at) oulu.fi
Lukuvuosimaksu EU/ETA-alueen ulkopuolisille :
Ei lukuvuosimaksua

Hakeminen ja valintaperusteet

Seuraava hakuaika:
15.12.2014 – 30.1.2015 klo (15.00 UTC +2)
Hae opiskelijaksi:

Maisteriohjelmaan haetaan sähköisessä yhteishaussa osoitteessa opintopolku.fi.